Navigatie overslaan

Pensioen opbouwen

We kennen het allemaal wel: pensioen lijkt ver weg en de gedachte eraan kan zwaar aanvoelen. Maar als je je er een beetje in verdiept, kan dit je veel zorgen schelen in de toekomst. Op deze pagina lees je hoe het pensioen in elkaar zit, krijg je tips en lees je wat bijvoorbeeld ziekte voor gevolgen heeft voor je pensioen.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
pensioen opbouwen - man en vrouw lachend kijkend naar laptop
Foto door Marcus Aurelius (Pexels)

Hoe is het pensioen opgebouwd? 

Pensioen in Nederland is opgebouwd uit drie onderdelen:

Pensioen vanuit de overheid: AOW

De AOW is het basispensioen dat je krijgt van de overheid. Je ontvangt het als je in Nederland hebt gewoond of gewerkt en de AOW-leeftijd hebt gehaald. De AOW-leeftijd kan stijgen. Hier lees je wat jouw AOW-leeftijd is en hoe het werkt. 

Pensioen vanuit je werkgever: werknemerspensioen of ouderdomspensioen

Wanneer je werkt voor een bedrijf, heb je misschien gehoord van iets dat "werknemerspensioen" wordt genoemd. Maar wat is dat eigenlijk? Het werknemerspensioen is een soort spaarpot. Het zorgt ervoor dat je, wanneer je met pensioen gaat, geld hebt om van te leven. 

Aanvullend pensioen

Het is mogelijk dat jouw AOW en pensioen niet genoeg zijn om van te leven zodra je stopt met werken. Je kunt dan extra pensioen opbouwen via pensioensparen. Een bekende vorm van pensioensparen is lijfrente.

Wil je meer weten over de pensioenopbouw? Bekijk dan ‘Een basisles pensioenbouw’

Hoe zorg je voor een goed pensioen?

Een pensioen is vaak een zorg voor later, maar je doet jezelf een groot plezier wanneer je er op tijd mee bezig gaat. Maar hoe begin je hiermee? Deze 15 tips voor een goed pensioen zijn een mooi begin!

Te weinig pensioen opgebouwd?

Je kan om verschillende redenen te weinig pensioen hebben opgebouwd: je bent ondernemer, je hebt een aantal jaar niet gewerkt of een echtscheiding achter de rug. Geen zorgen! Er zijn manieren om je pensioengat te vullen. Een manier om dit te doen is door te pensioensparen. Lees hier hoe je kan beginnen met pensioensparen.

Pensioenopbouw tijdens ziekte

Je wordt ziek of kan om een andere reden voor een lange periode niet meer werken. Je belandt in de ziektewet. Wat gebeurt er tijdens die periode met je pensioenopbouw? Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel belangrijk om te bekijken wat jouw rechten zijn wat betreft jouw pensioen tijdens ziektewet. En bekijk ook even wat een premievrij pensioen inhoudt. Als je langer dan 2 jaar ziek bent, heb je hier misschien recht op. 

Pensioen bij overlijden

Je wilt er misschien niet aan denken, maar sta je er weleens bij stil wat er met je pensioen gebeurt wanneer je overlijdt? Gelukkig is er in de meeste gevallen een pensioen beschikbaar voor degene die je achterlaat. Maar er zijn ook andere manieren om ervoor te zorgen dat jij je nabestaanden financieel fijn achterlaat.

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.