Navigatie overslaan

WOZ-waarde: alles wat je wilt weten

Foto van auteur Danielle van de Vlag door Danielle van de Vlag||366 x gelezen

Heb je een eigen woning of pand, dan heb je te maken met een WOZ-waarde. Een raar woord, dat vragen oproept en tegelijkertijd ook velen afschrikt vanwege de complexiteit. Maar zo heel ingewikkeld is het eigenlijk helemaal niet. In dit blog lees je simpel en helder alles wat je wilt weten over een WOZ-waarde.

woz-waarde - huiskamer bank
Foto door Lisa Fotios (Pexels)

Wat is WOZ-waarde?

De WOZ-waarde zoek je op als je wilt weten wat jouw huis of pand waard is. WOZ-waarde betekent 'wet Waardering Onroerende Zaken'. In deze wet staat hoe de waarde van woningen en panden moeten worden bepaald. De gemeente bepaalt elke jaar weer opnieuw de WOZ-waarde van een woning of pand aan de hand van een taxatie. De taxatie wordt bepaald door woningen of panden die recent zijn verkocht waarvan de verkoopprijs beschikbaar is. Deze waarde wordt door gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst gebruikt om de hoogte van heffingen te bepalen.

Waar gebruik je een WOZ-waarde voor?

Een WOZ-waarde, die is vastgesteld over jouw woning of pand, is onder andere van belang voor de belastingaangifte. De Belastingdienst ziet het bezit van een eigen woning of pand als een soort 'inkomen'. Je moet hiervoor een bepaald bedrag opgeven bij de aangifte van de inkomstenbelasting, het eigenwoningforfait. Dit is in 2024 een percentage van 0,35% bij een WOZ-waarde tussen €75.000 en €1.320.000 van de WOZ-waarde van je huis. In 2023 was dit 0,35% bij een WOZ-waarde tussen €75.000 en €1.200.000. Daarnaast wordt de WOZ-waarde gebruikt om heffingen te bepalen die eigenaren van een woning of pand moeten betalen. Het gaat hierbij om de onroerendezaakbelasting (OZB) en de afvalstoffenheffing en soms ook rioolheffing.

Daarnaast is een WOZ-waarde interessant bij de koop of verkoop van een huis. De hoogte hiervan kan bijvoorbeeld van belang zijn binnen onderhandelingen. Een verkoper heeft bijvoorbeeld belang bij een hoge WOZ-waarde. Een hogere WOZ-waarde kan namelijk betekenen dat je hypotheekrente omlaag kan. Bij een hogere WOZ-waarde betaal je meestal wel meer belasting.

Waarom is het belangrijk om jaarlijks je WOZ-waarde te controleren?

De WOZ-waarde bepaalt bijvoorbeeld de hoogte van de gemeentelijke belasting. Als de WOZ-waarde niet klopt, kan het zijn dat je te veel belasting betaalt.Daarom is het slim om deze jaarlijks te checken.

Wat is de WOZ-waarde van mijn huis?

Je kunt vrijblijvend de WOZ-waarde van je woning of pand opvragen bij het WOZ-waardeloket. Daarnaast kun je terecht bij de gemeente om een taxatieverslag op te vragen van je woning of pand. Ze baseren de taxatie op verkoopcijfers van vergelijkbare woningen of panden waarvan de verkoopprijzen bekend zijn.

Hoe weet je of een WOZ-waarde goed is bepaald?

WOZ-waarden zijn openbaar, dus iedere huiseigenaar kan de waarde van zijn huis gemakkelijk vergelijken met de waarde van andere woningen. Je kunt hierdoor dus zelf nagaan of de waarde van jouw huis of pand reëel ingeschat is. Ook bij het Kadaster kun je controleren, met de koopsominformatie, of de WOZ-waarde, die is bepaald van jouw eigendom, ongeveer kloppend is.

Denk je dat de WOZ-waarde niet klopt? Wanneer je bezwaar maakt

Heb je het idee dat de WOZ-waarde niet klopt, dan kun je bezwaar maken op de WOZ-beschikking. Je dient het bezwaar in te dienen bij de gemeente. Denk er wel aan dat je bezwaar binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking, die je ontvangen hebt, ingediend moet zijn. Deze termijn gaat lopen vanaf de dagtekening. Red je het niet om op tijd bezwaar te maken? Dien dan een bezwaarschrift in en neem de mededeling op dat je het bezwaar later motiveert. Is de termijn toch verlopen en is je partner mede-eigenaar van de woning? Laat hem of haar dan een eigen WOZ-beschikking aanvragen. Dan begint de termijn opnieuw te lopen.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Wonen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.