Navigatie overslaan

Loonheffingskorting: ik heb meerdere inkomens

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||112.590 x gelezen

Wat doe je met de loonheffingskorting? Heb je meer dan één werkgever waar je loon van krijgt? Of bestaat jouw inkomen uit pensioen en AOW? In dit blog vind je praktische antwoorden. Op Kandoor.nl worden veel vragen gesteld over loonheffingskorting. Heel logisch, want belasting vinden veel mensen ingewikkeld. Klopt je loonheffingskorting niet? Dan krijg je misschien geld terug na je belastingaangifte. Of je moet geld aan de Belastingdienst terugbetalen.

loonheffingskorting - lachende vrouw met grijs haar kijkt op haar telefoon
Foto door Kampus Production

Wat is loonheffingskorting en loonheffing?

Iedereen in Nederland heeft recht op loonheffingskorting. Loonheffing is het bedrag dat je aan belasting betaalt over je loon en dat wordt ingehouden van je bruto salaris. Van dat geld kan de overheid dingen regelen. Denk aan uitkeringen betalen, wegen onderhouden en geld investeren in het onderwijs.

Loonheffingskorting betekent dat je korting krijgt op de loonheffing. Je betaalt dus minder belasting over je loon, waardoor jij netto meer overhoudt. Je mag op één inkomen loonheffingskorting toepassen. Als je op meerdere inkomens loonheffingskorting toepast, krijg je teveel korting op je belasting en moet je dit achteraf terugbetalen aan de Belastingdienst.

Weet jij niet zeker of je loonheffingskorting hebt toegepast? Je kunt dit terug vinden op je loonstrook onder loonheffings- of arbeidskorting.

Hoe pas je slim de loonheffingskorting toe? Doe de check:

Check jouw situatie: Loonheffingskorting op pensioen of AOW?

Loonheffing berekenen: hoeveel loonheffingskorting krijg je?

De loonheffingskorting en loonheffing worden automatisch berekend. Wil je het toch zelf opzoeken? In de loonbelastingtabellen van de Belastingdienst kun je zelf aflezen hoeveel loonheffing (met en zonder korting) er wordt ingehouden van jouw brutoloon.

Heb je één inkomen (via één werkgever, uitkering of AOW)? Pas dan loonheffingskorting toe om elke maand meer netto loon of uitkering te krijgen. Als je de korting niet toepast, krijg je het bedrag dat je te veel aan belasting hebt betaald in één keer terug na je belastingaangifte.

Heb je meer dan één werkgever, of krijg je pensioen én AOW? Dan kies je zelf op welk inkomen je de korting toepast. Let wel op: de Belastingdienst houdt alleen rekening met je verzamelinkomen. Het kan dus zijn dat als je alle inkomens bij elkaar optelt, een deel van het verzamelinkomen in een hogere belastingschijf valt. Dan betaal je te weinig belasting en moet je waarschijnlijk geld terugbetalen aan de Belastingdienst.

Hoe vraag je loonheffingskorting aan?

Als je een nieuwe baan of uitkering krijgt, kun je de loonheffingskorting meestal direct aanvragen via een formulier die je via je werkgever of de uitkeringsinstantie krijgt. Heb je dit formulier niet gekregen, of wil je het op een later moment alsnog toepassen? Dan kun je het formulier hier ook zelf downloaden en afgeven bij je werkgever of de instantie.

Waar kan ik loonheffingskorting het beste op toepassen: AOW of pensioen?

Hoe pas je de korting het slimste toe in 2024 als je zowel pensioen én AOW krijgt? Het antwoord hierop hangt altijd af van jouw persoonlijke situatie.

Onze financieel vrijwilliger Diana heeft deze handige schema's gemaakt om een nog beter overzicht te geven.

2024 - Loonheffingskorting toepassen als je getrouwd bent
Pensioen per jaar (bruto):Korting toepassen op:
Minder dan € 13.200AOW
€13.201 tot € 18.000Pensioen
€18.001 tot €28.500AOW
Meer dan €28.500Helemaal niet toepassen
2024 - Loonheffingskorting toepassen als je alleenstaand bent
Pensioen per jaar (bruto)Korting toepassen op:
Minder dan €19.500AOW
Meer dan €19.500Helemaal niet toepassen

Dit was de tabel van 2023:

2023 - Loonheffingskorting toepassen als je getrouwd bent
Pensioen per jaar (bruto):Korting toepassen op:
Minder dan €12.000AOW
€12.001 tot €17.000Pensioen
€17.001 tot €28.500AOW
Meer dan €28.500Helemaal niet toepassen
2023 - Loonheffingskorting toepassen als je alleenstaand bent
Pensioen per jaar (bruto)Korting toepassen op:
Minder dan €19.000AOW
Meer dan €19.000Helemaal niet toepassen

Veilige optie: geen loonheffingskorting toepassen op pensioen of AOW

Vanaf het moment dat je AOW ontvangt, geldt er een lager belastingtarief in de 1e belastingschijf. Maar als je totale inkomen boven die grens van de 1e belastingschijf komt, bijvoorbeeld doordat je een aanvullend pensioen ontvangt, dan klopt de loonheffingskorting niet meer. Je krijgt dan teveel korting. Dat kan ervoor zorgen dat je een naheffing van de belasting ontvangt. Om te voorkomen dat je een bedrag terug moet betalen aan de belastingdienst kun je beslissen om geen loonheffingskorting toe te passen of deze toe te passen op het laagste inkomen. Zo voorkom je in ieder geval een naheffing. Als je ervoor kiest geen korting toe te passen, ontvang je een lager netto inkomen per maand. Maar het misgelopen geld ontvang je later terug via de belasting aangifte.

Loonheffingskorting en je partner

Als je partner een eigen inkomen heeft dan is er ook recht op loonheffingskorting. Het is namelijk een persoonlijke korting. Het maakt dus bijvoorbeeld ook niet uit of je fiscale partners bent of niet. Heeft hij of zij meerdere inkomens? Dan geldt voor je partner hetzelfde als voor jou: let goed op in welke belastingschijf het verzamelinkomen valt voordat je loonheffingskorting toepast.

Wil je de loonheffingskorting wijzigen? Dat kan!

Wil je de loonheffingskorting wijzigen of de loonheffingskorting uitzetten? Dat kan via een loonbelastingverklaring. Dit mag elke maand.

  • je kunt de korting in sommige gevallen online aanpassen op de Mijn-omgeving van je pensioenfonds of van de SVB.
  • je vraagt het formulier op bij je pensioenfonds, uitkeringsinstantie of werkgever.
  • Of je download 'm zelf via deze link

Bekijk ook je belastingaangifte:

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Belasting
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.