Navigatie overslaan

AOW

Als je in Nederland woont of werkt, heb je vanaf een bepaalde leeftijd recht op een basispensioen: de AOW. Hier vind je alle informatie rondom de AOW.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
aow-bedragen - eurobiljetten
Foto door Lukasz Radziejewski (Pexels)

Wanneer heb je recht op AOW?

Je hebt recht op AOW als je:

  • voldoet aan de AOW-leeftijd. In Nederland heb je recht op AOW als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. De overheid kijk elk jaar naar de gemiddelde levensverwachting om de hoogte van de AOW te bepalen.
  • werkt/werkte in Nederland. Je moet verzekerd zijn voor de AOW. Dit betekent dat je in Nederland hebt gewoond of gewerkt, of dat je in sommige gevallen verzekerd kunt zijn op basis van internationale verdragen.
  • woont/woonde in Nederland. Je moet op het moment van je AOW-aanvraag in Nederland wonen. Als je in het buitenland woont, kun in sommige landen steeds AOW ontvangen onder bepaalde voorwaarden. Heb je eerder al een tijdje in het buitenland gewoond? Dan heeft dit ook invloed op de hoogte van je AOW.

Hoeveel AOW krijg ik? En wanneer wordt het uitbetaald?

De hoogte van het AOW-bedrag dat je krijgt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De AOW krijg je elke maand uitbetaald. Hier vind je alle betaaldata op een rij.

Bijverdienen naast je AOW

Vanaf AOW-leeftijd heb je de kans om te genieten van je vrije tijd, maar het kan zijn dat je het nog steeds leuk vindt om te blijven werken. Misschien ontvang je niet genoeg AOW en pensioen om comfortabel van te leven. Wat de reden ook is, er zijn mogelijkheden om bij te verdienen naast je AOW. Hier lees je wat de opties zijn en wat voor invloed het heeft op je belasting.

Heb je geen recht op de volledige AOW, bijvoorbeeld omdat je een tijdje in het buitenland hebt gewoond? Dan heb je misschien recht op tegemoetkomingen. Je kan allereerst kijken of je recht hebt op een AIO. Dit is speciaal voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt, maar onvoldoende inkomen hebben.

Geen recht op AIO? Check dan eens bijzondere bijstand. Als je plotseling een uitgave moet doen, kun je soms een extra vergoeding krijgen van je gemeente.

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.