AOW
Als je in Nederland woont of werkt, heb je vanaf een bepaalde leeftijd recht op een basispensioen: de AOW. Hier vind je alle informatie rondom de AOW.
Wanneer heb je recht op AOW?
Je hebt recht op AOW als je:
- voldoet aan de AOW-leeftijd. In Nederland heb je recht op AOW als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. De overheid kijk elk jaar naar de gemiddelde levensverwachting om de hoogte van de AOW te bepalen.
- werkt/werkte in Nederland. Je moet verzekerd zijn voor de AOW. Dit betekent dat je in Nederland hebt gewoond of gewerkt, of dat je in sommige gevallen verzekerd kunt zijn op basis van internationale verdragen.
- woont/woonde in Nederland. Je moet op het moment van je AOW-aanvraag in Nederland wonen. Als je in het buitenland woont, kun in sommige landen steeds AOW ontvangen onder bepaalde voorwaarden. Heb je eerder al een tijdje in het buitenland gewoond? Dan heeft dit ook invloed op de hoogte van je AOW.
Wat is jouw AOW-leeftijd?
De AOW-leeftijd blijft veranderen. Hoe zit het nu? Daarom duidelijkheid hoe het op dit moment is: De AOW-leeftijd gaat vanaf 2012 in stapjes omhoog. Ben je in 2023 66 jaar en 10 maanden? Dan is dat je AOW-leeftijd. Maar hoe zit het als je nog onder de 66 jaar bent? Daarom legt Jeroen Sturing uit: hoe werkt de AOW-leeftijd? En wat is jouw AOW-leeftijd eigenlijk?
Verhuist mijn AOW-pensioen mee naar het buitenland?
Je bent met pensioen en gaat verhuizen naar het buitenland. Misschien wel naar een lekker warm oord of naar een land waar je altijd al van hebt gedroomd. Maar… dat kán gevolgen hebben voor je AOW. En als je een partner hebt, kan dat ook gevolgen hebben voor je partnertoeslag. Waar je rekening mee moet houden? Kandoor.nl zet het voor je op een rijtje.
Hoeveel AOW krijg ik? En wanneer wordt het uitbetaald?
De hoogte van het AOW-bedrag dat je krijgt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De AOW krijg je elke maand uitbetaald. Hier vind je alle betaaldata op een rij.
AOW-bedragen vanaf juli 2024: hoeveel AOW krijg jij?
Van AOW-bedragen hebben we eigenlijk allemaal wel gehoord, maar hoeveel krijg jij zowel bruto als netto vanaf januari 2024? En wat moet je nog meer weten over de AOW? Kandoor vertelt je hoeveel AOW je krijgt en meer!
Uitbetaling AOW: Betaaldata & Bedragen 2024
Uitbetaling AOW: op welke data wordt de AOW uitbetaald in 2024? Hoort die AOW-uitbetaling bij deze maand of de volgende maand? Kandoor zet alle antwoorden en betaaldata voor je op een rij.
Loonheffingskorting: alles wat je moet weten
Wat doe je met de loonheffingskorting? Heb je meer dan één werkgever waar je loon van krijgt? Of andere inkomsten? In dit blog vind je praktische antwoorden. Op Kandoor.nl worden veel vragen gesteld over loonheffingskorting. Heel logisch, want deze belastingen zijn vaak ingewikkeld. We leggen het hier duidelijk voor je uit.
Ben je met pensioen en benieuwd naar loonheffingskorting op pensioen of AOW? Lees dan ons specifieke artikel hierover!
Bijverdienen naast je AOW
Vanaf AOW-leeftijd heb je de kans om te genieten van je vrije tijd, maar het kan zijn dat je het nog steeds leuk vindt om te blijven werken. Misschien ontvang je niet genoeg AOW en pensioen om comfortabel van te leven. Wat de reden ook is, er zijn mogelijkheden om bij te verdienen naast je AOW. Hier lees je wat de opties zijn en wat voor invloed het heeft op je belasting.
Heb je geen recht op de volledige AOW, bijvoorbeeld omdat je een tijdje in het buitenland hebt gewoond? Dan heb je misschien recht op tegemoetkomingen. Je kan allereerst kijken of je recht hebt op een AIO. Dit is speciaal voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt, maar onvoldoende inkomen hebben.
Geen recht op AIO? Check dan eens bijzondere bijstand. Als je plotseling een uitgave moet doen, kun je soms een extra vergoeding krijgen van je gemeente.
Te weinig pensioen? Check of je recht hebt op de AIO!
Je gaat met pensioen en wat blijkt? Het pensioen is wel heel erg laag. Dat had je niet gedacht! Op Kandoor komen we vaak (aanstaande) gepensioneerden tegen die teleurgesteld zijn in het bedrag dat ze (gaan) ontvangen. Begrijpelijk. In sommige gevallen heb je recht op een AIO of een andere aanvulling.
Bijzondere bijstand: Waar heb je recht op bij een laag inkomen?
Wanneer je een heel laag inkomen hebt, zijn er vanuit de gemeente naast de algemene bijstand nog andere regelingen die je financiële situatie kunnen verlichten. Dit is bijvoorbeeld om bijzondere kosten te kunnen betalen, te kunnen sporten en nog meer. Een van de belangrijkste van deze uitkeringen is de bijzondere bijstand. In dit blog zoomen we in op hoe in 2023 de bijzondere bijstand werkt, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je de bijzondere bijstand kunt aanvragen. Daarnaast geven we je ook informatie over andere speciale gemeentelijke regelingen voor mensen die krap bij kas zitten, zoals bijvoorbeeld de individuele inkomenstoeslag, regelingen voor schoolkosten en regelingen voor sport en culturele activiteiten.
Bijverdienen naast je AOW, wat zijn de gevolgen?
De hele dag televisiekijken of wat aanrommelen in de schuur is niet aan ons allemaal besteed. Of misschien heb je wel extra inkomen nodig naast je pensioen? Wij begrijpen dat je dan iets wilt bijverdienen naast je AOW. Denk je daarover na? Dan heb ik goed nieuws: dat mag gewoon! Maar moet je nog ergens op letten? Ik zocht het voor je uit.