Navigatie overslaan

Je eigen huis kopen: de eerste 6 stappen

Foto van auteur Georges de Boeck door Georges de Boeck||120 x gelezen

Spannend, je eerste eigen huis kopen! Waar moet je beginnen? Ga je eerst voor een huis kijken of juist geld lenen? Zoveel vragen, zo weinig antwoorden. Goed nieuws, wij helpen je met de eerste 6 stappen richting je eerste huis kopen! 

huis kopen - sleutel in deur
Foto door PhotoMIX Company (Pexels)

Stap 1: Bereken je budget

Bepaal eerst het budget voordat je gaat zoeken naar een eigen huis kopen. Het klinkt heel logisch, dat weet ik, maar dit is een stap die  heel makkelijk over het hoofd gezien wordt. Ik hoor vaker verhalen van vrienden die een mooi huis gezien hebben, om vervolgens te horen dat ze de financiering niet rond kunnen krijgen.

Dus: het budget. Dit wil niet zeggen dat er meteen een lening afgesloten moet worden, maar informeren over de mogelijkheden is ontzettend belangrijk. Hoe vind je onafhankelijke informatie over het berekenen van je hypotheekmogelijkheden? En wat weegt mee? Daar heeft de Consumentenbond een handig artikel over gemaakt.

Extra kosten, zoals overdrachtsbelasting (verandering 2021)

Daarnaast moet je je realiseren dat je naast de koopprijs van het huis ook allerlei andere kosten maakt. Denk aan notariskosten, taxatiekosten, eventuele advies- en bemiddelingskosten van een adviseur en/of makelaar en overdrachtsbelasting van 2% (en dit gaat vaak om duizenden euro’s).

Stap 2: Locatie

Dit onderdeel hangt sterk samen met het volgende kopje, maar is logischer om eerst te bespreken. De locatie van je nieuwe woning kan afhangen van, bijvoorbeeld;

  • dichter bij mijn werk wonen
  • in een grote stad wonen
  • in de buurt van mijn familie wonen

Nadat er een locatie bepaald is, kunnen we gaan kijken naar alle kenmerken die een woning moet hebben.

Stap 3: Leg je wensen vast

Nu je een overzicht hebt van het bedrag dat je kan besteden en de locatie waar je wilt wonen, is het makkelijker om een geschikte woning te vinden. Een goed beeld van het aanbod krijg je via websites als Funda of het relatief nieuwe platform Jumba. Heb je een beperkt budget, bijvoorbeeld? Dan is het wellicht realistisch om een vrijstaand huis in de randstad van je wensenlijstje te schrappen.

Veel makelaars hebben overigens ook een overzicht van alle kenmerken per te koop staande woning. Op die manier kunnen veel woning vooraf uitgesloten worden. Fijn voor je eigen vergelijking! Daarbij is het belangrijk om realistisch te zijn in je wensen.

Stap 4: Surveillance bij een huis kopen

Er is een mogelijke winnaar, maar wat nu? Kijk eens rond in de buurt waar de woning ligt. Dit kan in eerste instantie online, zodat voorzieningen in de buurt, zoals supermarkten, scholen en stations meteen overzichtelijk zijn. Vervolgens is het mogelijk om op internet te zoeken naar nieuws met betrekking tot de buurt. Als er veel negatieve berichten staan over deze buurt is het misschien handig om je keuze te heroverwegen. Bezoek de buurt de buurt ook eens. Hoe is de sfeer? Last but not least: vraag de buurtbewoners over de voor- en nadelen van de buurt om een totaal plaatje te krijgen van de omgeving.

Stap 5: Makelaar of niet?

Je hebt makelaars die je door het hele proces heen loodsen: van zoekfase tot en met de aankoop. Doe je zelf liever de research, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij in de onderhandelingsfase? Dat kan ook. Het ’takenpakket’ van de makelaar kun je samen afspreken. Zo iemand heet een aankoopmakelaar. Een aantal redenen om een makelaar aan te nemen is:

  • een makelaar is altijd als eerste op de hoogte van nieuwste woningen in de markt
  • veel ervaring met een openingsbod en onderhandelingen
  • hulp bij de koopakte

Hoe duur is een makelaar?

Een makelaar kan € 900,- kosten maar ook € 2700,-. Niet alleen de bedragen zijn variabel, ook de vormen: sommige makelaars werken met een vast bedrag, andere met een no cure, no pay-methode, sommigen vragen om opstartkosten. Good to know: makelaarskosten heet ook wel courtage en is fiscaal niet aftrekbaar.

Stap 6: Bekijk de woning

Wel of geen makelaar, nu is het tijd om de woning te gaan bekijken. Houdt je ogen (en neus) open, je bent namelijk onderzoeksplichtig. Dit wil zeggen dat je er alles aan moet doen om op de hoogte te zijn van de staat van het huis. Ben je helemaal tevreden met de woning, dan kan alles in gang gezet worden met betrekking tot de financiën en de aanschaf van de woning.

Veel succes met de eerste stappen naar jouw droomhuis!

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?