Navigatie overslaan

Vrijwillig Eigen Risico, misschien wat voor jou?

Foto van auteur Irene van den Berg door Irene van den Berg||25 x gelezen

Door voor een hoog eigen risico te kiezen, kun je de premie van je zorgverzekering laag houden. Maar is dat eigenlijk wel verstandig, het vrijwillig eigen risico?

De premie voor de zorgverzekering is iedere maand een fors bedrag. Fijn dus als je hier op kunt besparen. Dat kan bijvoorbeeld door alleen voor de basisverzekering te kiezen of een goedkoop aanvullend pakket af te sluiten. Ook een hoog vrijwillig eigen risico levert een lagere maandpremie op. Maar of dat ook verstandig is, hangt af van twee zaken: je vermogen en je gezondheid.

vrijwillig eigen risico - man bureau laptop
Foto door Karolina Grabowska (Pexels)

Verplicht eigen risico

Iedere Nederlander heeft sowieso een verplicht eigen risico. Dit eigen risico werd in 2008 ingevoerd en bedroeg toen 150 euro. Dat bedrag is de afgelopen jaren flink opgelopen en bedraagt 385 euro in 2023. Dit jaar moet je dus de eerste 385 euro aan zorg uit het basispakket zelf bekostigen. Behalve de kosten van de huisarts, bevolkingsonderzoeken, verloskundige zorg en kraamzorg. Die krijg je altijd vergoed.

Chronisch zieken die het verplichte risico moeilijk kunnen opbrengen, kregen daar altijd compensatie voor. Maar die regeling is vervallen. Om de verzekerde niet direct in de problemen te brengen bij hoge zorgkosten, is het bij de meeste zorgverzekeraars wel mogelijk gespreid te betalen bij kosten die onder het eigen risico vallen. Bij enkele verzekeraars is het zelfs om het eigen risico in termijnen te betalen nog voordat er kosten zijn gemaakt. Maak je het eigen risico niet op, dan krijg je het geld alsnog terug.

Vrijwillig eigen risico

Bovenop een verplicht eigen risico kun je nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Je betaalt dan dus maximaal 885 euro van de eerste zorgkosten. In ruil daarvoor krijg je van de verzekeraar korting op de premie. Volgens vergelijkingssite Independer ligt die de korting meestal rond de vijftig procent van het bedrag waarmee je het eigen risico verhoogt.

Een rekensom leert dat een hoger eigen risico daarom vaak goed uitpakt. Wanneer je in 2024 niet meer dan 385 euro aan zorgkosten betaalt, levert de verhoging een besparing op van ongeveer 250 euro. Pas wanneer je zorgkosten de 635 euro – verplicht eigen risico van 385 euro plus de besparing van 250 euro – overschrijden, schiet je er bij in. Maar let wel: kies alleen voor een vrijwillig eigen risico als je het bedrag waarmee je je eigen risico verhoogt achter de hand hebt. Lukt het niet om in één keer een paar euro op te hoesten, betaal dan liever maandelijks wat meer premie.

Heb je het geld wel op de plank liggen, dan is ook nog je gezondheid van belang. Ben je chronisch ziek of liggen er bepaalde – hoge – zorgkosten in het verschiet, dan is het waarschijnlijk onverstandig om van de korting gebruik te maken.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Recht
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.