Kind krijgen
Een kleintje op komst! Hierdoor verandert je leven, en ook je financiële situatie. Waar moet je aan denken? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.
Wat moet je regelen?
Als je een kind krijgt, is er een aantal zaken die je moet regelen. Je moet bijvoorbeeld een zorgverzekering afsluiten en geboorteaangifte doen. Maar denk ook aan zaken die wat verder in het vooruitzicht liggen. Het is bijvoorbeeld slim om al vroeg een kinderopvang te zoeken. De wachtlijsten zijn vaak lang en je wilt dit wel geregeld hebben wanneer je weer aan het werk gaat.
En niet te vergeten, bespreek samen met je partner hoe jullie willen omgaan met de financiën voor jullie kindje. Willen jullie gaan sparen voor hun toekomst? Een leuk spaarpotje voor later kan nooit kwaad!
Kind krijgen: 12 dingen om te regelen
Als je een kind krijgt, komt er veel informatie op je af. Heel veel wordt anders, ook hoe je je financiën indeelt. Maar geen zorgen! Hieronder vind je een overzicht van 12 zaken die moet regelen. Voor jezelf, je partner en je kindje. Overzichtelijk!
Sparen voor je kind: hoe begin je?
Je wil het beste voor je kroost. Je wil dat die een goede opleiding kan volgen, een fijn huis kan kopen en kan genieten van het leven. Dit kan door geld te sparen voor je kind. Maar hoe begin je hiermee? In dit blog geven we de opties en handvatten om op een makkelijke manier geld te sparen voor je kleintje.
Op welke verlofregelingen heb ik recht?
Wanneer je een kindje krijgt, heb je in Nederland recht op verschillende vormen van financiële ondersteuning. Voor, tijdens en na de geboorte heb je recht op verlofregelingen. We zullen ze benoemen zodat je kan kijken waar je recht op hebt en welke regelingen betaald en onbetaald zijn:
Zwangerschapsverlof: je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heb je recht op 16 weken verlof.
Ouderschapsverlof: je kan dit opnemen tot je kind 8 jaar is. Hoeveel uur je met ouderschapsverlof mag, hangt af van het aantal uur dat je per week werkt.
Vaderschapsverlof: wanneer je kindje wordt geboren heb je als partner (als je in loondienst werkt) recht op vaderschapsverlof. Dit wordt ook wel partnerverlof of geboorteverlof genoemd. Hoeveel uur je krijgt, hangt weer af van het aantal uur dat je werkt.
Zwangerschapsverlof: waar heb je recht op?
Een kleintje op komst! Dat is blij nieuws en betekent veel veranderingen in jouw leven, ook financieel. Tijdens je zwangerschap en daarna, heb je mogelijk recht op verschillende aanvullingen, bijvoorbeeld tijdens je zwangerschapsverlof. Zo ben je goed voorbereid als je een kindje krijgt!
Ouderschapsverlof: dit moet je weten - betaald en onbetaald
Hoera, een kleintje op komst! Of misschien is jouw kleintje er al een tijdje. Wat jouw situatie ook is, het is goed om op de hoogte te zijn van alles rondom ouderschapsverlof. In dit artikel gaan wij je precies vertellen wat dit verlof inhoudt, wat de voor- en nadelen ervan zijn, hoe je kunt berekenen hoeveel geld je exact krijgt en waar je ouderschapsverlof kunt aanvragen.
Vaderschapsverlof: alles wat je moet weten
Ben je partner van een kersverse moeder? Dan heb je na de geboorte van jullie kindje recht op verlof. Dit wordt door de meeste mensen vaderschapsverlof genoemd. Maar dit heet ook wel geboorteverlof, kraamverlof of partnerverlof. Wat is vaderschapsverlof, waar heb je als partner recht op en hoe gaat het in zijn werk? In dit blog lees je alle praktische antwoorden over dit verlof voor aanstaande ouders.
Welke financiële tegemoetkomingen bestaan er nog meer?
Naast de verlofregelingen, bestaat er nog een aantal financiële tegemoetkomingen van de overheid. Bijvoorbeeld kinderbijslag. Zolang je kind jonger dan 18 jaar is, ontvang je dit elke 3 maanden. Heb je geen hoog inkomen? Dan kan het zijn dat je recht hebt op kindgebonden budget. Dit hoef je zelf niet aan te vragen. Het wordt automatisch op je rekening gestort als bij de belastingaangifte blijkt dat je er recht op hebt.
Kinderbijslag: alles wat je wilt weten
Heb je kinderen jonger dan 18 jaar? Dan heb je waarschijnlijk recht op kinderbijslag. Dit is een bijdrage van de overheid om te helpen met de kosten voor opvoeding. Hoeveel kinderbijslag je krijgt, hangt af van de leeftijd van je kinderen. In dit artikel leggen we uit wat kinderbijslag precies is, hoe je het aanvraagt, hoeveel je kunt krijgen en in welke situaties het stopt. Ontdek alles over dubbele kinderbijslag en speciale regels voor bijverdiensten.
Kindgebonden budget: 10 vragen beantwoord
Als je ze hebt, dan weet je het: kinderen zijn niet goedkoop. Gelukkig komt de overheid je tegemoet met het kindgebonden budget (kgb). Dit budget is geld van de overheid dat je ontvangt als je als ouder onder een bepaald inkomen zit. Dat is mooi! Maar wanneer heb je er recht op? En hoeveel krijg je dan? Hier lees je 10 antwoorden.
Werk en ouderschap
Op een gegeven moment moet je weer aan het werk. De combinatie werk en ouderschap is ook iets om bij stil te staan. Het is slim om voor de geboorte van je kindje na te denken over hoe je het werk en het ouderschap wilt combineren. Wil je misschien wat minder werken om meer tijd met je kind door te brengen? Dat kan natuurlijk, maar weet wel dat dit financiële gevolgen kan hebben.
Bespreek de opties met je partner, maar ook met je werkgever. Steeds meer werkgevers zijn flexibel en ze staan vaak open voor gesprekken over hoe je werk en gezin kunt combineren op een manier die voor beiden werkt.
En vergeet niet dat er vanuit de overheid ook compensaties zijn als je ervoor kiest om meer te blijven werken, zoals kinderopvangtoeslag. Dit kan je helpen om de balans te vinden die het beste bij jou en je gezin past.
Wil je meer lezen over de mogelijkheden van minder werken? Hieronder kun je ons E-book 'Financieel in je kracht (voor mama's)' gratis downloaden zodat jij een bewuste keuze kan maken.
Zorgtaken verdelen: Hoe bespreek je dit als koppel?
Het verdelen van zorgtaken: in de meeste relaties loopt dit vanzelf en worden hier niet bewust afspraken over gemaakt. Nou ja, vanzelf... Er ontstaan met de tijd toch vaak kleine irritaties over wie wat doet en hoe vaak. Die irritaties worden voor lief genomen, want 'ach, zo erg is het nou ook weer niet'. Maar juist kleine irritaties zorgen voor een minder goede relatie. En als je bijvoorbeeld vader wordt, wil je misschien de moeder van je kind wel extra graag ontzorgen. Tijd voor een schone lei!
In dit blog krijg je tips hoe je de zorgtaken eerlijk en gelijkmatig verdeelt binnen je relatie.
Minder werken, meer tijd voor je gezin: wat zijn de financiële gevolgen?
Je zit eraan te denken om minder te werken, misschien wel omdat je een (tweede of derde) kindje hebt gekregen. Een groeiend gezin is een heel goede reden om te kijken naar een nieuwe verdeling van werk en privé, zowel voor vaders als moeders. Maar heb je ook alle financiële gevolgen van minder werken op een rij? In dit blog vind je een overzicht van 5 financiële veranderingen en een aantal mogelijkheden om het financieel slim aan te pakken voor jezelf.