Navigatie overslaan

Een huis kopen

Een huis kopen. Een grote stap in je leven. Heel leuk natuurlijk, maar het kan ook spannend zijn. Er komt veel bij kijken. Welke opties zijn er? Hoe regel je een hypotheek? En regel je het financieel? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de aankoop van een huis en de geldzaken die erbij komen kijken.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
Huis kopen - vrouw die dozen inpakt
Foto door Kandoor

De eerste stappen

Ga je voor je eerste koophuis? Dan ben je waarschijnlijk nog wat zoekende. Daarom vind je hieronder drie vragen die je kan uitzoeken:

Wat zijn mijn wensen en wat is mijn budget?

Het begint allemaal bij jouw wensen en jouw budget. Neem even de tijd om te bedenken wat je écht belangrijk vindt in een huis. En vergeet de kosten voor de inrichting niet! Hier vind je een overzichtslijstje met handige zaken om aan het begin van je huizenzoektocht te bepalen.

Wil ik huren of kopen?

Een koophuis is een verstandige keuze voor de toekomst, maar er komen ook veel extra kosten bij kijken die je niet hebt bij een huurhuis. Twijfel je of kopen de beste keuze is? Bekijk hier alle voor- en nadelen van een huren en kopen op een rijtje.

Wil ik een financieel adviseur?

Een financieel adviseur is niet verplicht, maar kan een slimme keus zijn. Een financieel adviseur kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over het kopen van een huis en ervoor zorgen dat je financieel voorbereid bent op de lange termijn.

Hypotheek regelen

Voordat je de sleutels van je droomhuis in handen hebt, moet je eerst de financiering regelen. De meeste mensen sluiten hiervoor een hypotheek af.

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening die je afsluit bij een bank of andere hypotheekverstrekker. De bank leent jou geld om het huis te kopen, maar dat betekent wel dat je elke maand een deel van dat geld terug moet betalen. Dat noem je aflossing. Daarnaast vraagt de bank ook een vergoeding voor het lenen van het geld, dat heet rente.

Lineaire- of annuïteitenhypotheek

Er zijn verschillende soorten hypotheken, maar de belangrijkste zijn de lineaire en annuïteitenhypotheek. Lees hier meer over lineaire hypotheek.

Kan ik een hypotheek krijgen met een studieschuld?

Ja, in de meeste gevallen kan je een huis kopen met een studieschuld. Het hebben van een studieschuld kan wel invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die je kan krijgen. De studieschuld wordt namelijk gezien als een maandelijkse verplichting. Daarom wordt dit meegenomen in de berekening van het maximale hypotheekbedrag dat je kunt krijgen.

Veranderingen in je belastingaangifte na het kopen van een huis

Gefeliciteerd, je bent eigenaar van een huis! Nu begint het avontuur van het inrichten en eigen maken van jouw nieuwe woning. Er is een aantal zaken die je moet regelen na de koop van je huis. Hier vind je een overzicht:

Bekijk de aftrekposten

Als je een huis koopt, verandert je belastingaangifte. Je moet namelijk met wat extra kosten rekening houden. Je mag bijvoorbeeld wat zaken aftrekken van je belasting, zoals notariskosten, rente van je hypotheek en de kosten van de hypotheekadviseur. Die euro's rollen weer jouw kant op. Hier lees je over de regels rondom belastingaangifte en een koophuis.

Controleer jaarlijks je WOZ-waarde

De WOZ-waarde bepaalt bijvoorbeeld de hoogte van de gemeentelijke belasting. Als de WOZ-waarde niet klopt, kan het zijn dat je te veel belasting betaalt. En dat wil je niet. Check daarom jaarlijks je WOZ-waarde.

Samenwonen

Als je samen een huis wilt kopen, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden.

Maak afspraken over je financiën 

Het is bijvoorbeeld verstandig om afspraken te maken over de financiën. Wie betaalt wat en hoeveel? Je kan dit op verschillende manieren verdelen. Leg dit vast en onderteken het. Dit voorkomt problemen in de toekomst. 

Leg afspraken vast in een samenlevingscontract

Dit kan je doen door een samenlevingscontract op te stellen. In het samenlevingscontract staan regels over hoe jullie met elkaar omgaan en hoe jullie de kosten van het samenwonen verdelen. Klinkt niet heel gezellig, maar het zorgt ervoor dat jullie allebei weten waar jullie aan toe zijn. Plus, zo'n contract kan ook nog financiële voordelen hebben. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen belastingaangifte doen en dat kan een aardig centje schelen!

Uit elkaar met een koophuis

Hoewel we er liever niet aan denken, kan het leven soms onverwachte wendingen nemen. Jij en je partner gaan uit elkaar. Deze verandering heeft ook impact op de belastingaangifte. Dit zijn de belangrijkste zaken die er kunnen veranderen:

Hypotheekrenteaftrek

Als jullie in het verleden samen een huis hebben gekocht en de hypotheekrente hebben kunnen aftrekken, kan de relatiebreuk gevolgen hebben voor de belastingaangifte. Blijft één van jullie in het huis wonen? Dan kan diegene waarschijnlijk nog steeds profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Mits dit goed is geregeld.

Heffingskorting

De heffingskorting kan ook veranderen. Dit kan gebeuren als je niet meer samenwoont en één van jullie de zorg voor de kinderen op zich neemt.

Neem dus even de tijd om de veranderingen te kijken en hoe je hiermee om moet gaan bij de belastingaangifte. Hier lees je alles wat je moet weten als je uit elkaar gaat met een koophuis.

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.