Navigatie overslaan

Kind krijgen

Een kleintje op komst! Hierdoor verandert je leven, en ook je financiële situatie. Waar moet je aan denken? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
kind krijgen - moeder en twee jonge kinderen die spelen
Foto door Keira Burt (Pexels)

Wat moet je regelen?

Als je een kind krijgt, is er een aantal zaken die je moet regelen. Je moet bijvoorbeeld een zorgverzekering afsluiten en geboorteaangifte doen. Maar denk ook aan zaken die wat verder in het vooruitzicht liggen. Het is bijvoorbeeld slim om al vroeg een kinderopvang te zoeken. De wachtlijsten zijn vaak lang en je wilt dit wel geregeld hebben wanneer je weer aan het werk gaat.

En niet te vergeten, bespreek samen met je partner hoe jullie willen omgaan met de financiën voor jullie kindje. Willen jullie gaan sparen voor hun toekomst? Een leuk spaarpotje voor later kan nooit kwaad!

Op welke verlofregelingen heb ik recht?

Wanneer je een kindje krijgt, heb je in Nederland recht op verschillende vormen van financiële ondersteuning. Voor, tijdens en na de geboorte heb je recht op verlofregelingen. We zullen ze benoemen zodat je kan kijken waar je recht op hebt en welke regelingen betaald en onbetaald zijn: 

Zwangerschapsverlof: je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heb je recht op 16 weken verlof.

Ouderschapsverlof: je kan dit opnemen tot je kind 8 jaar is. Hoeveel uur je met ouderschapsverlof mag, hangt af van het aantal uur dat je per week werkt.

Vaderschapsverlof: wanneer je kindje wordt geboren heb je als partner (als je in loondienst werkt) recht op vaderschapsverlof. Dit wordt ook wel partnerverlof of geboorteverlof genoemd. Hoeveel uur je krijgt, hangt weer af van het aantal uur dat je werkt.

Welke financiële tegemoetkomingen bestaan er nog meer?

Naast de verlofregelingen, bestaat er nog een aantal financiële tegemoetkomingen van de overheid. Bijvoorbeeld kinderbijslag. Zolang je kind jonger dan 18 jaar is, ontvang je dit elke 3 maanden. Heb je geen hoog inkomen? Dan kan het zijn dat je recht hebt op kindgebonden budget. Dit hoef je zelf niet aan te vragen. Het wordt automatisch op je rekening gestort als bij de belastingaangifte blijkt dat je er recht op hebt.

Werk en ouderschap

Op een gegeven moment moet je weer aan het werk. De combinatie werk en ouderschap is ook iets om bij stil te staan. Het is slim om voor de geboorte van je kindje na te denken over hoe je het werk en het ouderschap wilt combineren. Wil je misschien wat minder werken om meer tijd met je kind door te brengen? Dat kan natuurlijk, maar weet wel dat dit financiële gevolgen kan hebben. 

Bespreek de opties met je partner, maar ook met je werkgever. Steeds meer werkgevers zijn flexibel en ze staan vaak open voor gesprekken over hoe je werk en gezin kunt combineren op een manier die voor beiden werkt.

En vergeet niet dat er vanuit de overheid ook compensaties zijn als je ervoor kiest om meer te blijven werken, zoals kinderopvangtoeslag. Dit kan je helpen om de balans te vinden die het beste bij jou en je gezin past.

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van minder werken? Hieronder kun je ons E-book 'Financieel in je kracht (voor mama's)' gratis downloaden zodat jij een bewuste keuze kan maken.

Download het E-book