Mijn pensioen uit België?
Op Kandoor.nl krijgen we elke dag interessante vragen. Zo ook gisteren, over 'het recht op mijn pensioen uit België'.
De vraag luidde: “Ik heb tien jaar in België gewoond en daar ook belasting afgedragen. Mijn vrouw (ex-vrouw) was er toen huisvrouw. Nu zijn wij gescheiden en willen we graag weten of wij (of ik of mijn ex-vrouw) recht hebben op AOW uit België?”
Een interessante vraag, met een duidelijk antwoord!
Rustpensioen
AOW noemen ze in België ‘rustpensioen’. Je hebt recht op dit rustpensioen als je:
- in België in loondienst hebt gewerkt en je werkgever in België de “RSZ-bijdrage” heeft afgedragen, of
- uit België een werkloosheids- of ziekte-uitkering hebt ontvangen.
Elk jaar dat je in België werkt of uit België een werkloosheids- of ziekte-uitkering krijgt, bouw je een deel van je rustpensioen op.
Pensioenleeftijd
Standaard is de pensioenleeftijd 65 jaar, maar je kunt het rustpensioen soms eerder in laten gaan. Je moet dan wel voldoen aan de zogeheten loopbaanvoorwaarde. Dat houdt in dat je een voldoende aantal jaren pensioen moet hebben opgebouwd. In 2015 kon je bijvoorbeeld rustpensioen krijgen vanaf 61,5 jaar als je een loopbaan van 40 jaar kon bewijzen. Voor de loopbaanvoorwaarde maakt het niet uit in welk land je pensioen hebt opgebouwd; elke periode waarover je pensioen opbouwt, telt mee.
Hoe hoog is mijn pensioen uit België?
De hoogte van je rustpensioen hangt af van het aantal jaren dat je in België gewerkt hebt en de hoogte van je salaris. De Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) kijkt hiervoor naar het gemiddelde loon dat je in België verdiend hebt en bepaalt dan de hoogte van je pensioen. Ben je alleenstaand? Dan is je pensioen ongeveer 60% van je gemiddelde loon. Heb je een partner zonder inkomen? Dan is je pensioen ongeveer 75% van je gemiddelde salaris.
Natuurlijk had je salaris vroeger een andere waarde dan nu. Daarom rekent het RVP het inkomen dat je vroeger verdiende om naar wat het nu waard zou zijn.
Rustpensioen aanvragen
Woon je inmiddels in Nederland en wil je het rustpensioen aanvragen? Dan kan dat bij het SVB-kantoor in jouw regio. Doet dit bij voorkeur 12 maanden vóór de ingangsdatum.
(bron: Sociale Verzekeringsbank)
Hoe zit dat met de belasting?
Pensioen uit het buitenland: betaal je dan dubbel belasting?
Een blog voor de globetrotters en internationale arbeiders onder ons! Want het kan zomaar zijn: je hebt een tijdje in het buitenland gewerkt of gewoond, waardoor je nu of binnenkort pensioen uit het buitenland ontvangt. Of andersom natuurlijk. 'Betaal je hier dan dubbel belasting over?' is een regelmatig gestelde vraag op Kandoor.nl.