Verhuist mijn AOW-pensioen mee naar het buitenland?
Je bent met pensioen en gaat verhuizen naar het buitenland. Misschien wel naar een lekker warm oord of naar een land waar je altijd al van hebt gedroomd. Maar… dat kán gevolgen hebben voor je AOW. En als je een partner hebt, kan dat ook gevolgen hebben voor je partnertoeslag. Waar je rekening mee moet houden? Kandoor.nl zet het voor je op een rijtje.
De verhuizing
Een verhuizing naar het buitenland kan gevolgen hebben voor je AOW. Sommige landen betalen het volledige AOW-bedrag door. In andere landen kun je dat niet meenemen.
Een voorbeeld: stel je gaat verhuizen naar Duitsland. Dan wordt je AOW-pensioen uitbetaald, zolang je aan de voorwaarden van dat land voldoet. Dit geldt ook voor andere Europese landen (België, Spanje, Portugal, Oostenrijk), maar ook de Verenigde Staten, Canada en Australië omdat zij een verdrag hebben over de sociale zekerheid.
Verhuizen binnen de EU en EER
De landen die een verdrag hebben over de sociale zekerheid zijn landen van de Europese Unie (EU) en landen die bij de De Europese Economische Ruimte (EER) horen. Bij een verhuizing naar deze landen krijg je gewoon je AOW. Kijk ook eens naar ons voorbeeld van Duitsland:
Verhuizen naar Duitsland: gevolgen van emigreren voor pensioen
Denk jij erover na om in Duitsland te gaan wonen? Vlakbij de grens zodat je nog altijd in Nederland kan werken, winkelen, en op bezoek gaan bij vrienden en familie? Of toch liever naar een grote stad als Berlijn of Hamburg? Of diep in de prachtige natuurgebieden die Duitsland rijk is, zoals Sauerland of Eifel? Omdat Duitsland een onderdeel is van de EU, is het relatief eenvoudig om als Nederlander in Duitsland te gaan wonen en/of werken. Emigratie naar Duitsland kan vele voordelen hebben, maar er zijn ook wat aandachtspunten. Om alvast te helpen met je huiswerk belichten we in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van emigratie naar Duitsland op het gebied van sociale verzekeringen en pensioen. Wat zijn de gevolgen van emigreren voor pensioen en andere financiële zaken?
Verhuis je naar een land buiten de EU of de EER?
Dan kan dat invloed hebben op je AOW-uitkering. Misschien krijg je dan niet 70 procent van het nettominimumloon, maar 50 procent. Ook vervalt in deze landen vaak het recht op partnertoeslag.
Verschillen in hoogte van AOW per land
Verhuis je bijvoorbeeld naar Angola in Afrika of naar de Bahama’s in het Caraïbisch gebied, dan geldt het volgende: gehuwde of ongehuwde samenwonende AOW’ers die allebei de AOW-leeftijd hebben, krijgen maximaal 50 procent van het nettominimumloon. Ditzelfde geldt als een van de twee nog niet de AOW-leeftijd heeft en ook als iemand geen partner heeft.
Hoe kom je er nou achter welke regels er zijn in het land waar je naartoe gaat verhuizen? Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Ook vind je daar veel online.
Ontvang je partnertoeslag?
Omdat je dus niet altijd je hele AOW blijft ontvangen als je naar het buitenland verhuist, is het verstandig om ook te kijken of je emigratie invloed heeft op je partnertoeslag.
Zorgkosten
Hierboven werd het al gezegd: als je in een verdragsland gaat wonen, krijg je vaak dezelfde AOW als in Nederland. Datzelfde geldt ook voor medische zorg. Je kunt je via Nederland verzekeren bij het Zorginstituut Nederland (voorheen CvZ). Je hebt dan recht op de medische zorg volgens de wettelijke regelingen in het land waar je gaat wonen. Je hebt géén recht op de vergoedingen uit het basispakket in Nederland.
Om in aanmerking te komen voor zorg in het buitenland, betaal je een bijdrage. Deze bijdrage hangt af van je inkomen en wordt aan het Zorginstituut Nederland betaald. Het kan zijn dat de zorg in het land waar je gaat wonen, duurder is dan de zorg in Nederland.
Ga je in een land wonen waar Nederland geen verdrag mee heeft, dan moet je jezelf verzekeren tegen zorgkosten.
Ziektekostenverzekering en pensioen in het buitenland: hoe werkt dat?
Stel je wilt in Maleisië gaan wonen. Wat gebeurt er dan met je ziektekostenverzekering en je (AOW) pensioen in het buitenland? Dit soort vragen ontvangen we regelmatig op Kandoor.nl. We gaan in dit artikel specifiek in op Maleisië, maar zullen ook aangeven hoe het in het algemeen in zijn werk gaat.
Belasting betalen
Waar je ook woont, over je AOW moet je inkomstenbelasting betalen. Of je in Nederland of in het buitenland belasting verschuldigd bent, hangt af van afspraken tussen Nederland en het toekomstige land.
Met veel landen, zoals Spanje, België en Duitsland heeft Nederland belastingverdragen die bepalen dat je in het nieuwe land belasting betaalt. Het Informatiecentrum Belastingdienst Buitenland kan je vertellen of Nederland wel of geen verdrag heeft met het land waar je gaat wonen.
Pensioen uit België
Mijn pensioen uit België?
Op Kandoor.nl krijgen we elke dag interessante vragen. Zo ook gisteren, over 'het recht op mijn pensioen uit België'.
De vraag luidde: “Ik heb tien jaar in België gewoond en daar ook belasting afgedragen. Mijn vrouw (ex-vrouw) was er toen huisvrouw. Nu zijn wij gescheiden en willen we graag weten of wij (of ik of mijn ex-vrouw) recht hebben op AOW uit België?”
Een interessante vraag, met een duidelijk antwoord!