Navigatie overslaan

Alles over UWV-uitkeringen (praktisch!)

Foto van auteur Danielle van de Vlag door Danielle van de Vlag||541 x gelezen

Er zijn verschillende situaties waarvoor je een uitkering kunt aanvragen, bijvoorbeeld als je werkloos wordt, in de ziektewet komt, zwanger wordt of arbeidsongeschikt. Je vraagt een uitkering aan bij het UWV. Maar welke uitkeringen zijn er? Hoe vraag je een uitkering aan en hoe gaat het allemaal in zijn werk? Hier vind je de belangrijkste antwoorden over een UWV-uitkering.

uwv uitkering - handen op toetsenbord
Foto door Karolina Grabowska (Pexels)

Welke uitkeringen kun je aanvragen?

Het UWV heeft verschillende uitkeringen die je kunt aanvragen in verschillende situaties:

Werkloos

  • WW-uitkering

  • IOW-uitkering (voor mensen boven de 60 jaar)

Ziek of arbeidsongeschikt

  • Ziektewet-uitkering
  • WIA (WGA en IVA)
  • WAO, WAZ
  • IOW-uitkering (voor mensen boven de 60 jaar)
  • Wajong-uitkering

Zwanger en kinderen

  • Zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO of ZEZ)
  • Adoptie- of pleegzorguitkering

Hoe werkt het aanvragen van een uitkering bij het UWV?

Je kunt verschillende uitkeringen aanvragen. Hoe het aanvragen van een uitkeringen bij het UWV gaat verschilt per uitkering. Wij zetten het voor je op een rijtje.

WW-uitkering

Een ww-uitkering vraag je online aan op werk.nl. Dit doe je vanaf 1 week voordat je werkloos wordt. Wanneer je werkzoekende bent en al een uitkering krijgt, sta je automatisch ingeschreven en is het niet nodig opnieuw een aanvraag voor een uitkering in te dienen.

IOW-uitkering als je WW-uitkering afloopt

Een IOW vraag je aan bij het UWV vanaf 5 weken voordat je WW-uitkering stopt. Je logt in met je DigiD-code op Mijn UWV en er staat automatisch een aanvraag voor je klaar in het systeem. Je moet het formulier binnen 15 minuten hebben ingevuld, lukt dit niet, dan moet je opnieuw beginnen met het invullen van de aanvraag. Tussentijds kun je het invullen wel pauzeren met 15 minuten. Dit kan maar 1 keer.

IOW-uitkering als je WGA-uitkering stopt

Ben je ouder dan 60 en stopt je loongerelateerde WGA-uitkering? Dan heb je misschien recht op een IOW. Als je voor een IOW in aanmerking komt, ontvang je vanzelf een formulier van het UWV om een IOW-uitkering aan te vragen. Heb je geen formulier ontvangen? Neem dan contact op met het UWV.

Ziektewet-uitkering (ZW)

Word je ziek en loopt bijvoorbeeld je contract af? Misschien heb je dan recht op een ziektewet-uitkering. Voor de aanvraag van een ZW-uitkering hoef je in eerste instantie niets te doen. Je krijgt vanzelf bericht als je je hebt ziek gemeld en misschien in aanmerking komt voor de ziektewet-uitkering. Hoe meld je je ziek? Dat hangt af van je situatie. Hier vind je een overzicht van alle situaties en wat je moet doen.

Langer dan 2 jaar ziek: WIA of Wajong

Als je langer ziek bent, of wel ‘(gedeeltelijk) arbeidsongeschikt/afgekeurd bent’ heb je verschillende uitkeringen zoals de WIA-uitkering, WAO-uitkering en de WAZ- uitkering. De WAO of de WAZ zijn oudere regelingen, die kunnen in de meeste gevallen niet meer aangevraagd worden. De WIA en Wajong wel. Wil je weten welke uitkering voor jou bedoeld is?

Check hier voor welke uitkering je in aanmerking komt.

Wajong-uitkering

Een Wajong kun je aanvragen bij het UWV als je onder de 30 bent en een ziekte of handicap hebt (gekregen). Dit doe je door het formulier ‘Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen’ in te dienen. Dit wordt door het UWV beoordeeld en hier ontvang je binnen een aantal werkdagen vanzelf bericht op terug.

Zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO en ZEZ)

De WAZO is de uitkering die je krijgt tijdens je zwangerschapsverlof. Heb je een werkgever? Dan vraagt die de WAZO voor je aan. Ontvang je een uitkering via het UWV? Dan moet je zelf de WAZO aanvragen. Dit doe je via deze link van het UWV.

Ben je zzp’er en zwanger? 

Dan heb je ook recht op zwangerschapsverlof en kun je een uitkering aanvragen bij het UWV. Dit is de ZEZ-uitkering.

In dit blog lees je alles over de rechten die je hebt als zwangere zzp’er. 

Adoptie- of pleegzorguitkering (WAZO)

Adopteer je een kind, of neem je een pleegkind in huis? Dan heb je in sommige situaties recht op een ondersteunende uitkering. Het is afhankelijk van de situatie of je het zelf aanvraagt of de werkgever het doet. Hier vind je meer informatie over de aanvraag van de adoptie- of pleegzorguitkering.

Welke gegevens kun je vooraf het beste bij de hand houden voor het aanvragen van een uitkering?

Zorg dat je bij het aanvragen van een uitkering:

  • je DigiD-code en je persoonlijke gegevens bij de hand hebt (je paspoort, ID-kaart of rijbewijs en bijvoorbeeld je rekeningnummer).
  • Zorg ook dat je duidelijk in kaart hebt welke uitkeringen je eventueel al ontvangt van het UWV.
  • Daarnaast is het van belang je je salarisgegevens bij de hand hebt, mocht dit van toepassing zijn. Dus een recent loonstrookje met je bruto en netto salaris en bijvoorbeeld de laatste jaaropgave.

Wanneer betaalt het UWV de uitkering uit?

Het verschilt per uitkering wanneer deze wordt uitbetaald. We zetten het voor je op en rijtje.

  • De WIA, Wajong, WAZ en WAO wordt elke maand uitgekeerd richting het eind van de maand, zo rond de 23e. Kijk hier voor de eerst volgende betaaldata.
  • De WW wordt ook maandelijks betaald. De eerste keer volgt binnen 10 kalenderdagen nadat het UWV de inkomstengegevens heeft ontvangen.
  • Een ziektewetuitkering (ZW) krijg je wekelijks betaald. Lees hier meer over de uitbetaling van de ZW-uitkering.
  • De IOW-uitkering wordt elke maand achteraf betaald op de eerste werkdag van de maand. Ontvang je binnenkort AOW? Dan zijn de laatste 2 betalingen van de IOW-uitkering hoger omdat de eerste van de maand waarin je de AOW-leeftijd bereikt, geen premies volksverzekeringen wordt inhouden. Dit is wettelijk geregeld.
  • Meestal wordt de zwangerschaps- en bevallingsuitkering direct via het UWV aan je werkgever uitbetaald waardoor de werkgever gewoon je loon betaald. Je merkt hier dus niets van. In sommige gevallen wordt de uitkering direct aan jou betaald door het UWV. Dan krijg je een wekelijkse betaling van het UWV. De uitkering is dan gelijk aan het dagloon. Heb je naast je baan ook nog een WW-, Ziektewet- of WGA-uitkering? Dan krijgt je ook een WAZO-uitkering voor het gedeelte van deze uitkering. Hier geldt een maximumdagloon van € 216,90.
  • Heb je een ZEZ-uitkering aangevraagd, dan wordt deze één keer per week uitbetaald. Het UWV betaalt direct de uitkering aan je uit, tenzij je wordt vervangen door een uitzendbureau of  bemiddelingsbureau. Wanneer dit het geval is dan betalen ze de ZEZ-uitkering bruto aan het desbetreffende bureau dat jou vervangt. Als je het rechtstreeks door het UWV aan de vervanger laat betalen, is dit voordeliger. En als het bedrag voor het inhuren van een vervanger hoger is dan je uitkering, moet je zelf het verschil aanvullen.
  • Bij de adoptie- of pleegouderuitkering spreek je, wanneer dit het geval is, met je werkgever af aan wie het UWV de uitkering gaat uitbetalen. Meestal wordt er gekozen voor een betaling aan werkgever. Soms is het handiger als de uitkering direct aan jou wordt betaald, wanneer bijvoorbeeld je dienstverband stopt.

Vakantiegeld

Over de meeste uitkeringen van het UWV krijg je vakantiegeld uitbetaald. Vakantiegeld wordt uitbetaald in mei, of als je uitkering stopt.

Alles over vakantiegeld lees je hier.

Het verschil tussen ‘Mijn UWV’ en de ‘UWV werkmap’

Mijn UWV en de UWV Werkmap zijn 2 beveiligde en persoonlijke omgevingen van het UWV waarin al jouw gegevens (komen te) staan.

In Mijn UWV kun je:

  • uitkeringen aanvragen
  • inkomstenopgave invullen
  • persoonlijke gegevens wijzigen en inzien
  • documenten bekijken
  • wijzigingsformulieren invullen
  • berichten uitwisselen
  • voorziening aanvragen voor werk of onderwijs

In UWV Werkmap kun je:

  • een CV maken
  • vacatures zoeken
  • trainingen, sollicitatietips en webinars volgen
  • wijzigingen, taken en sollicitatieactiviteiten doorgeven wanneer je een uitkering hebt
  • berichten uitwisselen

Een bezwaar tegen een uitspraak van het UWV indienen

Heb je een brief met een beslissing gekregen van het UWV en ben je het hier niet mee eens? Dan kun je bellen met het UWV en vragen om uitleg.Mocht je het nog steeds niet eens zijn met de beslissing dan kun je bezwaar maken.

LET OP: je kunt alleen bezwaar maken als dat ook in de brief van UWV staat vermeld. Dit kan online door een bezwaarformulier in te vullen of een mail te sturen. Let wel op de datum waarop je uiterlijk bezwaar kunt maken. Je kunt niet telefonisch bezwaar indienen.

 Wat heb je precies nodig voor het maken van een bezwaar?

  • je DigiD-code
  • datum en kenmerk van de beslissing waartegen je bezwaar wilt maken

Hoe lang duurt het tot je een herbeoordeling krijgt van het UWV?

Je kunt altijd zelf een herbeoordeling aanvragen bij het UWV. Bijvoorbeeld omdat je vindt dat je gezondheid is verbeterd of verslechterd en dit invloed heeft op je uitkering. Je werkgever kan dit ook aanvragen wanneer je situatie is veranderd en ook het UWV kan besluiten je uit te nodigen voor een herbeoordeling wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe wetgeving aan zit te komen. Na een herbeoordeling ontvang je meestal binnen 8 weken een brief met een nieuwe beslissing.

Hoe je een klacht indient bij het UWV

Ben je ontevreden met het UWV? Een klacht kun je indienen met dit formulier. Je kunt zowel een klacht indienen voor jezelf als namens iemand anders. Voor het UWV is het wel belangrijk dat je duidelijk aangeeft wat precies je klacht is.

Zo geef je een wijziging door

Een wijziging kun je in bijna alle gevallen online aangeven, maar is afhankelijk van de situatie en het type uitkering. Via deze link kom je bij jouw situatie terecht en lees je hoe je een wijziging kunt doorgeven. Meestal ontvang je op berichten in de werkmap binnen 3 dagen een reactie. Berichten via Mijn UWV worden binnen 5 werkdagen beantwoord. Je kunt ook contact opnemen met het UWV kantoor bij jou in de buurt.

Wat moet ik doen als ik mijn arbeidsverleden niet volledig kan aantonen, maar ik wel heb gewerkt?

Je kunt je arbeidsverleden en gegevens inzien en controleren door in te loggen op Mijn UWV met je DigiD-code. Als je arbeidsverleden en de loongegevens niet kloppen, kun je dit doorgeven via Mijn UWV en het formulier Correctieverzoek in te vullen. Dit formulier staat bij de gegevens over arbeidsverleden en loon op Mijn UWV.

Meer tips om je arbeidsverleden te achterhalen, vind je hier.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?