Navigatie overslaan

Pensioen uit het buitenland: betaal je dubbel belasting?

Foto van auteur Georges de Boeck door Georges de Boeck||2.659 x gelezen

Een blog voor de globetrotters en internationale arbeiders onder ons! Want het kan zomaar zijn: je hebt een tijdje in het buitenland gewerkt of gewoond, waardoor je nu of binnenkort pensioen uit het buitenland ontvangt. Of andersom natuurlijk. 'Betaal je hier dan dubbel belasting over?' is een regelmatig gestelde vraag op Kandoor.nl.

dubbel belasting - eurobiljetten en rekenmachine
Foto door Olia Danilevich (Pexels)

Dubbel belasting betalen?

De meesten die dit lezen zullen denken ‘nou, ik hoop het niet!’. Een kleine geruststelling, je hoeft inderdaad niet dubbel belasting te betalen. Je betaalt de belasting of

  • in Nederland;
  • of in het land waar je de uitkering van ontvangt.

In sommige gevallen moet je dus inkomstenbelasting betalen in Nederland over je inkomsten uit het buitenland. Is dit het geval? Dan hoef je geen belasting meer te betalen in het buitenland. In andere gevallen, afhankelijk van internationale wetgeving, moet er inkomstenbelasting betaald worden aan het land waar de inkomsten vandaan komen.

Als je in het buitenland belasting moet betalen

Als je in het buitenland belasting moet betalen, dan moet je het wel opgeven in Nederland. Je vraagt je dan misschien af: "Maar als ik geen belasting hoef te betalen in Nederland, waarom moet ik dit alsnog opgeven?"

De Belastingdienst wil weten wat iemand zijn totale inkomen is. Daarom moet je dit wel opgeven bij je inkomstenbelasting. Betaal je belasting in het buitenland? Dan wordt er een korting toegepast in Nederland. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat je alsnog dubbel belasting betaalt. Deze regel heet ‘de aftrek voorkoming dubbele belasting’. Afhankelijk van het land waar de inkomsten vandaan komen wordt er een van de twee rekenmethodes toegepast om de hoogte van de aftrek te bepalen:

  • De eerste methode is de vrijstellingsmethode. Hierbij wordt er een bedrag berekend dat in aanmerking komt voor een vrijstelling van inkomstenbelasting.
  • De tweede methode is de verrekeningsmethode. Hierbij wordt de buitenlandse belasting die betaald is verrekend met de inkomstenbelasting die afgedragen moet worden in Nederland.

Heb je toch dubbel belasting betaald?

Eén van de voordelen van deze wet is dat hij toepasbaar is op voorgaande jaren en op negatieve inkomsten (verlies). Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je in het verleden teveel belasting hebt betaald, omdat je niet wist dat je recht had op aftrek van het belastbaar inkomen in Nederland. Dankzij deze regeling kan de korting die in het verleden niet toegepast is alsnog verrekend worden. Dit wordt ook wel de doorschuifregeling genoemd. De inkomsten worden namelijk doorgeschoven naar een periode waarbij het fiscaal voordelig is om de korting toe te passen. Het is wel zo dat het bedrag van de aftrek niet hoger mag zijn dan de totale hoeveelheid aan inkomstenbelasting in die specifieke box.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?