Navigatie overslaan

Vervroegd pensioen opnemen, kan dat?

Foto van auteur Koen Schunselaar door Koen Schunselaar||120 x gelezen

“Ik heb 25 jaar lang pensioen opgebouwd en dreig nu inkomensloos te raken. Is er een mogelijkheid om geld te halen uit het in mijn pensioenfonds opgebouwde vermogen? Bijvoorbeeld om het te gebruiken voor inkomen of voor het starten van een bedrijf?”

Deze vraag kregen we deze week op Kandoor.nl. Interessante kwestie natuurlijk: kun je je pensioen op alternatieve wijze aanwenden? Wij doken erin.

vervroegd pensioen - eurobiljetten hand
Foto door Pixabay (Pexels)

Pensioen eerder opnemen

Heb je pensioen opgebouwd via je werk, dan is de kans groot dat je pensioen staat bij een pensioenfonds. In dat geval zijn er slechts beperkte mogelijkheden om je pensioen eerder op te nemen. In een pensioenregeling zijn namelijk afspraken gemaakt over het eerder uitgekeerd krijgen van je pensioen. Dit betekent doorgaans dat je vervroegd met pensioen kunt gaan. Bij sommige pensioenregelingen kan dat vanaf 55 jaar, bij anderen vanaf 57 of bijvoorbeeld 60 jaar. In een enkel geval kun je je pensioen nog eerder opnemen dan 55 jaar, dan wel wanneer het binnen de fiscale regels mogelijk is en je voldoende hebt opgebouwd.

Je pensioen zelf beheren

Je pensioenvermogen eerder in eigen beheer krijgen, bijvoorbeeld door middel van een beleggings-BV? Om zelf te beleggen of je hypotheek grotendeels af te lossen? Interessante gedachte, maar niet mogelijk op dit moment. In de brede discussie over de toekomst van het pensioenstelsel wordt gesproken over de samenhang tussen huis en pensioen. Maar zo ver is het nu nog niet.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Hoe werkt pensioenopbouw bij werkeloosheid? Wat is mijn opbouw als ik de WW in ga?
Heb ik recht op huurtoeslag?
Heb ik recht op zorgtoeslag?

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Handige financiële tips ontvangen?

Check

Meer dan 1,5 miljoen vragen per jaar

Thumbs_Up

Met een 8.6 beoordeeld

Onderwerpen

BelastingaangifteToeslagenPensioen opbouwenEerder stoppen met werkenEen huis kopenSparen en beleggenSlim omgaan met je geld

Locatie

John M. Keynesplein 12-46

Gebouw: B.2 Amsterdam

1066 EP Amsterdam

Volg ons

© 2016-2023 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.