Een huis kopen
Een huis kopen. Een grote stap in je leven. Heel leuk natuurlijk, maar het kan ook spannend zijn. Er komt veel bij kijken. Welke opties zijn er? Hoe regel je een hypotheek? En regel je het financieel? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de aankoop van een huis en de geldzaken die erbij komen kijken.
De eerste stappen
Ga je voor je eerste koophuis? Dan ben je waarschijnlijk nog wat zoekende. Daarom vind je hieronder drie vragen die je kan uitzoeken:
Wat zijn mijn wensen en wat is mijn budget?
Het begint allemaal bij jouw wensen en jouw budget. Neem even de tijd om te bedenken wat je écht belangrijk vindt in een huis. En vergeet de kosten voor de inrichting niet! Hier vind je een overzichtslijstje met handige zaken om aan het begin van je huizenzoektocht te bepalen.
Wil ik huren of kopen?
Een koophuis is een verstandige keuze voor de toekomst, maar er komen ook veel extra kosten bij kijken die je niet hebt bij een huurhuis. Twijfel je of kopen de beste keuze is? Bekijk hier alle voor- en nadelen van een huren en kopen op een rijtje.
Wil ik een financieel adviseur?
Een financieel adviseur is niet verplicht, maar kan een slimme keus zijn. Een financieel adviseur kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over het kopen van een huis en ervoor zorgen dat je financieel voorbereid bent op de lange termijn.
Je eigen huis kopen: de eerste 6 stappen
Spannend, je eerste eigen huis kopen! Waar moet je beginnen? Ga je eerst voor een huis kijken of juist geld lenen? Zoveel vragen, zo weinig antwoorden. Goed nieuws, wij helpen je met de eerste 6 stappen richting je eerste huis kopen!
Huren of kopen: wat zijn je opties als starter?
Tot een bepaalde leeftijd kun je misschien bij (een van) je ouders blijven, maar op een dag ben je daar ook wel klaar mee. Dan komt het moment dat je op jezelf wilt wonen. Je moet een beslissing maken: ga je als starter kopen of huren? Beide vormen hebben eigen financiële voor- en nadelen. In dit blog zetten we alles op een rijtje.
Hypotheek regelen
Voordat je de sleutels van je droomhuis in handen hebt, moet je eerst de financiering regelen. De meeste mensen sluiten hiervoor een hypotheek af.
Wat is een hypotheek?
Een hypotheek is een lening die je afsluit bij een bank of andere hypotheekverstrekker. De bank leent jou geld om het huis te kopen, maar dat betekent wel dat je elke maand een deel van dat geld terug moet betalen. Dat noem je aflossing. Daarnaast vraagt de bank ook een vergoeding voor het lenen van het geld, dat heet rente.
Lineaire- of annuïteitenhypotheek
Er zijn verschillende soorten hypotheken, maar de belangrijkste zijn de lineaire en annuïteitenhypotheek. Lees hier meer over lineaire hypotheek.
Kan ik een hypotheek krijgen met een studieschuld?
Ja, in de meeste gevallen kan je een huis kopen met een studieschuld. Het hebben van een studieschuld kan wel invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die je kan krijgen. De studieschuld wordt namelijk gezien als een maandelijkse verplichting. Daarom wordt dit meegenomen in de berekening van het maximale hypotheekbedrag dat je kunt krijgen.
Een huis kopen met een studieschuld
Met een forse studieschuld is het lastiger om een huis te kopen. Hoe zit dat? Vijf vragen over een huis kopen met een studieschuld beantwoord.
Veranderingen in je belastingaangifte na het kopen van een huis
Gefeliciteerd, je bent eigenaar van een huis! Nu begint het avontuur van het inrichten en eigen maken van jouw nieuwe woning. Er is een aantal zaken die je moet regelen na de koop van je huis. Hier vind je een overzicht:
Bekijk de aftrekposten
Als je een huis koopt, verandert je belastingaangifte. Je moet namelijk met wat extra kosten rekening houden. Je mag bijvoorbeeld wat zaken aftrekken van je belasting, zoals notariskosten, rente van je hypotheek en de kosten van de hypotheekadviseur. Die euro's rollen weer jouw kant op. Hier lees je over de regels rondom belastingaangifte en een koophuis.
Controleer jaarlijks je WOZ-waarde
De WOZ-waarde bepaalt bijvoorbeeld de hoogte van de gemeentelijke belasting. Als de WOZ-waarde niet klopt, kan het zijn dat je te veel belasting betaalt. En dat wil je niet. Check daarom jaarlijks je WOZ-waarde.
Eerste huis & belastingaangifte. Hier moet je allemaal op letten!
Een (eerste) huis kopen is superspannend! Misschien koop je het wel alleen, of met een partner. Een huis kopen is vaak een goede financiële zet voor de toekomst, omdat je -anders dan bij huur- er uiteindelijk vaak winst op kunt maken en investeert in iets wat daadwerkelijk je eigendom is. Maar: er komt qua belasting een stuk meer bij kijken dan bij het huren van een huis. In dit blog lees je waar je allemaal op moet letten, wat je nodig hebt voor je belastingaangifte huis en met welke kosten, aftrekposten en mogelijke vrijstellingen of kortingen je rekening moet houden.
WOZ-waarde: alles wat je wilt weten
Heb je een eigen woning of pand, dan heb je te maken met een WOZ-waarde. Een raar woord, dat vragen oproept en tegelijkertijd ook velen afschrikt vanwege de complexiteit. Maar zo heel ingewikkeld is het eigenlijk helemaal niet. In dit blog lees je simpel en helder alles wat je wilt weten over een WOZ-waarde.
Samenwonen
Als je samen een huis wilt kopen, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden.
Maak afspraken over je financiën
Het is bijvoorbeeld verstandig om afspraken te maken over de financiën. Wie betaalt wat en hoeveel? Je kan dit op verschillende manieren verdelen. Leg dit vast en onderteken het. Dit voorkomt problemen in de toekomst.
Leg afspraken vast in een samenlevingscontract
Dit kan je doen door een samenlevingscontract op te stellen. In het samenlevingscontract staan regels over hoe jullie met elkaar omgaan en hoe jullie de kosten van het samenwonen verdelen. Klinkt niet heel gezellig, maar het zorgt ervoor dat jullie allebei weten waar jullie aan toe zijn. Plus, zo'n contract kan ook nog financiële voordelen hebben. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen belastingaangifte doen en dat kan een aardig centje schelen!
Samenwonen? De beste tips op een rij (praktisch!)
Ga je samenwonen? Gefeliciteerd! Samenwonen lijkt in de basis niet meer dan je bed uitstappen in een ruimte waar je significant other dat ook doet. Toch zijn er verschillende zaken waar je beter ook éven aan kan denken als je een paar sleutels laat bijmaken. Kandoor zet een paar tips op een rij, waardoor samenwonen zo smooth mogelijk verloopt. Check! Je relatie is je dankbaar.
Samenlevingscontract: 5 redenen waarom je het wél zou doen
Jaaa, elke dag met z’n tweeën wakker worden.. Heerlijk: samenwonen! Voor de één een grootse verandering, voor de ander ging het vrijwel vanzelf. Wellicht heb je niet nagedacht over een samenlevingscontract. Een samenlevingscontract is niet verplicht. Toch kun je heel wat mislopen als je het niet doet. De moeite waard dus om deze keuze bewust te maken.
In dit artikel lees je wanneer het verstandig is om een samenlevingscontract af te sluiten en wat het verschil is met bijvoorbeeld geregistreerd partnerschap.
Uit elkaar met een koophuis
Hoewel we er liever niet aan denken, kan het leven soms onverwachte wendingen nemen. Jij en je partner gaan uit elkaar. Deze verandering heeft ook impact op de belastingaangifte. Dit zijn de belangrijkste zaken die er kunnen veranderen:
Hypotheekrenteaftrek
Als jullie in het verleden samen een huis hebben gekocht en de hypotheekrente hebben kunnen aftrekken, kan de relatiebreuk gevolgen hebben voor de belastingaangifte. Blijft één van jullie in het huis wonen? Dan kan diegene waarschijnlijk nog steeds profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Mits dit goed is geregeld.
Heffingskorting
De heffingskorting kan ook veranderen. Dit kan gebeuren als je niet meer samenwoont en één van jullie de zorg voor de kinderen op zich neemt.
Neem dus even de tijd om de veranderingen te kijken en hoe je hiermee om moet gaan bij de belastingaangifte. Hier lees je alles wat je moet weten als je uit elkaar gaat met een koophuis.
Uit elkaar en een koophuis. Wat nu?
Uit elkaar met een koophuis. Er komt veel op je af wanneer je relatie uitgaat. Zeker als jullie samen een koopwoning bezitten. Niet alleen emotioneel, maar ook praktisch. Gaan jullie het huis verkopen? Blijft één van jullie erin wonen? Het laatste waar je aan denkt, is de belastingaangifte. Hoe moet dat dan?! Geen paniek! In dit blog lees je hoe je hiermee om moet gaan.