Navigatie overslaan

Moet ik een zorgverzekering afsluiten voor mijn kind?

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||618 x gelezen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker bij een kind. Ook een jaarlijkse check up op het kindergebit bij de tandarts is een slim idee. Maar hoe zit het met de verzekering hiervan? Op Kandoor komen diverse vragen binnen over verzekeren. Zo ook deze vraag: “Moet ik een zorgverzekering afsluiten voor mijn kind?” Kandoor licht het antwoord toe.

zorgverzekering - kind met ouders
Foto door Andrea Piacquadio (Pexels)

Basisverzekering

In Nederland is het verplicht om een basisverzekering te hebben. Dus als het goed is heb je die als ouder zelf. Kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd bij hun ouders. Je hoeft dus geen extra premie te betalen voor je kind. Wel moet je je kind laten bijschrijven op je zorgverzekeringspolis. De algemene regel is dat je je kindje bij laat schrijven binnen vier maanden na de geboorte.

Eigen risico geldt niet voor je kind

Het standaard eigen risico is € 385,- (in 2024). Het eigen risico geldt alleen voor verzekerden die premie betalen. Omdat je voor je kind geen premie betaalt, is er ook geen eigen risico van kracht. Dat is prettig!

Tandartsverzekering

Voor kinderen onder de 18 jaar geldt dat zij geen losse tandartsverzekering nodig hebben. Een tandartsverzekering zit automatisch in het basispakket. Ook geldt hier geen eigen risico voor, dus geen zorgen daarover. Je kind is o.a. verzekerd voor één tandartscontrole per jaar, fluoridebehandelingen, vullingen, het verwijderen van tandsteen en röntgenonderzoek.

Bekijk de volledige lijst, waar je voor verzekerd bent in het basispakket.

Bril nodig? Maak een wissel

Je zoon of dochter is verzekerd voor dezelfde zaken als waar jij voor verzekerd bent. Dus heeft je kind een bril nodig? Dan wordt er vergoed waar jijzelf voor verzekerd bent. Brillen en lenzen zitten vaak in een aanvullend pakket en in sommige gevallen ook in het basispakket. Sowieso is het slim om elk jaar je zorgverzekering te herzien: betaal je voor wat je nodig hebt?

Hebben jij en je partner ieder een andere zorgverzekeraar? Bekijk dan wie de aanvullingen heeft verzekerd die ook op je kind van toepassing zijn. Je kind kun je of via de ene ouder verzekeren of via de andere ouder. Daarmee bespaar je mogelijk weer extra kosten!

Extra zorg voor je kind

Heeft je kind extra zorg nodig? Het laten meeverzekeren op je eigen polis is een keuze. Je kunt ook een losse verzekering afsluiten voor je kind, als dat beter in zijn of haar behoefte voorziet. Sommige zorgverzekeraars hebben gezinspakketten, waarbij zowel jijzelf verzekerd bent als je kind, mét eventueel de extra zorgverzekering die nodig is.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.