Navigatie overslaan

Financieel in je kracht (voor moeders)

Als je een kindje krijgt of kinderen hebt, veranderen je keuzes: je wil natuurlijk je kind zien opgroeien! Je gaat misschien minder werken, je neemt meer huishoudelijke taken op je. En dat is niet zo gek.

Maar hoe maak je hierin een bewuste keuze? Want minder werken betekent minder (eigen) inkomen, minder pensioen en minder carrièrekansen. Deze pagina helpt je op een leuke manier op weg om bewuste keuzes te maken. Én om mogelijkheden te zien hoe je dit voor jou het beste aan kunt pakken. Samen met je partner.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
financieel in je kracht - twee vrouwen geven high five
Foto door Pexels en Canva

"Wie het minst verdient, gaat minder werken". Is dat wel logisch?

Het is een bekend verhaal: je verwacht een kindje en het is tijd om na te denken over wie er minder gaat werken. Snel wordt de conclusie getrokken: "Degene die het minst verdient, gaat minder werken." Maar is die keuze wel zo logisch als het lijkt? Vrouwen denken sneller in 'samenredzaamheid', wat prima is als je samen bent en samen blijft en jullie beide heel oud worden. Maar wist je dat mannen bijvoorbeeld sneller denken in 'zelfredzaamheid'? De vraag 'wat betekent dit voor mij?' naast de vraag 'wat betekent dit voor ons?' is helemaal niet zo gek om jezelf te stellen.

Gedachten rondom minder werken

  • Je kan minder makkelijk doorgroeien op je werk
  • Wat als er iets gebeurt: red je het dan ook alleen, zonder partner?
  • Als je veel plezier in je werk hebt, is minder werken het dan wel waard?
  • Je neemt misschien aan dat jij thuis moet zijn, maar misschien wil jouw partner ook wel meer tijd met jullie kindje doorbrengen?
  • Misschien vind je partner het ook fijn om de financiële lasten samen te dragen, zodat je beide ruimte krijgt om flexibeler te leven.

Het is dus niet per se beter dat degene die minder verdient, ook minder gaat werken. Lees gerust verder. En kruip daarna eens met je partner op de bank en bespreek het grotere plaatje. Maak een weloverwogen keuze die het beste is voor jullie gezin. Waar jullie beide blij van worden en wat financiële rust geeft. Dat is de meest logische keuze van allemaal.

"€ 220.000 minder pensioen dan mannen, willen vrouwen dat echt?"

Annette Mosman, CEO van APG en topvrouw van het jaar 2022, zet zich persoonlijk in voor financiële onafhankelijkheid van vrouwen. “Ik wil streven naar meer financiële onafhankelijkheid voor vrouwen, en daarbij hoort natuurlijk ook een goed pensioen... Nederlandse vrouwen die parttime werken bouwen op jaarbasis tot wel 10.000 euro minder pensioen op dan fulltimers. Na 40 jaar hebben zij gemiddeld 220.000 euro minder in hun pensioenpot dan een fulltime werkende man.

De keuze voor parttime werk wordt te vaak gemaakt onder sociale druk: de maatschappij verwacht van vrouwen dat ze meer gaan zorgen. Ik ben er daarnaast van overtuigd dat vrouwen die keuze maken op basis van onvolledige informatie.

Het lijkt een goede oplossing, maar heb je precies op een rij wat de impact is op het verloop van je verdere carrière? Je komt vaak niet meer terug in een fulltimebaan, je loopt promoties mis. En dat pensioen, hè. 220.000 euro minder dan mannen, willen vrouwen dat echt?”

Dit is een stuk uit het interview van Nicole Gommers van SER Topvrouwen met Annette Mosman, (2022)

De foto komt van een shoot in samenwerking tussen APG en LOF. Lees hier meer over LOF.

financieel in je kracht - CEO APG Topvrouw 2022 Annette Mosman
Foto APG / LOF Magazine

Over zorgtaken: wie doet er meer?

Hoewel de intentie er vaak is om de (onbetaalde) zorg gelijkwaardig te verdelen tussen beide partners, komt het in de praktijk toch vaak op de vrouw neer. Als jij dit prima vindt, is dit natuurlijk helemaal oké! Maar wat als je het graag anders wilt? Hoe ga je het gesprek aan met je partner? En waar let je allemaal op?

Hoe zijn bij jou thuis de zorgtaken verdeeld? Doe de test! (5 min)

Een leuke insteek om het gesprek aan te gaan over zorgtaken is de snelle Huishoudbattle-test van De Volkskrant. Daarmee zie je niet alleen wie de meeste taken in het huis doet. Je ziet ook dat sommige taken zwaarder zijn dan andere taken. Dit wordt de mental load genoemd.

Doe de huishoudbattle-test!

Emma (34) moeder van 3 kinderen: “Mijn man werkt 4 dagen en draagt zeker bij aan het huishouden. Het gaat echter niet zo zeer om dat ik de was heb gedaan en hij heeft gestreken. Wij vrouwen hebben continu een mentale takenlijst in ons hoofd met allemaal regeldingetjes. Meer dan mannen. Die mental load maakt de zorgtaken zwaarder.”

Zwanger: hoe ga je het gesprek aan met je werkgever?

Het kan best spannend zijn om naar je werkgever te stappen om te vertellen dat je zwanger bent, zeker als je een tijdelijk contract hebt of kans hebt op een promotie.

Gelukkig heb je zelf de ruimte om te bepalen wanneer je met je werkgever in gesprek gaat. Als je het gesprek goed voorbereidt, weet je wat je rechten zijn. En zo kun je bijvoorbeeld zwangerschapsdiscriminatie beter herkennen (en erop reageren). De meeste vrouwen gaan het gesprek aan tussen de 12e en 18e week van de zwangerschap. Je werkgever is namelijk verplicht om bepaalde maatregelen te nemen om je te ondersteunen tijdens je zwangerschap.

Het gesprek

Bedenk vooraf wat je wilt bespreken met je werkgever. Onderstaande punten helpen je daarbij:

  • Vertel dat je zwanger bent, wanneer je uitgerekend bent en wanneer je verwacht met zwangerschapsverlof te gaan.
  • Bespreek of er aanpassingen moeten worden gedaan
  • om je werk veilig te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld door
  • het vermijden van bepaalde werkzaamheden of het aanpassen van werktijden.
  • Bespreek ook alvast hoe je na je zwangerschapsverlof weer terug kunt keren naar je werk en hoe dit geregeld kan worden.
  • Wees duidelijk over wat je nodig hebt en wat je verwacht van je werkgever.

Op deze manier werk je samen aan oplossingen die voor beide partijen werken.

Behoefte aan een concrete actielijst? #todo

Heel mooi om plannen te hebben over minder of evenveel werken. En goed om met je werkgever om de tafel te zitten of met je partner het huishoudbattle-gesprek aan te gaan. Maar het kan heel prettig zijn om eerst even wat zaken voor jezelf op een rij te hebben.

En verder hoef je vooraf ook niet alles precies te weten. Door te praten met anderen, te sparren over ideeën en mogelijkheden kan je heel ver komen. Op naar een gelukkige werk/privé-balans!

financieel in je kracht - kindje omhelst moeder achter laptop
Foto door Pexels en Canva

Stappenplan

Financiële tip 1: Check je aannames

Een praktijkvoorbeeld: Sabine en haar partner willen dolgraag kinderen. Beiden hebben ze een fulltime baan, maar ze vinden het belangrijk om tijd voor de opvoeding van hun kinderen vrij te maken.

'We hebben het er van tevoren uitgebreid over gehad. We willen dat een van ons thuisblijft voor de kinderen voor 1 of 2 dagen in de week. En we moeten nu kiezen wie van ons dat wordt, maar daar komt toch iets meer bij kijken dan simpelweg een strootje trekken. Dit gaat ook invloed hebben op onze geldzaken.'

Sabine en haar partner vroegen zich af hoe ze minder werken het best konden verdelen. 'Het was best verrassend', vertelt Sabine. 'Veel aannames die we beiden deden, bleken niet te kloppen.'

'In eerste instantie leek het ons het voordeligst als degene met het laagste salaris parttime zou gaan werken. Verrassend genoeg bleek dit niet in alle scenario's te kloppen, kwamen we achter.'

Sabine en haar partner hebben de gratis WerkZorgBerekenaar van Nibud en Women Inc. gedaan, om verschillende scenario’s uit te rekenen.

Ook kun je bij de Realitycheck terecht voor een gratis e-learning voor meer inzicht in je eigen financiële gedrag.

Direct naar de werkzorgberekenaar

Bekijk de e-learning van Realitycheck

Financiële tip 2: Spaar of beleg voor de langere termijn

Wie financieel onafhankelijker wil zijn, zal waarschijnlijk denken aan geld opzij zetten. Maar niet aan je geld (kunnen) komen voor langere tijd is best lastig. Kies daarom voor een spaardoel. Bijvoorbeeld als je wil sparen voor de toekomst van je kind(eren) of voor je eigen oude dag.

Met de huidige markt kan het zijn dat sparen weer wat interessanter wordt: je krijgt soms weer wat rente. Je hebt verschillende soorten spaarrekeningen. Sommigen hebben een hogere rente, maar hebben ook meer voorwaarden. Je mag er dan bijvoorbeeld voor 10 jaar niet aankomen.

financieel in je kracht - vrolijke vrouw met geld in haar hand
Foto door Canva

Een alternatief zou kunnen zijn om te beleggen, als je geld hebt wat je niet nodig hebt. Onderzoek vertelt dat vrouwen beter om kunnen gaan met stress dan mannen en minder geneigd zijn om onnodige risico's te nemen. Dat zijn mooie eigenschappen van een belegger!

Vind je het spannend om te beleggen? Dat is begrijpelijk. Nogmaals: doe het alleen met geld dat je kunt missen, kies ervoor om te spreiden en zorg dat je sowieso een buffer hebt op je spaarrekening. Het is daarnaast slim om je in te lezen. Er zijn veel laagdrempelige blogs en podcasts te vinden over dit onderwerp (ook voor en door vrouwen!).

Financiële tip 3: Beluister podcasts

Er zijn zoveel podcasts voor (en door) vrouwen! Over salarisonderhandelingen, beleggen, besparen, in je kracht komen, emancipatie, gendergelijkheid.. Als je niet altijd tijd hebt om een boek te lezen, maar wel regelmatig in de trein of auto zit: beluister een podcast, verbreed je kennis en laat je inspireren!

Wist je dat... Kandoor ook te gast was in de podcast van The Female Fix? Met deze podcast wil Marianne Bruijn vrouwen inspireren om de regie over hun eigen leven te behouden door financieel op eigen benen te staan.

Loading...

Financiële tip 4: Doe het met een vrouw

Of het nu gaat om financiële planning, je testament of een mediator bij je scheiding. Het kan lonen om te kiezen voor een vrouw. Want een andere vrouw snapt vaak beter wat je nodig hebt. En als iemand je beter snapt, worden waarschijnlijk jouw belangen ook beter behartigd.

financieel in je kracht - financiële coach vrijwillger Nihal
Financiële coach Nihal - Foto door Kandoor en Canva