Navigatie overslaan

Even checken voor je 40e: 8 manieren om je partner verzorgd achter te laten

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||1.512 x gelezen

Ben je jonger dan 40? Dan is dit niet het leukste scenario, maar sta je er weleens bij stil hoe je partner of kinderen er financieel voorstaan als jij ooit, of juist plotseling, komt te overlijden? Hoewel in veel gevallen het pas over lange tijd gebeurt, is het belangrijk om nu actie te ondernemen en iets voor je geliefde of kinderen te regelen. En dit is belangrijk om 2 redenen:

  1. hoe jonger je bent, hoe voordeliger en beter je het geregeld hebt.
  2. als je geliefde overlijdt, dan is een probleem als 'kan ik mijn hypotheek nog wel betalen?' toch het laatste waar je zorgen over wilt hebben?

Daarom lees je hieronder 8 manieren om je partner verzorgd achter te laten.

overlijden partner verzorgd achterlaten - blije ouders met baby op bed
Foto door Anna Shvets (Pexels)

Zelf regelen

Er is een aantal zaken dat je zelf kunt regelen zodat je zeker weet dat je naasten goed achterblijven. En er zijn regelingen vanuit de overheid waar je achterblijvers aanspraak op kunnen maken. Net zoals met alles in het leven, kun je ook rondom overlijden verzekeringen afsluiten.

1. Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Bij een overlijdensrisicoverzekering (afgekort ORV) mag je zelf één of meerdere personen aanwijzen die geld krijgen. Die mensen krijgen in één keer een geldbedrag als jij overlijdt. De hoogte bepaal je zelf. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de premie die je per maand betaalt. Je partner kan dit bedrag bijvoorbeeld gebruiken om de hypotheek af te lossen.

Er zijn heel veel verzekeraars die een overlijdensrisicoverzekering aanbieden. Vergelijk dus goed wat het beste bij jou past. Houd ook rekening met het soort overlijdensrisicoverzekering dat je afsluit.

Er zijn drie soorten:

  • Lineair dalend. Dit is over het algemeen de goedkoopste variant. Het geldbedrag daalt elk jaar met een vast bedrag, tot het bedrag op nul staat.
  • Annuïtair dalend. Bij deze vorm van de verzekering daalt het bedrag dat de nabestaande krijgt elk jaar met een bepaald percentage. In het begin daalt het bedrag langzaam. Maar hoe langer de verzekering loopt, hoe sneller het bedrag naar beneden gaat.
  • Gelijkblijvend. Dit is de duurste variant. Het bedrag dat jouw nabestaanden krijgen verandert nooit. Het wordt dus niet minder als je de verzekering al langer hebt.

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering liggen ongeveer tussen de € 5,- en € 35,- per maand. Hoe ouder je bent op het moment van afsluiten, hoe hoger je premie. Ook houdt de verzekeraar rekening met hoe gezond je bent: rokers en (zware) drinkers betalen meer premie dan mensen die dat niet doen.

Heb jij een koophuis? Kijk dan of je misschien al een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten.

Bij sommige hypotheekverstrekkers is dit verplicht.

overlijden partner verzorgd achterlaten - voorbeeld van drie soorten hypotheken
Foto door Kandoor

2. Nabestaandenverzekering

Bij de nabestaandenverzekering ontvangen je nabestaanden niet in één keer een groot bedrag, maar wordt er elke maand een bedrag uitgekeerd. Deze maandelijkse bijdrage is bedoeld om het inkomen van de overblijvende partner aan te vullen. Hoeveel geld je partner per maand krijgt en voor hoeveel jaar? Dat kun je zelf bepalen. Bekijk dus goed wat je partner nodig heeft om per maand rond te kunnen komen.

Hoeveel een nabestaandenverzekering kost, hangt af van dezelfde zaken als bij de overlijdensrisicoverzekering. Over het algemeen moet je rekening houden met minstens € 10,- per maand aan premie. Ben je ouder en in minder gezonde staat? Dan betaal je een hoger bedrag per maand om je te verzekeren. Ook de hoogte en de duur van de uitkering bepalen de premie. Dus wil je dat je partner € 1500 euro per maand krijgt? Dan kost dit meer dan wanneer je partner € 500 per maand krijgt. En een uitkering van 10 jaar is goedkoper dan een uitkering van 30 jaar.

Handig om te weten over een nabestaandenverzekering:

  • Soms kun je ook een netto bedrag verzekeren. Je partner ontvangt dan na jouw overlijden een netto bedrag waarover geen inkomstenbelasting wordt ingehouden. Je weet dan precies wat je partner krijgt.
  • Tip: kijk of je de verzekering gedurende de looptijd kunt wijzigen. Zodat je deze kunt aanpassen, bijvoorbeeld als het inkomen van je partner wijzigt.

3. Uitvaartverzekering

Een bijzonder praktische manier om te voorkomen dat je nabestaanden extra kosten krijgen, is de uitvaartverzekering. Je verzekert je vanaf € 5,- per maand voor (een deel van) de kosten die komen kijken bij een uitvaart. Die lopen al snel op naar  € 6.000,- tot € 10.000,-. Ook hier geldt dat er vele aanbieders en verschillende soorten verzekeringen zijn. Vergelijk dus goed voordat je iets afsluit.

Vangnet via de overheid en je pensioen

Ook de overheid staat klaar met financiële hulp als iemand overlijdt. De partner en eventuele kinderen hebben vaak recht op financiële tegemoetkomingen. Bekijk eens of je partner of kinderen recht hebben op een van de onderstaande regelingen:

4. Algemene nabestaandenwet (Anw)

Via deze wet krijgt de partner die achterblijft maximaal ongeveer € 1.000,- netto per maand. Voorwaarde is wel dat deze partner voor minstens 45% arbeidsongeschikt is, of dat de partner een of meerdere kinderen van jonger dan 18 jaar heeft. Heeft de overblijvende partner een inkomen? Dan wordt de hoogte van de uitkering hierop aangepast. De overblijvende partner moet de Anw zelf aanvragen.

5. Partnerpensioen en wezenpensioen: het nabestaandenpensioen

Daarnaast bouwen veel mensen een pensioen op. Dit gebeurt vaak automatisch als je in loondienst werkt. De bedoeling is dat je hiervan profiteert als je mag stoppen met werken. Maar het kan zijn dat je eerder overlijdt. In dat geval heeft jouw partner recht op een partnerpensioen, ook wel nabestaandenpensioen genoemd.

Hoeveel pensioen de nabestaanden krijgen, hangt af van hoeveel iemand heeft opgebouwd of heeft verzekerd. Via Mijn Pensioenoverzicht kun je kijken waar je nabestaanden recht op hebben.

Voed je je kinderen alleen op of overlijden zowel jij als je partner? Dan hebben kinderen tot en met 16 jaar meestal recht op een wezenuitkering of wezenpensioen. Dit is maximaal € 830,- per maand. Er zit wel een aantal regels aan vast.

Weet je bij welk pensioenfonds er is opgebouwd? Check direct de mijn-omgeving voor de hoogte van het partnerpensioen

Klik op de button van jouw pensioenfonds of dat van je partner. Inloggen doe je met DigiD.

Verdere overwegingen

Naast verzekeringen en regelingen die hier speciaal voor zijn gemaakt, zijn er nog andere dingen waar je stil bij kunt staan.

6. Zelf sparen of beleggen

Het klinkt simpel, maar je kunt natuurlijk zelf een bedrag opzij zetten wat straks voor je partner of kinderen bedoeld is. Dit kan op een spaarrekening of door te beleggen. Sparen is niet altijd even rendabel. Door inflatie wordt je geld minder waard, en de rente is erg laag. Beleggen kan meer opleveren. Houd er bij beleggen rekening mee dat het bedrag ook minder kan worden.

Meer lezen over sparen of beleggen?

Houd er ook rekening mee dat je goed vastlegt wie dit bedrag krijgt bij jouw overlijden. Lees hieronder verder.

7. Testament

Om te bepalen wie jouw bezittingen en geld krijgt na je overlijden, kun je een testament opstellen. Dit is vooral belangrijk als jij en je partner niet getrouwd zijn of een samenlevingscontract hebben. Want alles wat jij nalaat gaat dan niet naar je partner, maar naar bijvoorbeeld de kinderen, ouders of andere familie.

Er zijn verschillende manieren om een testament op te stellen, maar er is altijd een notaris voor nodig. Dat maakt het relatief duur. De prijs voor een testament begint bij ongeveer € 300,- maar kan oplopen tot meer dan € 1.000,-. Het hangt ervan af hoeveel mensen jij iets wilt nalaten en hoeveel je zelf regelt voordat de notaris het officieel maakt.

8. Erfbelasting

Over nagenoeg alle zaken die jij nalaat, wordt erfbelasting geheven. Een percentage van wat jouw naasten erven gaat daarmee naar de staat. Hoe hoog dat percentage is, hangt af van de relatie tussen de persoon die overleden is en de persoon die erft. Kinderen en partners betalen minder erfbelasting dan mensen die geen bloedverwant of partner zijn. Ook is er een belastingvrije voet: als het bedrag dat je erft onder een bepaalde grens blijft, hoef je helemaal niets aan de staat af te dragen. Goed om te weten dus, hoe dit zit.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:RelatiesFinanciële onafhankelijkheid
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.