Navigatie overslaan

Zonder vast contract? Jouw mogelijkheden en rechten!

Foto van auteur Dennis Weijers door Dennis Weijers||223 x gelezen

Het leven zonder vast contract geeft vrijheid, maar is niet altijd even makkelijk. Krijg je een hypotheek zonder vast contract? Heb je recht op een gelijk salaris als iemand met een vast contract? En wat zijn je rechten als je ziek wordt? Wat je moet weten als je een tijdelijk contract hebt, lees je in dit blog vol tips en info.

zonder vast contract - mensen schudden handen
Foto door fauxels (Pexels)

Een hypotheek zonder vast contract: 3 manieren

Je eerste huis of misschien wel je droomhuis: je bent er klaar voor! Maar zit je zonder vast contract of ben je flexwerker? Dan lijkt het krijgen van een hypotheek misschien een onmogelijke opgave. Eerlijk is eerlijk: in veel gevallen is dit ook niet makkelijk. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden: 

Manier 1: Toets en werkgeversverklaring

Deze optie is erg gangbaar en wordt vaak toegepast door hypotheekverstrekkers: 

 • Stap 1: De toets. De geldverstrekker kijkt eerst naar het gemiddelde jaarinkomen uit de laatste 3 kalenderjaren. Op deze manier wordt getoetst of je jezelf in het recente verleden een stabiel inkomen hebt kunnen garanderen. Let wel op: het laatste jaar geldt als maximum. Dus stel, je verdiende achtereenvolgens €25.000, €23.000 en €12.000 per jaar, dan geldt het inkomen van €12.000.

 • Stap 2: De werkgeversverklaring. Vervolgens heb je ook een werkgeversverklaring nodig. Daarin bevestigt je werkgever in formele taal dat je in de toekomst een vast contract kunt krijgen. Aanvragen kan altijd. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Manier 2: De perspectiefverklaring

Werk je via een uitzendbureau en vind je dat jij financieel in staat bent om een huis te kopen? Dan kan de Stichting Perspectiefverklaring een positieve verklaring afgeven. Veel grote hypotheekverstrekkers zijn bij deze organisatie aangesloten. De kosten voor de perspectiefverklaring zijn voor het uitzendbureau. 

Manier 3: De Arbeidsmarktscan

De arbeidsmarktscan bestaat om mensen zonder vast contract meer kansen te geven om een huis te kopen. Deze tool brengt jouw kansen op de arbeidsmarkt in kaart en wordt erkend door veel belangrijke hypotheekverstrekkers. Je betaalt de arbeidsmarktscan zelf. Pluspunt: het geldt als aftrekpost bij je belastingaangifte als je de scan daadwerkelijk gebruikt voor een hypotheek. 

Meer weten over de arbeidsmarktscan? Check deze infographic van de NHG.

Hypotheek + tijdelijk contract x corona = meer buffer nodig

Door de coronacrisis zijn mensen minder zeker van een vast inkomen en dit heeft invloed op de goedkeuring van leningen, zoals een hypotheek. Er zijn geen vaste regels, en elke bank of verzekeraar gaat anders om met de crisis. Maar duidelijk is dat veel geldverstrekkers (tijdelijk) strenger zijn geworden, meldde RTL Nieuws in juni. Zo kan het zijn dat er een hogere buffer wordt gevraagd voor je goedkeuring van je hypotheek krijgt. Denk aan bijvoorbeeld:

 • een buffer van een half jaar aan bruto maandlasten van de hypotheek;
 • 12 maanden buffer over de maandlasten van de oude woning (in het geval deze niet gemakkelijk verkocht wordt);
 • toetsing in welke sector je werkzaam bent;
 • toetsing of je geraakt bent tijdens de crisis, hoe je daarmee bent omgegaan en wat je reserves zijn.

Informeer dus bij verschillende geldverstrekkers wat hun beleid is rondom de crisis als je op dit moment zoekt naar een koophuis.

Salarisverschillen zonder vast contract

Er is geen speld tussen te krijgen: in Nederland betekent gelijk werk gelijk loon. Of je nu uitzendkracht, seizoensarbeider of vaste werknemer bent. Zo bepaalt de inlenersbeloning (uit 2015) dat voor uitzendkrachten gewoon de normale arbeidsvoorwaarden gelden. 

Toch kan het zijn dat je zonder vast contract minder verdient dan collega’s met een vast contract. Zo vond het CBS dat in 2018 een verschil in uurloon van gemiddeld 48% bestond. Maar hoe kan dit dan? Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Bijvoorbeeld:

 • Misschien heeft iemand met een vast contract wel meer jaren aan werkervaring.
 • Een vaste medewerker kan een hogere opleiding hebben, of heeft wellicht allerlei belangrijke cursussen gevolgd. 
 • Maar ook wordt er vaak gesjoemeld met de inlenersbeloning. Dit valt ook te lezen in dit blog op een site voor flexwerk. Er zijn bedrijven die graag op zoek gaan naar manieren om hun uitzend- en payroll-krachten in een lagere loonschaal in te delen.

Dit laatste probleem is overigens aangepakt in een nieuwe wet uit 2020. In deze wet, de WAB, staat dat jouw opdrachtgever verplicht is om alle informatie over de arbeidsvoorwaarden binnen zijn bedrijf te delen. (Bron: Burgerlijk Wetboek)

Stel, je bent uitgenodigd voor salarisbesprekingen voor een tijdelijk dienstverband. Hoe hoog jouw salaris is, hangt mede af van de salarisonderhandeling tussen jou en je werkgever. En ja, waar de een blakend van het zelfvertrouwen binnenkomt, is de ander wat onzekerder.

3 tips bij salarisonderhandelingen

Tip 1: Weet waar je het over hebt

De grootste fout die je kunt maken? Binnen komen lopen en géén idee hebben waar je op moet inzetten. Verdiep je dus vooraf in het salaris dat iemand met deze functie gemiddeld verdient. Doe online research, of vraag vrienden en bekenden in dezelfde sector naar hun ervaringen. Als je voorbeelden paraat hebt (“sorry, maar in de CAO van 2018 staat toch echt dat ik recht hebt op …”) sta je al helemaal sterk. 

Tip 2: Toon je waarde

Voordat je over cijfers begint, is het verstandig eerst je waarde te tonen. Vertel vol enthousiasme over je ervaring. En dat hoeven echt niet alleen opleidingen of betaalde banen te zijn. Wees creatief en proactief: heb je ooit je oom geholpen met het bouwen van een dakkapel? Heb je wel eens in het buurthuis vrijwillig in de keuken geholpen? Alles wat te maken kan hebben met jouw functie draagt bij aan een positief beeld. En dat mag beloond worden. 

Tip 3: Wees altijd positief

Lach, toon interesse en straal positiviteit uit van binnenkomst tot het eind van het gesprek. En ja, dan bedoelen we ook echt op elk gebied.

Dus: “Ik begrijp dat je dit moment geen werk hebt?”

Jij: “Klopt, dus ik heb de afgelopen tijd veel kunnen bijleren.”

Maar ook: “Sorry, we hebben last van vervelende vliegjes op kantoor.”

Jij: “Kijk, goed gezelschap en lekker extra proteïne in de soep!”

Uiteindelijk wil iedereen samenwerken met positieve, fijne, luchtige, vriendelijke mensen. Straal dat uit!

Verdien je als flexwerker nu toch een stuk minder? Bijvoorbeeld omdat je in een lagere loonschaal valt, of omdat je er simpelweg niet genoeg werk voor je is? Om toch geld op te sparen voor een goede vakantie of je favoriete hobby, lees je hier onze tips over geld besparen op vaste lasten of boodschappen.  

De ketenbepaling geeft jou recht op een vast contract

Wat is de ketenbepaling en wat betekent het voor jou? De ketenbepaling houdt in dat je na 3 contractverleningen binnen 3 jaar tijd een vast contract krijgt. Er mag een pauze van maximaal 6 maanden tussen zitten, anders geldt de ketenbepaling niet. Download deze factsheet voor meer informatie.

Wat zijn de gevolgen als je tijdelijke contract niet kan worden verlengd?

Het einde van je contractduur komt in zicht. Als er geen verlenging van je contract volgt en je geen nieuw werk vindt, heb je meestal recht op een WW-uitkering. Op deze site van het UWV lees je meer over het aanvragen van een WW-uitkering. 

Rechten bij ontslag

Is je contractduur 6 maanden of langer? Dan geldt de aanzegtermijn. Jouw werkgever moet je minstens 1 maand van tevoren schriftelijk informeren over het wel of niet verlengen. Doet hij dit te laat of helemaal niet, dan krijg je tot maximaal een maand loon doorbetaald. 

In enkele gevallen heb je recht op een transitievergoeding. Lees hier meer over de voorwaarden. 

Kan je tijdelijke contract eerder worden opgezegd?

Heb je een tijdelijk contract? Dan is de einddatum daar meestal in vastgelegd. Je contract mag dan ook niet eerder worden opgezegd. Wel zijn er uitzonderingen:

 • je hebt vooraf met je werkgever afspraken gemaakt over de mogelijkheid om je contract eerder stop te zetten
 • je bent aangesteld voor een vast project waarvan de einddatum vooraf niet precies kan worden ingeschat
 • je zit nog in je proeftijd
 • je wordt op staande voet ontslagen

Geen tijdelijk, maar een vast contract

Spreekt de tijdelijke functie je aan maar zie je vast dienstverband eigenlijk ook wel zitten? Geef meteen bij je eventuele recruiter of bij de werkgever aan dat je na je proeftijd interesse hebt in een vast contract. Leg uit waarom dit voor beide partijen goed uitkomt: misschien moet je voor de baan verhuizen om reiskosten en -tijd te besparen, of geeft een vast contract je de motivatie om je extra voor het bedrijf in te zetten. Het kan geen kwaad om van begin af aan duidelijk te zijn. Het kan zomaar zijn dat je toekomstige werkgever hier hartstikke positief tegenover staat. 

Als de ketenbepaling geldt (zoals hierboven uitgelegd), krijg je na 3 tijdelijke contracten automatisch een vast dienstverband. 

Een tijdelijk contract en ziek?

Ziek worden is al vervelend genoeg – kopzorgen over je inkomen kun je dan zeker niet gebruiken! Gelukkig betaalt je werkgever in de meeste gevallen je loon door. Mocht dat niet zo zijn, bijvoorbeeld als je contract in de tussentijd verloopt, dan heb je recht op een ziektewetuitkering. Deze kan je werkgever voor je aanvragen. Alles over ziekte bij flexwerk vind je op UWV – Ik ben ziek

Werken zonder vast contract en zwangerschap, hoe zit dat?

Net als werknemers met een vast contract, heb jij recht op een wettelijk vastgelegde periode van zwangerschapsverlof. Je werkgever vraagt meestal een uitkering voor je aan en blijft je intussen doorbetalen. Op deze site van het UWV staat alles stap voor stap uitgestippeld. 

Verloopt je contract tijdens je zwangerschap? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een WW- of ziektewetuitkering. Ook in dit geval wordt je zwangerschapsuitkering doorbetaald. 

Kersverse ouders opgelet: lees hier ons verhaal over het geboorteverlof!

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Werk
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.