Minder of anders werken
In een wereld die voortdurend veranderd, is werken niet langer beperkt tot een 9-tot-5-baan. Hier ontdek je de mogelijkheden om minder te werken of op een andere manier te werken.
Minder werken
Je verlangt naar meer tijd voor jezelf en je dierbaren. Minder werken kan een manier zijn om die balans te vinden. Hier wat tips als je overweegt om minder te gaan werken:
Bedenk waarom je minder wilt werken
Is het bijvoorbeeld om meer tijd met je familie door te brengen, je persoonlijke interesses na te jagen, of gewoon om stress te verminderen? Bespreek dit met mensen in je omgeving en je baas. Wie weet past een andere oplossing, zoals een carrièreswitch of sabbatical, eigenlijk beter.
Bereken wat de financiële gevolgen zijn en of dat past binnen jouw levensstijl
Minder werken betekent minder geld. Daarom is het slim om uit te rekenen wat de financiële gevolgen zijn. Bekijk ook of je recht hebt op toeslagen als je minder gaat verdienen. Misschien kun je sommige kosten verminderen, zoals je vaste lasten, zodat je meer geld overhoudt.
Ga het gesprek aan met je werkgever
Leg je redenen uit aan je werkgever en bekijk samen de oplossingen. Zoals deeltijd werken, flexibele uren of remote werken. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
Minder werken, meer tijd voor je gezin: wat zijn de financiële gevolgen?
Je zit eraan te denken om minder te werken, misschien wel omdat je een (tweede of derde) kindje hebt gekregen. Een groeiend gezin is een heel goede reden om te kijken naar een nieuwe verdeling van werk en privé, zowel voor vaders als moeders. Maar heb je ook alle financiële gevolgen van minder werken op een rij? In dit blog vind je een overzicht van 5 financiële veranderingen en een aantal mogelijkheden om het financieel slim aan te pakken voor jezelf.
Carrièreswitch (of juist niet)? Zo blijf je blij met je werk!
Wil je een lang en gelukkig arbeidsleven? Dan is het slim om er steeds aan te blijven werken. En dit kan leuk zijn! In dit blog lees je waarom het belangrijk is om plezier te hebben in je werk. En wat je kunt doen als het (even) tegen zit. Denk je aan een carrièreswitch? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Check onze vragenlijst en kom erachter of jij nu helemaal op je plek zit (of niet).
Sabbatical: hoe regel je dat? 11 antwoorden
Zin om even uit de mallemolen te stappen? Tijd voor jezelf te nemen? Of die reis te maken waar je altijd van droomde? Je kunt een periode je loopbaan onderbreken door een sabbatical te nemen. Vroeger nam je alleen langere periode's vrij om aan bepaalde onderzoeken of projecten te werken binnen het bedrijf, maar tegenwoordig kun je ook een sabbatical nemen om tijd voor jezelf te creëren. Denk je aan een sabbatical? Check de 11 antwoorden op de meest gestelde vragen over deze mooie periode van vrijheid.
Flexwerken
Flexwerken wordt steeds normaler. De WAB (Wet arbeidsmarkt in balans) heeft hieraan bijgedragen. Werkgevers mogen meer tijdelijke contracten aanbieden voordat ze een vast contract moeten aanbieden. Dit heeft voordelen: jij als werknemer kan je werk inrichten naar je eigen behoeften. Maar het is goed om je te verdiepen in de risico, bijvoorbeeld van een tijdelijk contract.
WAB: Wet arbeidsmarkt in balans. De voordelen en nadelen!
Werk jij als oproepkracht, uitzendkracht of payroller? Bijvoorbeeld in de horeca of in de bouw? Dan ben jij een zogenaamde flexwerker en is dit blog voor jou. De WAB, Wet arbeidsmarkt in balans, is in 2020 ingegaan. Deze wet geeft flexwerkers meer zekerheid en maakt het voor werkgevers aantrekkelijker een vast dienstverband aan te bieden. Er verandert een hoop! We gaan er hieronder dieper op in.
Zonder vast contract? Jouw mogelijkheden en rechten!
Het leven zonder vast contract geeft vrijheid, maar is niet altijd even makkelijk. Krijg je een hypotheek zonder vast contract? Heb je recht op een gelijk salaris als iemand met een vast contract? En wat zijn je rechten als je ziek wordt? Wat je moet weten als je een tijdelijk contract hebt, lees je in dit blog vol tips en info.