Navigatie overslaan

Verhuist mijn AOW-pensioen mee naar het buitenland?

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||1.006 x gelezen

Je bent met pensioen en gaat verhuizen naar het buitenland. Misschien wel naar een lekker warm oord of naar een land waar je altijd al van hebt gedroomd. Maar… dat kán gevolgen hebben voor je AOW. En als je een partner hebt, kan dat ook gevolgen hebben voor je partnertoeslag. Waar je rekening mee moet houden? Kandoor.nl zet het voor je op een rijtje.

buitenland - koppel kussen
Foto door Gustavo Fring (Pexels)

De verhuizing

Een verhuizing naar het buitenland kan gevolgen hebben voor je AOW. Sommige landen betalen het volledige AOW-bedrag door. In andere landen kun je dat niet meenemen.

Een voorbeeld: stel je gaat verhuizen naar Duitsland. Dan wordt je AOW-pensioen uitbetaald, zolang je aan de voorwaarden van dat land voldoet. Dit geldt ook voor andere Europese landen (België, Spanje, Portugal, Oostenrijk), maar ook de Verenigde Staten, Canada en Australië omdat zij een verdrag hebben over de sociale zekerheid.

Verhuizen binnen de EU en EER

De landen die een verdrag hebben over de sociale zekerheid zijn landen van de Europese Unie (EU) en landen die bij de De Europese Economische Ruimte (EER) horen. Bij een verhuizing naar deze landen krijg je gewoon je AOW. Kijk ook eens naar ons voorbeeld van Duitsland:

Verhuis je naar een land buiten de EU of de EER?

Dan kan dat invloed hebben op je AOW-uitkering. Misschien krijg je dan niet 70 procent van het nettominimumloon, maar 50 procent. Ook vervalt in deze landen vaak het recht op partnertoeslag.

Verschillen in hoogte van AOW per land

Verhuis je bijvoorbeeld naar Angola in Afrika of naar de Bahama’s in het Caraïbisch gebied, dan geldt het volgende: gehuwde of ongehuwde samenwonende AOW’ers die allebei de AOW-leeftijd hebben, krijgen maximaal 50 procent van het nettominimumloon. Ditzelfde geldt als een van de twee nog niet de AOW-leeftijd heeft en ook als iemand geen partner heeft.

Hoe kom je er nou achter welke regels er zijn in het land waar je naartoe gaat verhuizen? Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Ook vind je daar veel online.

Ontvang je partnertoeslag?

Omdat je dus niet altijd je hele AOW blijft ontvangen als je naar het buitenland verhuist, is het verstandig om ook te kijken of je emigratie invloed heeft op je partnertoeslag.

Zorgkosten

Hierboven werd het al gezegd: als je in een verdragsland gaat wonen, krijg je vaak dezelfde AOW als in Nederland. Datzelfde geldt ook voor medische zorg. Je kunt je via Nederland verzekeren bij het Zorginstituut Nederland (voorheen CvZ). Je hebt dan recht op de medische zorg volgens de wettelijke regelingen in het land waar je gaat wonen. Je hebt géén recht op de vergoedingen uit het basispakket in Nederland.

Om in aanmerking te komen voor zorg in het buitenland, betaal je een bijdrage. Deze bijdrage hangt af van je inkomen en wordt aan het Zorginstituut Nederland betaald. Het kan zijn dat de zorg in het land waar je gaat wonen, duurder is dan de zorg in Nederland.

Ga je in een land wonen waar Nederland geen verdrag mee heeft, dan moet je jezelf verzekeren tegen zorgkosten.

Belasting betalen

Waar je ook woont, over je AOW moet je inkomstenbelasting betalen. Of je in Nederland of in het buitenland belasting verschuldigd bent, hangt af van afspraken tussen Nederland en het toekomstige land.

Met veel landen, zoals Spanje, België en Duitsland heeft Nederland belastingverdragen die bepalen dat je in het nieuwe land belasting betaalt. Het Informatiecentrum Belastingdienst Buitenland kan je vertellen of Nederland wel of geen verdrag heeft met het land waar je gaat wonen.

Pensioen uit België

Kandoor bestaat dankzij donaties

Ben je goed geholpen? Doe een kleine donatie!

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.