Navigatie overslaan

Toeslagen

In Nederland kan je recht hebben op toeslagen als je inkomen niet zo hoog is. Of jij er recht op hebt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Hier staan de belangrijkste toeslagen voor je op een rijtje. Onderzoek of jij in aanmerking komt, want het kan flink schelen in de kosten.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
toeslagen - vrouw regelt zaken achter laptop
Foto door Pexels

Wat zijn toeslagen?

Soms kun je geld krijgen van de Belastingdienst voor bepaalde kosten. Dat heet een toeslag. De Belastingdienst kijkt naar je inkomen van vorig jaar om te bepalen of je recht hebt op toeslagen en hoeveel je ontvangt. De Belastingdienst betaalt verschillende soorten toeslagen uit, zoals: huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Hieronder lees je meer over deze toeslagen.

Huurtoeslag

Het kan soms een uitdaging kan zijn om alle rekeningen op tijd te betalen, vooral als je huur een groot deel van je inkomen in beslag neemt. Huurtoeslag kan daarbij helpen. Om huurtoeslag te ontvangen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je inkomen en vermogen mogen niet te hoog zijn;

  • De huurprijs moet niet te hoog of te laag zijn;

  • De woonruimte moet aan bepaalde eisen voldoen;

  • De hoogte van de huurtoeslag wordt bepaald aan de hand van je inkomen en de hoogte van de huur.

De hoogte van de huurtoeslag hangt af van je inkomen en de hoogte van de huur.

Zorgtoeslag

Als je in Nederland woont, is het verplicht om een basisverzekering te hebben. Maar gelukkig is er hulp van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden: zorgtoeslag! Om in aanmerking te komen, moet je wel aan een paar eisen voldoen:

  • Je moet een Nederlandse zorgverzekering hebben;

  • 18 jaar of ouder zijn;

  • niet te veel geld verdienen of op de bank hebben staan.

Op dit blog lees je hoe je slim omgaat met je zorgtoeslag. De toeslag wordt namelijk maandelijks uitbetaald. Wil je weten wanneer je de zorgtoeslag krijgt? Bekijk dan alle betaaldata zorgtoeslag. Je kunt de zorgtoeslag zelf aanvragen op Mijn toeslagen.

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is geld van de overheid dat je kan krijgen als je je kind naar de kinderopvang brengt. Dit is bedoeld om de kinderopvang betaalbaarder te maken voor iedereen. Je ontvangt kinderopvangtoeslag wanneer: 

  • je als ouder werkt, studeert of een traject volgt om werk te vinden;

  • je kind geregistreerd is bij de gemeente en de Landelijke Register Kinderopvang (LRK)

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt hangt af van hoeveel je verdient en hoeveel uur je kind naar de opvang gaat. Je kan de toeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Vraag de toeslag binnen 3 maanden na de eerste opvangdag aan. Anders loop je een deel van de toeslag mis en dat is natuurlijk zonde!

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een fijne extra steun voor gezinnen bovenop de kinderbijslag. Hiermee kan je een deel van de kosten van de opvoeding betalen, zoals kleding, eten, sporten en schoolspullen. Je hebt recht op dit budget als je kinderen jonger zijn dan 18 jaar en je inkomen niet te hoog is. Hoeveel je krijgt, hangt af van je inkomen en het aantal kinderen en hun leeftijd. Heb je recht op kindgebonden budget? Dan krijg je dit vanzelf te horen van de Belastingdienst. Jij hoeft hier dus niks voor te doen.