Navigatie overslaan

Eerder met pensioen in 6 stappen

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||1.944 x gelezen

Je bent 60+ en je krijgt een opmerking van je werkgever: "Lijkt het je niet fijn om minder te werken? Zou je misschien eerder met pensioen willen gaan?" Enerzijds lijkt het je wel wat, een paar uur minder werken of zelfs helemaal stoppen. Anderzijds weet je ook dat je AOW steeds maar wordt uitgesteld. En je pensioen… Ja, hoe zit dat eigenlijk?

Met pensioen gaan is een belangrijke keuze en heeft invloed op de rest van je leven. Qua invulling maar ook qua inkomen. Hoe maak je zo’n besluit? Met het simpele Kandoor-stappenplan weet je al binnen een paar stappen hoe jouw pensioen er straks uitziet!

eerder met pensioen - man achter computer
Foto door Marcus Aurelius (Pexels)

1. Weet wie straks je inkomen betaalt

Je pensioen bestaat uit meerdere delen:

  1. Je AOW
  2. Je pensioen via je werkgever
  3. Eventuele verzekeringen die je zelf hebt afgesloten, zoals een lijfrente of levensverzekering

2. Weet wanneer je AOW't!

Als je eerder met pensioen wilt, is het goed om te weten wanneer je AOW ingaat. Want op basis van wanneer je AOW ingaat, kun je beter bepalen en afwegen hoeveel eerder je met pensioen kunt en wilt. De AOW-leeftijd is natuurlijk de afgelopen jaren steeds verschoven. Sterker nog: voor een deel van de mensen staat de AOW nog niet eens vast!

Wanneer gaat je AOW in?

Hou daarom in de gaten wat jouw huidige AOW-leeftijd is. In samenwerking met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan Kandoor voor jou bekijken wat jouw AOW-leeftijd is.

Hoeveel AOW krijg je?

Om te weten hoeveel pensioen je nu kunt opnemen, is het goed om te weten hoe hoog de AOW-uitkering is. Je vindt de hoogte van de AOW hier. (Natuurlijk ook de nettobedragen.)

3. AOW en pensioenfonds: bij welke pensioenfondsen heb je pensioen opgebouwd

Heb je één pensioenfonds? Dat is makkelijk! Dan weet je waarschijnlijk wel welk pensioenfonds dit is. Heb je meerdere pensioenfondsen gehad? Kijk dan eens via Mijn Pensioenoverzicht waar en hoeveel je hebt opgebouwd. Het pensioenregister heeft je AOW en al je pensioenen bij elkaar gezet. Je logt in met je DigiD.

Mijn pensioenoverzicht

4. Pensioenfonds: kies je leeftijd en zie hoeveel pensioen je krijgt en overhoudt

Bijna alle pensioenfondsen hebben een Mijn-omgeving met een pensioenplanner. Nu je weet bij welke pensioenfondsen je hebt opgebouwd, ga je via de website van je pensioenfonds naar de Mijn-omgeving.

Hoeveel krijg je netto?

In de Mijn-omgeving vind je waarschijnlijk een pensioenplanner. Hier zie je hoe hoog je pensioen is, als je eerder met pensioen gaat of deze later laat ingaan. Veel planners geven je ook het netto bedrag.

Hoger of lager pensioen

Over het algemeen werkt het vervroegen van je pensioen zo: hoe eerder je pensioen ingaat, hoe lager het bedrag per maand. Hoe later het ingaat, hoe hoger. Ook kun je vaak meer pensioen krijgen tot je AOW-leeftijd. Als dit kan, geeft de planner dit waarschijnlijk als optie aan.

Deeltijdpensioen

Ook kun je zien of je bijvoorbeeld in deeltijd met pensioen kunt, waardoor je minder kan werken en toch voldoende inkomen behoudt. Kom je er niet uit met de pensioenplanner? De meeste pensioenfondsen hebben een vriendelijke helpdesk met mensen die even met je meekijken.

Zit je bij één van deze grote pensioenfondsen? Klik dan rechtstreeks naar de juiste Mijn Omgeving: 

5. Extra verzekering: weet wat je kunt met je afgesloten verzekering

Heb je een individuele verzekering afgesloten, zoals een lijfrente, levensloop of levensverzekering? Dan kan het voordelig zijn om deze te laten ingaan. Bijvoorbeeld voor je pensioen of tijdens je (vervroegd) pensioen. Je kunt zelf kiezen hoe veel jaar je de lijfrente uit laat uitkeren. Hier zitten wel allerlei belastingregels aan vast, waardoor het voordeliger of juist onvoordeliger kan zijn om je verzekering te laten uitkeren. Deze regels zijn gebaseerd op welk jaar je bent begonnen met sparen. Hierdoor val je in een ‘oud regime’, ‘nieuw regime’ of ‘huidig regime’. Vraag bij je verzekeraar na waar je onder valt en wat dit voor fiscale gevolgen heeft.

6. Totaalplaatje eerder met pensioen gaan

Weet je eenmaal:

  • wanneer je AOW begint en hoe hoog je AOW is;
  • hoeveel geld je krijgt als je eerder met pensioen gaat en
  • hoeveel je ernaast kan ontvangen via een extra verzekering?

Dan ben je al een heel eind. Kom je er niet uit? Laat dan een pensioenadviseur meekijken naar je plaatje. Even goed uitzoeken, en je hebt er de rest van je leven plezier van!

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?