Navigatie overslaan

Ontslag

Ontslag. Het is een fase in het leven die meestal veel vragen met zich meebrengt, of je nu zelf ontslag neemt, of ontslagen wordt. Het is een moment om opnieuw over je toekomst na te denken en om je geldzaken onder de loep te nemen. Op welke uitkeringen, vergoedingen of toeslagen heb je bijvoorbeeld recht?

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
Ontslag - illustratie van Kandoor
Foto door Kandoor

Je wordt ontslagen: wat nu?

Als je te horen hebt gekregen dat je bent ontslagen, is het logisch dat er van alles door je heengaat. Het is belangrijk om eerst even adem te halen en je emoties de ruimte te geven. Neem de tijd om de redenen voor het ontslag te begrijpen. Vraag gerust om meer uitleg van je werkgever als dat je helpt.

Er moeten ook praktische zaken geregeld worden. Bekijk je arbeidsovereenkomst en begrijp wat je rechten zijn, zoals het opzegtermijn en ontslagvergoeding. Word je tijdelijke contract niet verlengd? Bekijk jouw rechten zijn.

Schakel altijd juridische hulp in om te kijken wat je rechten en plichten zijn. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je bij hen terecht. Anders kun je contact opnemen met het Juridisch Loket in de gemeente van je woonplaats.

Bekijk op welke uitkeringen je recht hebt. Meestal is dit een werkeloosheidsuitkering (WW). Ben je ouder? Dan kom jij mogelijk in aanmerking voor de IOAW. Dit vraag je beide aan bij het UWV. Het is belangrijk om aan je werkgever een ontslagbrief te vragen. Dit heb je nodig om een uitkering aan te vragen.

Je neemt ontslag

Je hebt het besluit genomen: je neemt ontslag. Dat is een behoorlijke stap. Het is belangrijk om te weten waarom je ontslag wilt nemen. Zijn er dingen die je niet leuk vindt aan je huidige baan? Heb je nieuwe doelen die je wilt najagen? Dit is fijn voor jezelf, maar dit maakt het ook makkelijker om erover te praten met je baas. Misschien zijn er andere oplossingen, zoals een sabbatical. De volgende vragen kun je helpen:

  1. Waarom wil je stoppen met je baan?
  2. Wat is je doel voor de toekomst?

Bekijk in alle gevallen je financiële situatie wel goed. Hoe ga je rondkomen? Het is slim om te kijken of je recht hebt op een uitkering bij het UWV. Dat kan al wat druk wegnemen.

Wat je ook kiest, vergeet niet om je lopende taken en projecten netjes af te ronden voordat je weggaat. Zo laat je een positieve indruk achter!

Op zoek naar een nieuwe baan

Het kan best spannend zijn om te bedenken wat na je ontslag komt. Of je nu op zoek gaat naar een nieuwe vaste baan of zzp'er wilt worden.

Allereerst is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van je sterke punten, vaardigheden en doelen. Bijvoorbeeld door de volgende vragen te stellen:

  1. Wanneer voel ik passie? Wat inspireert mij? En wat geeft me energie?
  2. Waar zou ik me de rest van mijn leven mee bezighouden als alles mogelijk was?
  3. Waar werd ik als kind blij en energiek van?
  4. Waar ben ik goed in?

Je hoeft dit natuurlijk niet allemaal zelf te bedenken. Vraag het ook eens aan je oud-collega's of vrienden.

Ontslag en pensioen

Ontslag heeft invloed op jouw pensioen. In de WW bouw je meestal geen pensioen meer op. Je pensioenopbouw stopt, zodra je werkgever jouw salaris niet meer uitbetaalt.

We krijgen ook weleens de vraag of je vast wat pensioen (vervroegd pensioen) uitbetaald kunt krijgen om je periode zonder werk te overbruggen. Dat is mogelijk sinds juli 2023. Je mag de pensioendatum zonder voorwaarden vervroegen tot 5 jaar voor de AOW-leeftijd. Wil je het pensioen nog eerder laten ingaan? Dat mag alleen onder voorwaarde dat je stopt met werken en een intentieverklaring tekent dat je niet meer van plan bent te werken.

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.