Navigatie overslaan

Geld besparen op vaste lasten? Zo doe je dat!

Foto van auteur Bas Louwaars door Bas Louwaars||227 x gelezen

Vaste lasten, die zijn er toch gewoon? Nee hoor! Geld besparen op vaste lasten kan op veel verschillende manieren. Sommige vaste lasten zijn er gewoon en sommige zijn een ‘nice to have’. En vooral bij die laatste is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of je het écht nodig hebt. En of jij het het geld waard vindt. Lees verder voor meer tips over geld besparen op vaste lasten!

geld besparen vaste lasten - opgeluchte vrouw met laptop
Foto door Andrea Piacquadio (Pexels)

Woonlasten

Dat klopt voor een deel, toch kun je hier geld besparen. Een deel van deze kosten is op basis van verbruik. Wil je direct geld besparen? Zet je verwarming een graadje lager en een uur voor je naar bed gaat alvast uit. Dan bespaar je op je stookkosten. En douche iets korter (en minder warm), dan bespaar je water- én stookkosten. Een lagere energierekening? Stap over op LED-verlichting, haal stekkers van opladers en apparaten die op standby staan uit het stopcontact. Zet lampen uit als je de kamer verlaat en zet je oven uit voordat het gerecht klaar is. Die blijft namelijk nog wel even warm. 

Geld besparen op je hypotheek

Heb je een koophuis? Veel woningen zijn de afgelopen jaren in waarde gestegen. Daardoor heb je misschien overwaarde. Daarom is het slim om te kijken naar je schuld-marktwaardeverhouding. Dit is de verhouding tussen je hypotheek en de marktwaarde van je huis. Misschien hoef je dan minder rente te betalen en dus geld besparen. Check wat je bank hierover zegt. Je berekent het zo schuld-marktwaardeverhouding = (hypotheekschuld / marktwaarde) x 100%. Ook kan je geld besparen door je hypotheek over te sluiten naar een andere bank, of je rente te middelen.

Geld besparen op energie

Letten op je energierekening en je energieverbruik kan al honderd tot een paar honderd euro schelen per jaar. Wil je meer weten over hoe je kunt besparen op je energierekening? Van gloeilampen vervangen door LED-verlichting tot je droger inruilen voor een wasrek. Lees hier alle 14 tips! 

Minder geld uitgeven aan boodschappen

Wil je inspiratie over hoe je kunt besparen op je boodschappen? Als je op een paar kleine dingen let, kun je al geld besparen.

Goedkoper van A naar B

Dat kan op heel veel manieren. Sommige mensen doen alles fietsend of lopend. Anderen zijn per dag maar liefst drie uur onderweg met de auto of het openbaar vervoer. 

Met het OV

Als je met het OV naar je werk gaat, krijg je misschien een kilometervergoeding. Reken voor jezelf uit of je voldoende hebt aan die kilometervergoeding. Doe dit per maand: kijk op je loonstrookje hoeveel kilometervergoeding je (netto) krijgt, en tel je reiskosten voor een maand bij elkaar op. Moet je geld bijleggen? Dan is het een goed idee om te kijken of je werkgever je een abonnement wil geven, dan kun je geld besparen. Hou je geld over? Misschien omdat je als het mooi weer is gaat fietsen in plaats van met de trein? Dat is dan mooi meegenomen. 

Met de auto

Veel mensen reizen vooral met de auto. Die staat voor de deur en dat is lekker makkelijk. Dit is een grote kostenpost. Ook als je niet rijdt, want wegenbelasting en verzekering betaal je gewoon door. Er zijn veel manieren om te besparen op je auto_._ Daarom hebben we ook een blog geschreven over hoe je kunt geld besparen op autokosten. 

Ben jij te goed verzekerd?

Soms zijn we dubbel verzekerd, of over-verzekerd. Bij het afsluiten is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar waar je voor verzekerd ben.

Wel of niet aanvullend verzekeren

In december is het slim om te kijken naar je zorgverzekering en naar wat jij denkt nodig te hebben. Denk aan een aanvullende verzekering bij de tandarts, een voorbeeld: aanvullend verzekeren kost €10 per maand, dus €120 per jaar. Als je één keer per jaar op controle gaat is het slimmer om het geld hiervoor zelf apart te zetten. Dat is waarschijnlijk goedkoper. 

Heb je die werelddekking wel nodig

Een doorlopende reisverzekering met werelddekking is alleen handig als je ook daadwerkelijk buiten Europa op vakantie gaat. Anders betaal je teveel. Als het op autoverzekeringen aankomt zijn er vergelijkingswebsites en vaak ook reclames op radio en TV. Het loont vrijwel zeker hier iets mee te doen, ook zo kun je geld besparen.

Jij kan geld besparen op je abonnementen

Stiekem heb je best veel abonnementen: dat tijdschrift, Netflix, een mobiele telefoon, de sportschool en ga zo maar door. Dat is niet niks! En vaak zijn we ‘slapers’ en wordt ons abonnement steeds stilzwijgend verlengd. Toch zie je vaak dat je als nieuwe klant bij een aanbieder meer korting krijgt dan als bestaande klant. Denk aan je internet en TV thuis.

Verleng je abonnementen

Ik ‘verleng’ deze elk jaar en profiteer op die manier van de aanbieding voor nieuwe abonnees. Dat is makkelijker dan je denkt en vaak met één telefoontje geregeld. Bel de klantenservice en zeg: “ik heb een mooie aanbieding van een concurrent gezien en overweeg mijn abonnement op te zeggen. Of hebben jullie een aanbieding waar ik gebruik van kan maken?” Vaak krijg je extra korting als je meerdere diensten afneemt, bijvoorbeeld als je internet, tv en mobiel combineert. 

Maak gebruik van aanbiedingen

Het loont extra om dit in de ‘Black Friday’-periode te doen, dan zijn er scherpe aanbiedingen en krijg je vaak extra voordeel. Dit kun je ook doen bij je energieleverancier, mobiele telefoon en soms zelfs je sportschool. Kijk of er acties of bijvoorbeeld proefabonnementen zijn: een krant van €4 voor 4 weken is natuurlijk mooi meegenomen, net als de eerste twee maanden gratis sporten bij de sportschool.

Weeg af wat je nodig hebt

Het is vaak makkelijk besparen op die sportzender, Netflix, Disney+ of Spotify. Gebruik je die voldoende, of red je het met eentje minder? En dat tijdschrift dat nog in het plastic zit? Wat wil je daarmee? Weeg steeds kritisch af of je er nog geld aan uit wilt geven, of juist geld op kunt besparen. 

Pas je abonnement aan jouw behoeften aan

Een ‘unlimited’ sportabonnement terwijl je hier niet vaak gebruik van maakt, is een dure. Kijk of je je lidmaatschap kunt verlagen en anders of je kunt overstappen. Blijf zeker sporten! Dit is een goede investering in jezelf want wie fit is voelt zich energieker en dat heeft veel positieve gevolgen. En stoppen met roken is ook een investering in jezelf die aan twee kanten snijdt.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.