Navigatie overslaan

Minder of anders werken

In een wereld die voortdurend veranderd, is werken niet langer beperkt tot een 9-tot-5-baan. Hier ontdek je de mogelijkheden om minder te werken of op een andere manier te werken.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
Stel je vraag
middelen - jonge man achter laptop buiten
Foto door Buro Millenial (Pexels)

Minder werken

Je verlangt naar meer tijd voor jezelf en je dierbaren. Minder werken kan een manier zijn om die balans te vinden. Hier wat tips als je overweegt om minder te gaan werken:

Bedenk waarom je minder wilt werken

Is het bijvoorbeeld om meer tijd met je familie door te brengen, je persoonlijke interesses na te jagen, of gewoon om stress te verminderen? Bespreek dit met mensen in je omgeving en je baas. Wie weet past een andere oplossing, zoals een carrièreswitch of sabbatical, eigenlijk beter.

Bereken wat de financiële gevolgen zijn en of dat past binnen jouw levensstijl

Minder werken betekent minder geld. Daarom is het slim om uit te rekenen wat de financiële gevolgen zijn. Bekijk ook of je recht hebt op toeslagen als je minder gaat verdienen. Misschien kun je sommige kosten verminderen, zoals je vaste lasten, zodat je meer geld overhoudt.

Ga het gesprek aan met je werkgever

Leg je redenen uit aan je werkgever en bekijk samen de oplossingen. Zoals deeltijd werken, flexibele uren of remote werken. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Flexwerken

Flexwerken wordt steeds normaler. De WAB (Wet arbeidsmarkt in balans) heeft hieraan bijgedragen. Werkgevers mogen meer tijdelijke contracten aanbieden voordat ze een vast contract moeten aanbieden. Dit heeft voordelen: jij als werknemer kan je werk inrichten naar je eigen behoeften. Maar het is goed om je te verdiepen in de risico, bijvoorbeeld van een tijdelijk contract.

Check

Meer dan 1,5 miljoen vragen per jaar

Thumbs_Up

Met een 8.6 beoordeeld

Onderwerpen

BelastingaangifteToeslagenPensioen opbouwenEerder stoppen met werkenEen huis kopenSparen en beleggenSlim omgaan met je geld

Locatie

John M. Keynesplein 12-46

Gebouw: B.2 Amsterdam

1066 EP Amsterdam

Partners

ABPACPPFSVBWIGORTECFIKKS

Volg ons

© 2016-2023 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.