Navigatie overslaan

Ontslagen? Misschien heb je recht op een IOAW...

Foto van auteur Jeroen Sturing door Jeroen Sturing||1.110 x gelezen

Je moet nog maar een paar jaar tot je pensioen, en dan gebeurt het: je werkgever geeft aan dat hij geen werk meer voor je heeft. Ineens zit je een periode zonder inkomen. Dat wil natuurlijk niemand. Als oudere werknemer word je minder snel aangenomen, dus op werk reken je niet echt. Wat kun je doen om het financiële gat tot je pensioen te vullen, zonder ervoor te hoeven werken? Misschien is de IOAW wel een oplossing.

iaow - spaarvarken dartbord
Foto door Dany Kurniawan (Pexels)

IOAW-uitkering kan uitkomst bieden

Ben jij wat ouder en werkloos? Dan kom jij mogelijk in aanmerking voor de IOAW (Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte werkloze Werknemers). De IOAW, vaak verward als IAOW, vult het inkomen van oudere, werkloze werknemers (en hun partners) aan tot het bijstandsniveau.

Heb ik recht op een IOAW?

Je kunt mogelijk een IOAW uitkering krijgen als je:

  • geboren bent voor 1 januari 1965;
  • niet genoeg geld hebt om van te leven;

En aan minstens één van deze voorwaarden voldoet:

  • Je bent werkloos geworden tussen je 50e en je AOW-leeftijd. En je kreeg langer dan 3 maanden een WW-uitkering. En je hebt de volledige duur van je WW-uitkering bereikt.
  • Je kreeg na je 50e recht op een WGA-uitkering op grond van de WIA, en deze is gestopt omdat je voor minder dan 35% arbeidsongeschikt bent.
  • Je bent gedeeltelijk (minder dan 80%) arbeidsongeschikt, en had op 28 december 2005 een IOAW-uitkering.

De Rijksoverheid licht verder toe wat precies de voorwaarden zijn voor de IOAW. De gemeenten voeren de IOAW-uitkeringen uit.

Was je al 60 jaar of ouder toen je in de WW of WGA kwam? Dan heb je misschien recht op een IOW-uitkering van UWV.

Hoogte IOAW-uitkering 2024

De IOAW is een uitkering op bijstandsniveau. Het verschil met de bijstandsuitkering is dat er niet naar je spaargeld, de waarde van je huis of ander vermogen wordt gekeken. Ben je getrouwd of woon je samen? Dan is het inkomen van je partner wel van belang. Ook kan het uitmaken of er andere mensen bij je in huis wonen.

De gemeente bepaalt de maximale hoogte van je uitkering aan de hand van drie situaties.

Woon je:

  • samen met je partner? Dan wordt jullie huidige inkomen aangevuld tot € 2.074,36;
  • zonder partner, maar wel met één of meer meerderjarige medebewoners? Dan is je maximale maandelijkse inkomen € 1.037,18;
  • alleen? Dan ligt jouw maandelijkse inkomen bij een IOAW-uitkering op € 1.630,17.

Het meetellen van medebewoners heet de kostendelersnorm. Niet alle meerderjarige medebewoners zijn van invloed op je uitkering. Kinderen die onder de 27 zijn of studeren, bijvoorbeeld niet. Let op: de leeftijdsgrens van de kostendelersnorm was tot en met 2022 21 jaar.

Deze bruto bedragen gelden per 1 juli 2024, en zijn inclusief vakantie-uitkering.

De alternatieven naast een IOAW uitkering

Heb je geen recht op een IOAW-uitkering? Of wil je er liever geen gebruik van maken? Dan heb je de volgende alternatieven.

Vervroegd met pensioen

Heb je bij je werkgever(s) pensioen opgebouwd? Dat pensioen kun je vaak eerder laten ingaan. Lees voor meer informatie ons blog over eerder met pensioen gaan.

Een bijstandsuitkering

Kun je geen IOAW krijgen? Maar heb je wel te weinig inkomen om van te leven? Dan is een bijstandsuitkering misschien een mogelijkheid.

Ook bij de bijstand telt het inkomen van je partner mee. En geldt de kostendelersnorm. Bovendien mag je voor bijstand niet te veel spaargeld of ander vermogen hebben.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Werk
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.