Navigatie overslaan

Alles over de belastingaangifte

Hoe doe je aangifte? Het is slim om zelf te kijken of je automatische aangifte klopt en welke gemaakte kosten je allemaal zelf kunt opgeven. Want het kan zijn dat je geld terugkrijgt. Hoe haal je alles uit je belastingaangifte? Scroll verder voor alle informatie. Simpel, duidelijk en overzichtelijk.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
belastingaangifte - illustratie van man met belastingbrieven
Foto door Kandoor

Wat is belastingaangifte?

Belastingaangifte is het opgeven van je inkomsten en uitgaven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst bepaalt hoeveel belasting je moet betalen of hoeveel je terugkrijgt. Het is belangrijk om op de juiste manier aangifte te doen. Het zou zonde zijn als je voordelen, zoals aftrekposten, mist omdat je het niet goed hebt ingevuld. En je hebt kans op een boete als je geen of onjuist aangifte doet. Maar geen zorgen, hieronder leggen we alles uit.

Belasting betalen kan vervelend voelen, maar het is belangrijk voor ons land. Dankzij belastingen betalen we belangrijke zaken zoals onderwijs, zorg en wegen. In Nederland hebben een progressief belastingstelsel. Dit betekent dat naarmate je meer verdient, je meer belasting betaald. Deze inkomsten worden gebruikt om mensen te ondersteunen die het moeilijker hebben. Huurtoeslag wordt er bijvoorbeeld mee betaald.

Wanneer doe je belastingaangifte?

Je doet aangifte vóór 1 mei van het jaar. Je betaalt dan belasting over het jaar ervoor. Over je inkomsten en uitgaven van 2023 doe je belastingaangifte tussen 1 maart en 1 mei 2024. Merk je dat je het niet op tijd redt om aangifte te doen? Vraag dan om uitstel. Je hebt dan wat langer de tijd om je zaken te regelen.

Meestal ontvang je vanzelf bericht van de Belastingdienst wanneer je aangifte moet doen.

Waar doe ik belastingaangifte en is het verplicht?

Je kan online belastingaangifte doen via Mijn Belastingdienst. Je kan ook online belastingaangifte doen via de app Aangifte Inkomstenbelasting. Inloggen doe je met DigiD. Doe je altijd aangifte op papier? Dan ontvang je dit formulier weer automatisch.

Aangifte doen is verplicht als: je een bericht van de Belastingdienst hebt ontvangen óf je meer dan €48 moet betalen. Vul altijd de aangifte in om dit te controleren!

Belastingaangifte doen

Gelukkig wordt belastingaangifte doen steeds makkelijker. Vroeger moest je alles handmatig invullen, maar tegenwoordig wordt een groot gedeelte van het formulier automatisch ingevuld. Controleer dit toch nog even goed, er kan in de loop van het jaar iets veranderd zijn aan je situatie. De inkomstenbelasting is ingedeeld in drie categorieën, die worden boxen genoemd:

Box 1 - Werk en woning

Box 2 - Aanmerkelijk belang

Box 3 - Sparen en beleggen

Lees meer informatie over de inkomstenbelasting en de belastingboxen.

Houd rekening met de veranderingen rondom belastingen

Ieder jaar veranderen de regels rondom belastingen. Deze kunnen invloed hebben op hoeveel belasting je moet betalen of juist terugkrijgt. Misschien vind je het lastig om deze veranderingen bij te houden. Logisch. Lees meer informatie over de veranderingen van de belastingaangifte. Deze updaten we elk jaar, zodat je altijd op de hoogte bent.

Bekijk 7 handige tips voor je belastingaangifte. Zo zorg je ervoor dat je geen fouten maakt en zo min mogelijk belasting betaalt.

Aftrekposten en heffingskortingen

Als je belastingaangifte doet, kun je recht hebben op aftrekposten, heffingskortingen en toeslagen. 

Vind hier meer informatie over toeslagen.

Wat is een aftrekpost?

Een aftrekpost is een bedrag dat je van je inkomen mag aftrekken, waardoor je minder belasting en premies hoeft te betalen. Bijvoorbeeld: als je een koophuis hebt, mag je de hypotheekrente die je dat jaar hebt betaald, aftrekken van je inkomen.

Vind hier meer informatie over aftrekposten.

Wat is een heffingskorting?

Heffingskorting zorgt ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen. Het is een vast bedrag dat je van je belasting mag aftrekken. Het bedrag hangt af van jouw situatie. Mensen met een lager inkomen houden zo meer geld over. 

De bekendste heffingskorting is loonheffingskorting. Loonheffingskorting is een korting op de belasting die je betaalt via je loon. Als je recht hebt op deze korting, betaal je minder belasting en houd je dus meer van je loon over. Het is belangrijk om te weten dat je maar bij één werkgever tegelijk loonheffingskorting kan toepassen. Heb je meerdere banen? Kies dan bij welke werkgever je de korting wilt toepassen. Ook als je AOW ontvangt is loonheffingskorting relevant, zeker als je naast je AOW nog andere inkomsten hebt.

Bijzondere situaties

Een koophuis

Als je een huis koopt, verandert je belastingaangifte. Je moet namelijk met wat extra kosten rekening houden. Je mag bijvoorbeeld wat zaken aftrekken van je belasting. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Hier een aantal voorbeelden van dingen die je (als je voldoet aan alle voorwaarden) mag aftrekken van je belasting: notariskosten, de kosten van een hypotheekadviseur of/en de rente van je hypotheek.

Net gescheiden?

Wanneer je net gescheiden bent kan het voordelig zijn om toch nog samen belastingaangifte te doen. Kijk goed naar de mogelijkheden en de gevolgen die het heeft op je belastingaangifte. Het kan onder andere beïnvloed worden door alimentatie, partneralimentatie en toeslagen.