Navigatie overslaan

Besparen op autokosten

Foto van auteur Danielle van de Vlag door Danielle van de Vlag||208 x gelezen

Een auto: een luxe vervoermiddel en misschien ook noodzakelijk voor jou. Maar… wist je dat autokosten de op 1 na duurste maandelijks kosten zijn? Met deze 7 tips kun je flink besparen en je autokosten berekenen, met zelf-geregelde korting! Ook handig als je met de auto op zomervakantie gaat! 

autokosten - vrouw ik auto
Foto door Andrea Piacquadio (Pexels)

Tips bij de aanschaf van een nieuwe auto

Het begint allemaal bij de aanschaf van een auto. Voor welke auto kies je? Wordt het een tweedehands auto of een spiksplinternieuwe auto? Uiteraard is het budget dat je hebt doorslaggevend voor de keus van aanschaf van een auto. Maar je kunt wel degelijk besparen bij de aanschaf van een auto.

  • Onderhandel altijd wanneer je een tweedehands of nieuwe auto koopt. Er is meestal ruimte om te onderhandelen, wat ervoor zorgt dat je de eerste besparing al direct in de pocket hebt, zonder dat je de eerste kilometers al gereden hebt.
  • Als je een tweedehands auto koopt, bespaar je direct kosten, want bij de aanschaf van een nieuwe auto is het bedrag van aanschaf veel hoger.
  • Wees er wel van bewust dat bij een tweedehands auto de kans groter is op gebreken waarvoor onderhoud nodig is.
  • Bij aanschaf van een nieuwe auto ben je overigens wel veel meer kwijt aan afschrijving.
  • Let bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehandse auto ook op het gewicht van de auto. Dit kan je veel geld schelen voor de wegenbelasting en bij het brandstofverbruik.

Besparen op de autoverzekering

Ga je de weg op met je auto? Dan moet je een autoverzekering hebben. Verzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Kijk en informeer overal eerst heel goed voordat je een verzekering afsluit. Check alle tarieven van verzekeringsmaatschappijen en leg ze naast elkaar neer. Soms kun je al snel euro’s besparen door over te stappen op een andere verzekeringsmaatschappij.

Maar let wel goed op! Kijk goed naar de ‘kleine lettertjes’. Soms geven verzekeringsmaatschappijen aan dat zij de goedkoopste zijn met autoverzekeringen, maar wat ze er niet bij vertellen is dat het een instapbedrag betreft en daar allemaal nog andere kosten bij komen. Die maken het maandelijks verzekeringsbedrag juist extra duur. Het kan ook zijn dat ze een basistarief vermelden zonder dure kosten te vermelden die berekend worden als er bijvoorbeeld verhaald gehaald moet worden op de verzekeringsmaatschappij bij schade. Laat je desnoods goed adviseren door een onafhankelijke adviseur.

Besparen op autokosten met de wegenbelasting

Als je een auto hebt, betaal je wegenbelasting (ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd). Ook hier kun je weer eenvoudig besparen op de kosten! Let op het gewicht van de auto die je aanschaft.  De hoeveelheid wegenbelasting die je moet betalen over je auto wordt berekend op het gewicht van de auto. Wanneer je een hele grote auto hebt, is deze waarschijnlijk ook vrij zwaar. Dat betekent dat de kosten van de wegenbelasting ook automatisch hoger uitvallen dan wanneer je een kleine lichte auto koopt. Let wel: sinds 1 januari 2010 hoeven een groot aantal auto’s met een lage CO2-uitstoot weinig tot geen wegenbelasting meer te betalen.

Er zijn verschillen in gewichtsklassen wat betreft de wegenbelasting. De Belastingdienst heeft een tool waar je kunt berekenen hoeveel motorrijtuigenbelasting je betaalt in jouw gewichtsklasse. Kijk bij aanschaf van een auto of je onder een bepaalde klasse kan uitkomen. Dit kan je al zo €100,- per jaar schelen, afhankelijk van jouw provincie en brandstofsoort. Een extra besparing op de wegenbelasting van enkele euro’s kun je realiseren door de wegenbelasting eenmaal per jaar in één keer te betalen i.p.v. eens per kwartaal.

Pas je tankgedrag aan

Een van de autokosten die maandelijks, voor sommige zelfs wekelijks, terugkeren zijn de benzinekosten. Hoe tank je slim?

  • Tank bij voorkeur niet aan de snelweg. Het verschil tussen een ‘lokaal tankstation’ en die aan de snelweg kan oplopen tot 15 cent per liter..
  • Woon je aan de grens? Rijd dan even de grens over. In veel gevallen zijn de prijzen in België en soms ook in Duitsland goedkoper.
  • Vermijd tanken op maandag; op andere dagen van de week zijn er vaker kortingen, meldt de ANWB in een onderzoek uit 2017. De meeste kortingen zijn te verkrijgen op zondagen.
  • Tegenwoordig werken pompstations met dynamic pricing. Of wel: sommige momenten van de dag is tanken goedkoper dan andere momenten. Wil je goedkoper tanken? Dan moet je echt wel vroeg uit de veren: tussen 3 en 6 is het het goedkoopst. Iets te vroeg voor jou en rijd je regelmatig in de spits? Kies dan voor de ochtendspits in plaats van de avondspits..- Ga je met de auto op vakantie? Bekijk vooraf in welke landen je het beste kunt tanken. Er zijn diverse websites te vinden met overzichten van tankprijzen in Europa. Plan van te voren in waar je wilt stoppen.

Let op je rijstijl

 Als we ergens makkelijk op kunnen besparen op autokosten, dan is het op rijgedrag. Met de volgende tips kun je heel eenvoudig besparen op het brandstofverbruik van je auto!

  • Gelijkmatig rijden scheelt geld. Probeer dus zo min mogelijk te remmen (als dit mogelijk is uiteraard) en laat de auto wat vaker uitrollen. Bijvoorbeeld als je ruim van te voren ziet dat je straks moet wachten voor een verkeerslicht of door bochten minder snel te nemen. Door de auto meer uit te laten rollen en rustig te rijden in een file, bespaar je enorm veel brandstof.
  • Daarop aansluitend: vermijd dus rijden in het centrum van steden. Doordat je regelmatig voor een verkeerslicht moet staan en weer optrekken, verbruik je veel brandstof. Dit kan wel 20% aan kosten schelen!
  • Rijden in de juiste versnelling kan al gauw brandstofverbruik verlagen. De richtlijn is om bij 50 kilometer in de vierde versnelling te rijden en bij ongeveer 80 kilometer naar de vijfde versnelling te schakelen. Rijd zoveel mogelijk met een constante snelheid met een laag toerental in de hoogste versnelling. Dit kun je perfect zien op je meter in het dashboard.
  • Zorg voor een juiste bandenspanning van de auto. Wanneer de banden de juiste bandenspanning hebben, levert dit een besparing van het brandstofverbruik op van 2 % tot 5%. Alle kleine beetjes helpen! Bij vrijwel iedere benzinepomp kun je gratis de spanning van je banden (laten) testen. De hoogte van de bandenspanning is afhankelijk van het type auto dat je bezit. Meestal is er een sticker in de auto aanwezig waarop staat wat de perfecte bandenspanning is voor de desbetreffende auto. Wanneer dit niet het geval is, vind je op de meter bij de benzinepomp een sticker waarop de juiste bandenspanning vermeld staat.
  • Wist je dat ja al gauw 10% aan brandstof kan besparen als je tijdens het rijden de ramen gesloten houdt? De auto krijgt minder weerstand met gesloten ramen.
  • Is het zomer? Wissel je winterbanden om naar zomerbanden. De banden hebben een ander profiel, waardoor je meer brandstof verbruikt. Bovendien zouden winterbanden minder goed tegen ’s zomerse omstandigheden kunnen, waardoor de banden sneller slijten. Sneller vervangen = hogere kosten.
  • Eén van de makkelijkste manieren is uiteraard de auto wat vaker te laten staan en meer de fiets te pakken. We snel al snel geneigd de auto te pakken voor een boodschapje om de hoek, een bezoekje aan de sportschool of om de kinderen naar school brengen bijvoorbeeld. Wees bewust! Hiermee bespaar je enorm veel benzinekosten mee. Juist het rijden van kleine stukjes zorgt ervoor dat het brandstofverbruik toeneemt.

Besparen op onderhoud

Rijd je graag lekker door? Probeer het eens een tandje minder hard, dat bespaard al gauw een aantal euro’s in de maand op onderhoud zoals banden, olie, remmen etc. Enne… je komt ook nog eens veel relaxter aan op je bestemming. 😉 Tips die ervoor kunnen zorgen dat de kosten van onderhoud aan je auto zo laag mogelijk blijven:

  • Vul zelf olie, rem- en koelvloeistof bij als dit nodig is. Het scheelt enorm veel geld (arbeidsloon) door dit zelf bij te vullen en het bespaart brandstof van het ritje naar de garage.
  • Is een lamp kapot? De lamp zelf is niet duur, de monteur wel! Misschien kan een handig familielid of buurman of -vrouw dit vervangen. Naast arbeidsloon scheelt dit ook de kosten van de benzine om naar de garage te rijden.
  • Rijd niet te hard. Hard rijden zorgt er namelijk voor dat banden sneller gaan slijten.
  • Probeer ook zo min mogelijk op het laatste moment en heel hard te remmen. De remmen slijten veel sneller wanneer je hard of op het laatste moment remt.

Deel de autokosten

Een heel andere manier om te besparen op je autokosten, maar zeker niet te min is: deel de autokosten. Ga bijvoorbeeld eens wat vaker carpoolen met je collega en wissel dit af. En gebruik je je auto niet zo vaak? Zet ‘m in als deelauto. Dit kan via deelauto-bedrijfjes of je deelt ‘m zelf met iemand anders. Daar is zelfs een deelauto-verzekering voor, zodat je niet in de knoei komt met verzekeringskosten.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?