Navigatie overslaan

Mijn pensioen uit België?

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||537 x gelezen

Op Kandoor.nl krijgen we elke dag interessante vragen. Zo ook gisteren, over 'het recht op mijn pensioen uit België'.

De vraag luidde: “Ik heb tien jaar in België gewoond en daar ook belasting afgedragen. Mijn vrouw (ex-vrouw) was er toen huisvrouw. Nu zijn wij gescheiden en willen we graag weten of wij (of ik of mijn ex-vrouw) recht hebben op AOW uit België?”

Een interessante vraag, met een duidelijk antwoord!

mijn pensioen - eurobiljetten weiland
Foto door Karolina Grabowska (Pexels)

Rustpensioen

AOW noemen ze in België ‘rustpensioen’. Je hebt recht op dit rustpensioen als je:

  • in België in loondienst hebt gewerkt en je werkgever in België de “RSZ-bijdrage” heeft afgedragen, of
  • uit België een werkloosheids- of ziekte-uitkering hebt ontvangen.

Elk jaar dat je in België werkt of uit België een werkloosheids- of ziekte-uitkering krijgt, bouw je een deel van je rustpensioen op.

Pensioenleeftijd

Standaard is de pensioenleeftijd 65 jaar, maar je kunt het rustpensioen soms eerder in laten gaan. Je moet dan wel voldoen aan de zogeheten loopbaanvoorwaarde. Dat houdt in dat je een voldoende aantal jaren pensioen moet hebben opgebouwd. In 2015 kon je bijvoorbeeld rustpensioen krijgen vanaf 61,5 jaar als je een loopbaan van 40 jaar kon bewijzen. Voor de loopbaanvoorwaarde maakt het niet uit in welk land je pensioen hebt opgebouwd; elke periode waarover je pensioen opbouwt, telt mee.

Hoe hoog is mijn pensioen uit België?

De hoogte van je rustpensioen hangt af van het aantal jaren dat je in België gewerkt hebt en de hoogte van je salaris. De Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) kijkt hiervoor naar het gemiddelde loon dat je in België verdiend hebt en bepaalt dan de hoogte van je pensioen. Ben je alleenstaand? Dan is je pensioen ongeveer 60% van je gemiddelde loon. Heb je een partner zonder inkomen? Dan is je pensioen ongeveer 75% van je gemiddelde salaris.

Natuurlijk had je salaris vroeger een andere waarde dan nu. Daarom rekent het RVP het inkomen dat je vroeger verdiende om naar wat het nu waard zou zijn.

Rustpensioen aanvragen

Woon je inmiddels in Nederland en wil je het rustpensioen aanvragen? Dan kan dat bij het SVB-kantoor in jouw regio. Doet dit bij voorkeur 12 maanden vóór de ingangsdatum.

(bron: Sociale Verzekeringsbank)

Hoe zit dat met de belasting?

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.