Verzekering
Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren, zoals een ongeval of schade. Je kan je hiervoor verzekeren. Hier lees je welke opties je hebt.
Schade maken
Schade maken, het overkomt ons allemaal wel eens. Of je nu je telefoon uit je handen laat glippen of een deuk in iemands auto achterlaat.
Voor schade bij iemand anders, kan je wettelijke een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Dit is niet verplicht, maar wel een slimme keuze. Vooral als je in het bezit bent van een auto, scooter of motor. Rijd je schade, maar ben je niet verzekerd? Dan betaal je de herstelkosten uit eigen zak.
Wil je je ook verzekeren voor eigen schade, aan bijvoorbeeld je telefoon of e-bike? Dan kun je een (aanvullende) inboedelverzekering of all-risk verzekering afsluiten. Je kan bij verschillende verzekeraars kijken wat het beste bij jou past.
Is mijn telefoon verzekerd als ik hem laat vallen?
Oeps! Je telefoon glipt uit je handen: kapot! Erg vervelend, maar hee: het gebeurt ons allemaal weleens. Van één van de lotgenoten kregen we de vraag: "Ben ik verzekerd voor de schade aan mijn iPhone?" We begrijpen dat je telefoon erg belangrijk voor je is, daarom hebben we de belangrijkste vragen én antwoorden voor je op een rijtje gezet.
Auto uitgeleend en teruggekregen met schade. Wat nu?
Natuurlijk mogen je vrienden de auto mee voor een weekendje Parijs! Zonder na te denken geef je je nieuwe auto mee. Pas als je een appje krijgt dat ze op de helft zijn, begin je na te denken: ‘hoe was de auto ook al weer verzekerd?’ Een uur later krijg je weer een appje: ‘Aanrijding’. Gelukkig zijn je vrienden ongedeerd, maar de auto niet. Oei, daar had je niet over nagedacht: wie is er nu aansprakelijk voor de schade?
Verzekering E-bike: waar kan ik dat uitzoeken? (Stap-voor-stap)
“Waar kan ik het beste mijn E-Bike verzekeren?” is een veel gestelde vraag bij Kandoor. Een terechte vraag, want E-bikes zijn populair. Daarbij kost een goede elektronische fiets, die het fietsen lichter en comfortabeler maakt, al snel tussen de 1100 en de 2500 euro. Waar zoek je de E-Bike verzekering die goed bij jou past?
Zorgverzekering
Medische zorg is duur. Daarom is het in Nederland verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Je betaalt elke maand een bedrag, dat heet premie. Dit zorgt ervoor dat je toegang hebt tot medische hulp. Het is belangrijk om te weten dat wanneer je zorg nodig hebt, dit niet volledig gratis is. Je betaalt namelijk eerst je eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat je zorgverzekering de kosten dekt. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie kan zijn, maar je moet dan wel meer uit eigen zak betalen als je zorg nodig hebt. Heb je een kind? Die mag je meeverzekeren bij jou als ouder.
Heb je specifieke zorg nodig die niet volledig wordt gedekt door de basisverzekering? Sluit dan een aanvullende verzekering af. Hier worden bijvoorbeeld ook tandzorg en fysiotherapie mee gedekt.
Check of je recht hebt op zorgtoeslag. Dit is een bedrag van de overheid om je tegemoet te komen, omdat je eenmaal verplicht bent om je zorg te verzekeren.
Vrijwillig Eigen Risico, misschien wat voor jou?
Door voor een hoog eigen risico te kiezen, kun je de premie van je zorgverzekering laag houden. Maar is dat eigenlijk wel verstandig, het vrijwillig eigen risico?
De premie voor de zorgverzekering is iedere maand een fors bedrag. Fijn dus als je hier op kunt besparen. Dat kan bijvoorbeeld door alleen voor de basisverzekering te kiezen of een goedkoop aanvullend pakket af te sluiten. Ook een hoog vrijwillig eigen risico levert een lagere maandpremie op. Maar of dat ook verstandig is, hangt af van twee zaken: je vermogen en je gezondheid.
Moet ik een zorgverzekering afsluiten voor mijn kind?
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker bij een kind. Ook een jaarlijkse check up op het kindergebit bij de tandarts is een slim idee. Maar hoe zit het met de verzekering hiervan? Op Kandoor komen diverse vragen binnen over verzekeren. Zo ook deze vraag: “Moet ik een zorgverzekering afsluiten voor mijn kind?” Kandoor licht het antwoord toe.
Jezelf verzekeren tijdens werk
Het is belangrijk goed te zijn verzekerd tijdens je werk. Als je in loondienst zit, wordt dit meestal geregeld. Als werknemer ben je beschermd bij ziekte of een ongeval. Dit staat in de cao.
Als je een eigen bedrijf hebt, moet je zelf zorgen voor verzekeringen. Je kunt kiezen uit een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) een 'broodfonds'. Dat is een soort club van zelfstandige mensen die elkaar helpt als iemand ziek wordt. Je legt elke maand wat geld in en als je dan zelf ziek wordt, krijg je steun van de anderen.
En dan is er nog zoiets als een 'stamrecht bv'. Dat is een speciale spaarpot waarin je geld opzij zet voor later, bijvoorbeeld voor als je niet meer kunt werken of met pensioen wilt. Dit kan je tegenwoordig niet meer oprichten.
De ZZP-keuze: Broodfonds of verzekering bij ziekte?
Ziek worden en niet meer kunnen werken.. Dat is iets waar je écht niet aan wilt denken! Wat als het wel gebeurt? Voor ZZP’ers is er niets vanzelf geregeld. Nu kun je zelf een potje sparen voor onvoorziene situaties, zoals langer niet kunnen werken. Of je kiest voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of een broodfonds. Denk jij aan een inkomen bij arbeidsongeschiktheid? Wij zetten de verschillen tussen een broodfonds en een AOV voor je op een rij.
Stamrecht BV: de basis
Stamrecht BV: op Kandoor.nl krijgen we er regelmatig vragen over. Sommige vragen zijn zeer specifiek, maar alle informatie die wat algemener is, kunnen wij je hier alvast vertellen. Daarom speciaal voor de stamrecht BV-geïnteresseerden: wat zijn de voordelen en de nadelen van een stamrecht BV? Zijn er nog zaken waar je rekening mee moet houden? En wat als je wilt of moet stoppen? Gids Helen Taylor Parkins legt het uit.