Navigatie overslaan

Besparen op boodschappen: 11 tips

Foto van auteur Bas Louwaars door Bas Louwaars||304 x gelezen

In tijden van corona doen veel mensen iets meer boodschappen bij de supermarkt dan normaal. We zijn immers meer thuis. Kandoor helpt met slimme bespaartips. Je bespaart niet alleen op geld, maar ook op tijd! Eet en drink goedkoper: 11 x slim besparen op boodschappen!

besparen boodschappen - vader tilt kind in supermarkt die pasta pakt
Foto door Gustavo Fring (Pexels)

Tip 1: Maak een boodschappenlijstje

Sommige mensen (waaronder ikzelf!) staan elke dag in de supermarkt te bedenken wat ze willen eten. En dat is niet de goedkoopste manier, zowel qua euro’s maar ook qua tijd. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat mensen die met een boodschappenlijstje winkelen, jaarlijks tot wel 9 kilo minder voedsel weggooien! Dat is dus ook 9 kilo aan kosten besparen! 

Besparen op boodschappen:

  1. Check voordat je naar de supermarkt gaat wat je al in huis hebt, je koopt dan niets per ongeluk dubbel
  2. Zo'n lijstje helpt tegen impulsaankopen. En is dus een bespaarpost.
  3. Je bespaart ook door in één keer voor meerdere dagen tegelijk in te kopen, minder vaak naar de supermarkt is minder blootstelling aan koopjes en lekkernijen. 
  4. En je weet zeker dat je alles hebt wat je nodig hebt voor de gerechten die op je lijstje staan. Check!

Tip 2: koop diepvriesproducten en grootverpakkingen

Let goed op als je boodschappen doet in de winkel: Wat is de prijs van verse spinazie in vergelijking met diepvriesspinazie? En wat kost een stuk zalm? Je zult merken dat diepvriesproducten vaak een stuk goedkoper zijn, en ze bevatten meestal evenveel voedingsstoffen. Een uitzonder zijn diepvriesproducten waar ingrediënten aan zijn toegevoegd, zoals spinazie à la crème. Kies voor het product zonder toevoegingen.

Een andere tip om te besparen is om te kijken naar grootverpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan rijst, pasta of havermout. Deze zijn vaak verkrijgbaar in grotere hoeveelheden in Aziatische of Midden-Oosterse winkels. Dit kan ook helpen om je kosten te verlagen.

Tip 3: Kook voor meerdere dagen

Voor één persoon koken is duurder dan als je grotere porties maakt voor meer personen. Zorg daarom dat je vershoudbakjes hebt zodat je eten kunt bewaren. En als je niet twee keer in de week hetzelfde wilt eten is ruimte in je vriezer erg handig. Veel gerechten kan je prima invriezen! Vaak kun je dan nog iets lekkers toevoegen en dan heb je met minimale moeite een heel gerecht. 

Tip 4: Plet je WC-rol

Euhm, je WC-rol? Juist. Als je die plet, is de kans dat je steeds acht velletjes pakt veel kleiner. Dit betekent dat je langer doet met je wc-rol en dat.. scheelt geld! Het klinkt misschien onnozel, maar veel kleine besparingen zijn samen een grote besparing op boodschappen. 

Tip 5: Pak die koopjes om te besparen op boodschappen

Dit lijkt een hele logische. En aanbiedingen zijn aanbiedingen. Let wel op dat je niet teveel koopt en houd in de gaten of het wel echt een goede aanbieding is. Kilo’s tomaten of bloemkool zijn lastiger te bewaren dan een paar pakken pasta of rijst. Toch een grote tomatenaankoop gedaan? Je kunt tomaten op veel manieren bereiden, bijvoorbeeld tomatensoep, pasta met tomatensaus of een salade met, je raadt het al, tomaten..

Tip 6: Voordeelverpakkingen zijn niet altijd goedkoper

Natuurlijk zijn er veel voordeelverpakkingen die echt helemaal oké zijn. Een grote pot pindakaas is 25% goedkoper dan een kleinere, bijvoorbeeld. Maar de Consumentenbond kwam erachter dat sommige voordeelverpakkingen van bijvoorbeeld luiers, condooms, chips en opzetborstels voor je elektrische tandenborstel duurder kunnen zijn. Waaat?

Hoe kom je er nu achter of je juist voordeliger uit bent? Kijk naar de prijs per kilo op t prijskaartje, dan kun je gemakkelijker vergelijken. Deze eenheidsprijs is namelijk bij wet verplicht.

Tip 7: Gooi geen eten weg

Klinkt heel logisch en dat is het ook. Het is namelijk zonde voor het milieu en óók voor je portemonnee. Per persoon wordt er in Nederland 34 kg voedsel weggegooid. Dat komt neer op €120,- per jaar! We gooien met z’n allen onder andere 3,7 kg groente, 3 kg fruit en 2,3 kg vlees per persoon weg (bron: Milieu Centraal). Dat kan anders: vaak zijn producten langer te eten dan de houdbaarheidsdatum aangeeft. Gebruik je ogen, neus en smaak om te checken of het nog goed is. Veel restjes van groenten zijn een prima basis voor soep, bijvoorbeeld de broccoli waar je wél de roosjes maar niet de stronk van gebruikt. 

Tip 8: Besparen op boodschappen: eet minder vlees

Voor veel mensen ligt dit gevoelig, want wat zijn aardappelen, vlees en groenten zonder vlees? Het zal je verbazen hoe goed je met minder vlees kan leven. Er zijn allerlei dingen die je kan eten in plaats van vlees. Denk aan peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Deze zijn veel goedkoper, gezond en duurzaam! Er komen ook steeds meer soorten vleesvervangers.

Probeer het maar eens. Begin met een dag per week en bouw dat op naar bijvoorbeeld om de dag. Of naar bijna elke dag zonder vlees. Ander voordeel is dat je automatisch meer groente gaat eten. En dat is natuurlijk gezond! En goed voor het milieu.

Tip 9: Snoep gezond

Snacks, snoep, frisdrank en alcohol zijn niet gezond en stiekem best wel duur! Als je in plaats van frisdrank vaker kiest voor water uit de kraan en thee of koffie bespaar je daar veel geld mee. Verrijk je water met een schijfje citroen of bosje munt (zeg €0,50 ct op de markt). Ook zijn ‘snacks’ als een appel, worteltjes of ongezouten nootjes veel voedzamer. Die vullen beter en zijn vaak ook goedkoper.

Tip 10: Doe de B-merkenweek

Het idee is dat je een week lang alleen maar B-merken koopt. Die zijn vaak een stuk goedkoper dan de bekende merken met reclames op TV. En dit is een mooie test voor thuis: is die melk of hagelslag écht minder lekker? Ik ben benieuwd of de anderen het proeven. En bekijk het terug op internetbankieren om het verschil ook daadwerkelijk te zien tussen de B-merkenweek en die ervoor! 

Tip 11: Eet iets voor je naar de supermarkt gaat

Je hebt het vast al eens meegemaakt: met trek naar de supermarkt gaan, het kost je wat. Door de trek is het veel lastiger om impulsaankopen te bedwingen. De supermarkt zit vol met slimme trucjes om je meer te laten kopen. Met een volle maag, ben je daar veel beter tegen bestand.

Wat een dag voeding per persoon eigenlijk kost

Hoeveel een huishouden uitgeeft aan eten of drinken hangt van een aantal dingen af. Eén van de belangrijkste is ‘gewenning’. Want je went snel aan een bepaald uitgavenpatroon in de supermarkt. Op basis van het verantwoord voedingspakket van het Voedingscentrum heeft het NiBud een kostenoverzicht gemaakt. Wat is eigenlijk 'normaal'? Check hier de minimale kosten voor voeding per persoon

Op andere manieren geld besparen?

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?