Navigatie overslaan

Vervroegd pensioen opnemen, kan dat?

Foto van auteur Koen Schunselaar door Koen Schunselaar||168 x gelezen

“Ik heb 25 jaar lang pensioen opgebouwd en dreig nu inkomensloos te raken. Is er een mogelijkheid om geld te halen uit het in mijn pensioenfonds opgebouwde vermogen? Bijvoorbeeld om het te gebruiken voor inkomen of voor het starten van een bedrijf?”

Deze vraag kregen we deze week op Kandoor.nl. Interessante kwestie natuurlijk: kun je je pensioen op alternatieve wijze aanwenden? Wij doken erin.

vervroegd pensioen - eurobiljetten hand
Foto door Pixabay (Pexels)

Pensioen eerder opnemen

Heb je pensioen opgebouwd via je werk, dan is de kans groot dat je pensioen staat bij een pensioenfonds. In dat geval zijn er slechts beperkte mogelijkheden om je pensioen eerder op te nemen. In een pensioenregeling zijn namelijk afspraken gemaakt over het eerder uitgekeerd krijgen van je pensioen.

Dit betekent doorgaans dat je vervroegd met pensioen kunt gaan. Bij sommige pensioenregelingen kan dat vanaf 55 jaar, bij anderen vanaf 57 of bijvoorbeeld 60 jaar. In een enkel geval kun je je pensioen nog eerder opnemen dan 55 jaar, dan wel wanneer het binnen de fiscale regels mogelijk is en je voldoende hebt opgebouwd.

Daarnaast komt er mogelijk wel de optie om 10 procent van je pensioen eerder op te nemen. Dit heet 'pensioenbedrag ineens'. Deze regeling zou begin 2023 ingaan, maar is tot nu toe uitgesteld.

Je pensioen zelf beheren

Je pensioenvermogen eerder in eigen beheer krijgen, bijvoorbeeld door middel van een beleggings-BV? Om zelf te beleggen of je hypotheek grotendeels af te lossen? Interessante gedachte, maar niet mogelijk op dit moment.

Andere manieren om aan geld te komen

Je zoekt dus eigenlijk geld om opnieuw te starten. Als je een bedrijf wilt opzetten kun je op verschillende manieren kijken naar investeringen:

  • je bijvoorbeeld bij investeerders je idee pitchen
  • je kunt een crowdfunding starten
  • je kunt kijken of je subsidie kunt krijgen
  • of je start met een deeltijdbaan, en gaat daarnaast werken aan je eigen bedrijf

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.