Navigatie overslaan

Verzekering

Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren, zoals een ongeval of schade. Je kan je hiervoor verzekeren. Hier lees je welke opties je hebt.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
verzekering - vrouw met portemonnee
Foto door Liza Summer (Pexels)

Schade maken

Schade maken, het overkomt ons allemaal wel eens. Of je nu je telefoon uit je handen laat glippen of een deuk in iemands auto achterlaat.

Voor schade bij iemand anders, kan je wettelijke een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Dit is niet verplicht, maar wel een slimme keuze. Vooral als je in het bezit bent van een auto, scooter of motor. Rijd je schade, maar ben je niet verzekerd? Dan betaal je de herstelkosten uit eigen zak.

Wil je je ook verzekeren voor eigen schade, aan bijvoorbeeld je telefoon of e-bike? Dan kun je een (aanvullende) inboedelverzekering of all-risk verzekering afsluiten. Je kan bij verschillende verzekeraars kijken wat het beste bij jou past.

Zorgverzekering

Medische zorg is duur. Daarom is het in Nederland verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Je betaalt elke maand een bedrag, dat heet premie. Dit zorgt ervoor dat je toegang hebt tot medische hulp. Het is belangrijk om te weten dat wanneer je zorg nodig hebt, dit niet volledig gratis is. Je betaalt namelijk eerst je eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat je zorgverzekering de kosten dekt. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie kan zijn, maar je moet dan wel meer uit eigen zak betalen als je zorg nodig hebt. Heb je een kind? Die mag je meeverzekeren bij jou als ouder.

Heb je specifieke zorg nodig die niet volledig wordt gedekt door de basisverzekering? Sluit dan een aanvullende verzekering af. Hier worden bijvoorbeeld ook tandzorg en fysiotherapie mee gedekt.

Check of je recht hebt op zorgtoeslag. Dit is een bedrag van  de overheid om je tegemoet te komen, omdat je eenmaal verplicht bent om je zorg te verzekeren.

Jezelf verzekeren tijdens werk

Het is belangrijk goed te zijn verzekerd tijdens je werk. Als je in loondienst zit, wordt dit meestal geregeld. Als werknemer ben je beschermd bij ziekte of een ongeval. Dit staat in de cao.

Als je een eigen bedrijf hebt, moet je zelf zorgen voor verzekeringen. Je kunt kiezen uit een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) een 'broodfonds'. Dat is een soort club van zelfstandige mensen die elkaar helpt als iemand ziek wordt. Je legt elke maand wat geld in en als je dan zelf ziek wordt, krijg je steun van de anderen.

En dan is er nog zoiets als een 'stamrecht bv'. Dat is een speciale spaarpot waarin je geld opzij zet voor later, bijvoorbeeld voor als je niet meer kunt werken of met pensioen wilt. Dit kan je tegenwoordig niet meer oprichten.

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.