Navigatie overslaan

Zorgtoeslag: zo ga je er slim mee om

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||9.216 x gelezen

Zorgtoeslag kent natuurlijk iedereen: het is een extra bedrag dat je ontvangt zodat je je zorgverzekering kan betalen. Maar hoe ga je slim om met je zorgtoeslag? Kandoor.nl denkt met je mee.

zorgtoeslag - spaarvarken en munt
Foto door Maitree Rimthong (Pexels)

Waarom een bijdrage?

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Heb je een inkomen tot ongeveer 30.000 euro per jaar (let op: de exacte bedragen voor elk jaar lees je verderop in dit artikel)? Dan heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een bedrag van  de overheid om je tegemoet te komen, omdat je eenmaal verplicht bent om je zorg te verzekeren. De hoogte van je zorgtoeslag hangt af van je inkomen. De Belastingdienst kijkt naar vorig jaar om de hoogte van je zorgtoeslag te bepalen.

Een andere baan? Een andere zorgtoeslag

Krijg je meer salaris doordat je een nieuwe baan krijgt? Word je werkloos? Of ga je met pensioen? Dan is het slim om dit direct door te geven aan De Belastingdienst. Je zorgtoeslag wordt dan in hoogte aangepast naar je verwachte nieuwe salaris of inkomsten. Doe je dit niet? Dan krijg je zorgtoeslag op basis van je oude loon: dit betekent dat je mogelijk teveel zorgtoeslag ontvangt. Dit moet je dan weer terugbetalen. De Belastingdienst verwacht dat je je wijziging binnen vier weken doorgeeft.

Hoeveel mag je maximaal verdienen voor zorgtoeslag?

In 2024 heb je als alleenstaande recht op zorgtoeslag als je jaarinkomen niet hoger is dan € 37.496,- (in 2022 € 38.520,-). Heb je een toeslagpartner of een meerpersoonshuishouden? Dan staat de grens op € 47.368 per jaar (in 2023 € 48.224,-). Hier wordt rekening gehouden met al je inkomsten in een jaar. Denk daarbij aan je vakantiegeld, eventuele 13e maand, etc.

 

Online doorgeven? Makkie!

De hoogte van je loon kun je zelf aanpassen via De Belastingdienst op de afdeling ‘Toeslagen‘. Je logt in met je DigiD en je geeft aan wat je nieuwe inkomen wordt. Ga je minder verdienen? Dan is het natuurlijk ook slim om dit aan te geven bij De Belastingdienst. Mogelijk heb je dan recht op een hogere toeslag.

Zorgtoeslag over vorig jaar

Heb je vorig jaar geen zorgtoeslag ontvangen, maar denk je dat je wel recht hebt op zorgtoeslag? Je kunt zorgtoeslag over het voorgaande jaar aanvragen tot 1 september van het huidige jaar. Heb je recht? Dan ontvang je alsnog de zorgtoeslag waar je toen recht op had. In sommige gevallen kun je ook nog zorgtoeslag aanvragen over oudere jaren.

 

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.