Navigatie overslaan

Auto uitgeleend en teruggekregen met schade. Wat nu?

Foto van auteur Jeroen Sturing door Jeroen Sturing||394 x gelezen

Natuurlijk mogen je vrienden de auto mee voor een weekendje Parijs! Zonder na te denken geef je je nieuwe auto mee. Pas als je een appje krijgt dat ze op de helft zijn, begin je na te denken: ‘hoe was de auto ook al weer verzekerd?’ Een uur later krijg je weer een appje: ‘Aanrijding’. Gelukkig zijn je vrienden ongedeerd, maar de auto niet. Oei, daar had je niet over nagedacht: wie is er nu aansprakelijk voor de schade?

schade - vrouw rijdt auto
Foto door Peter Fazekas (Pexels)

Geen zorgen: je verzekering keert gewoon uit, als de bestuurder een rijbewijs heeft en niet onder invloed is van drank of drugs. Hoeveel er uitbetaald wordt, is afhankelijk van de soort schade en de soort verzekering.

WA-verzekerd of all risk?

Stel: je vrienden zijn met jouw auto tegen een andere auto aangereden. Beide auto’s hebben schade. Omdat je auto gekoppeld is aan jouw verzekering, gaat dit dus ook via jouw autoverzekering en niet via die van de lener. Als je auto slechts WA- (wettelijk aansprakelijk) verzekerd is, keert de verzekering alleen de schade aan de andere auto uit. Ben je all risk verzekerd? Dan keert de verzekering ook de schade aan je eigen auto uit.

Ook als je vriend schade veroorzaakt bij een eenzijdig ongeluk, bijvoorbeeld door tegen een paaltje aan te rijden, geldt hetzelfde verhaal. Bij een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade aan het paaltje, bij all risk wordt ook de schade aan je eigen auto vergoed.

Maak afspraken

Als je de door de lener gemaakte schade indient bij je verzekeraar, verlies je in ieder geval je no-claim. Vaak ben je ook nog een bedrag aan eigen risico kwijt en gaat je premie omhoog doordat je schadevrije jaren verliest. Daarom kun je maar beter van tevoren afspreken wie er voor deze kosten gaat opdraaien bij schade. Ook al denk je vaak dat het niet nodig is: een ongeluk zit in een klein hoekje. De aansprakelijkheidsverzekering (AVP) van de lener zal deze kosten niet dekken, want die verzekering dekt het aansprakelijkheidsrisico aan motorrijtuigen niet.

Zonder toestemming geleend?

Hebben je vrienden de auto geleend zonder dat ze daar jouw toestemming voor hadden, dan is de schade voor de lener. Betaalt hij niet, dan kun je aangifte doen en op deze manier de schade proberen te verhalen op de lener.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?