Navigatie overslaan

Carrièreswitch (of juist niet)? Zo blijf je blij met je werk!

Foto van auteur Simone Guikema door Simone Guikema||167 x gelezen

Wil je een lang en gelukkig arbeidsleven? Dan is het slim om er steeds aan te blijven werken. En dit kan leuk zijn! In dit blog lees je waarom het belangrijk is om plezier te hebben in je werk. En wat je kunt doen als het (even) tegen zit. Denk je aan een carrièreswitch? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Check onze vragenlijst en kom erachter of jij nu helemaal op je plek zit (of niet).

carriereswitch - vrouwen drinken koffie en praten
Foto door RODNAE Productions (Pexels)

Sta eens stil

Een groot deel van je leven ben je aan het werk. Zorg er daarom voor dat je iets doet dat bij je past. De meest succesvolle bedrijven, en hun werknemers, werken vanuit een natuurlijk plezier voor het werk dat ze doen. Geld verdienen is een gevolg daarvan.

Dus sta eens stil bij de vraag ‘doe ik het werk dat ik echt wil doen?’ En wat als je werk doet dat niet bij je past?

Sta eens stil bij de volgende twee zaken:

  1. Durf kritisch te kijken naar wat je doet.

2. En durf jezelf de vraag te stellen of je (nog) echt blij aan het werk bent.

Misschien is een carrièreswitch nodig voor een leven waarin je werkt vol energie. In het dagelijks leven komen de meeste mensen niet toe aan deze vragen. Zeker niet als de baan die je nu hebt goed bevalt en je een druk en gezellig leven leidt. Dus neem eens een middag voor jezelf. Sta eens stil bij deze vragen.

Waarom is het zo belangrijk om blij aan het werk te zijn?

We leven in een bijzondere tijd: we hebben veel wensen en hoge doelen. We moeten langer door werken; er zijn minder zekerheden. Veel mensen weten niet of hun baan er over een jaar nog is. Juist daarom is het belangrijk dat je werk hebt waarin plezier voorop staat. Werk waarin je het gevoel hebt iets bij te dragen aan de wereld, werk dat een doel heeft.

Want als je geen doel hebt, kan dit ervoor zorgen dat je je minder gezond en minder blij voelt. Dat kan zelfs leiden tot geestelijke klachten. Het is dus belangrijk om erachter te komen wat voor jou betekenisvol werk is.

Nieuwsgierig? Probeer eens antwoord te geven op deze vragen:

Bijvoorbeeld door het op te schrijven.

  1. Wanneer voel ik passie? Wat inspireert mij? En wat geeft me energie?
  2. Heb ik wensen en dromen op mijn verlanglijstje? Zo ja, wat zijn die dan?
  3. Waar zou ik me de rest van mijn leven mee bezighouden als alles mogelijk was?
  4. Waar werd ik als kind blij en energiek van?
  5. Waar ben ik goed in?

70 procent gelukkig? Ga door met wat je doet!

Ben je voor 70% gelukkig met het werk dat je nu doet? Stop er dan niet mee. Een carrièreswitch kan altijd nog. Mis je iets in je werk? Ga dan op zoek naar wat je nodig hebt om meer plezier te halen uit je werk. Of ga er iets naast doen dat je blij maakt, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is onbetaald werk. Toch levert het zeker wel iets op: kennis, contacten, waardering, bijzondere ervaringen en iets nieuws leren, bijvoorbeeld. Dat alles, en een fijn gevoel omdat je iemand kunt helpen.

Carrièreswitch op latere leeftijd

Zou je liever wat anders doen, maar weet je niet wat? Het is nooit te laat om een antwoord te vinden op de vraag: ‘wat wil ik worden als ik groot ben?’. Er zijn soms momenten waarop er twijfel is over wat er bij je past. Je bent waarschijnlijk niet meer helemaal dezelfde persoon als toen je 17 was, of 25.

Als je hieraan denkt, gaat het om jezelf ontwikkelen. Soms is daar een carrièreswitch voor nodig. Een carrièreswitch is een spannende stap. Onderzoek de mogelijkheden met anderen, mensen die je kunnen helpen de antwoorden te vinden op jouw gedachten. Hieronder twee ideeën.

1. Oefening met vrienden

Vraag vrienden die jou goed kennen om met je mee te denken over jouw mooiste baan. Ga met elkaar om de tafel zitten. Pak een stuk papier, daarmee kunnen jullie een schets maken van de ideale baan. Werk de ideeën uit en deel je ontwikkeling met je vrienden en vraag ze je kritisch te laten kijken naar jouw eigen ontwikkeling.

2. Maak gebruik van subsidieregelingen

De overheid biedt regelmatig gratis ontwikkeladviestrajecten bij loopbaanadviseurs aan. Tip! Als je twijfelt, wacht niet te lang. Het maximum aantal inschrijvingen wordt vaak snel bereikt.

Van 1 maart 2022 tot 1 januari 2024 was er een studiebudget voor (om)scholing: het STAP-budget. Deze regeling is afgeschaft. Voor een vervangende regeling kun je kijken bij 'Leven lang ontwikkelen'. Hier kun je onder andere een lening aanvragen voor ontwikkelen en studeren.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?