Navigatie overslaan

Zzp’er worden vanuit een WW-uitkering

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||374 x gelezen

Stel, je bent tijdens de coronacrisis je baan kwijtgeraakt en bent in de WW terecht gekomen. Nu sta je voor de keuze: een nieuwe loondienstbaan of voor jezelf beginnen. Als je altijd al de droom had een eigen bedrijf te starten, maar dit eerder nog niet echt aan durfde of wilde, is dit misschien wel het uitgelezen moment om deze stap te maken. Als je zzp’er wordt vanuit de WW zijn er een aantal stappen om te nemen en een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit blog vertellen we je 3 manieren waarop je vanuit een WW-uitkering zzp’er kunt worden.

zzp vanuit een ww - vrouw met bril houdt laptop vast
Foto door Edmond Dantès (Pexels)

Manier 1: starten vanuit de WW met onderzoeksperiode en startperiode

Het is mogelijk om vanuit een WW-uitkering te starten als zelfstandige, zonder dat je in de financiële problemen komt doordat je geen inkomen meer hebt. Met toestemming van het UWV kun je namelijk een periode werken aan de start van je bedrijf, terwijl je een deel van je WW-uitkering behoudt. Officieel heet dit de ‘startperiode’. Hier gaat eerst, in samenspraak met de UWV-adviseur, een ‘onderzoeksperiode’ aan vooraf.

Daarnaast zijn er nog meer voorwaarden waaraan je moet voldoen. Voordat je begint met dit traject maak je afspraken met je UWV-werkadviseur en moet je de training Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering volgen. Als jouw werkadviseur dan akkoord geeft voor de onderzoeksperiode, krijg je zes weken lang vrij spel. Je kunt een plan maken voor je bedrijf, of daadwerkelijk stappen gaan zetten en zelfs al klanten binnenhalen. Je hebt dan ook geen sollicitatieplicht meer. In deze periode behoud je je volledige uitkering.

Ja ik wil door: de startperiode

Besluit je na de onderzoeksperiode dat je verder wilt gaan met je bedrijf en geeft jouw UWV-adviseur hier akkoord voor? Dan ga je de volgende fase in: de startperiode. Tijdens deze periode van 26 weken hoef je niet te solliciteren en mag je alle uren aan je bedrijf besteden en maakt het niet uit hoeveel je verdient.

Een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Je krijgt tijdens de startperiode 29% minder uitkering. Als je nog minder dan 26 weken recht hebt op WW, dan geldt de startperiode voor het aantal weken dat jij nog hebt staan.
  • Je moet de training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ hebben gevolgd.
  • Je mag niet aan de slag als zzp’er voor je voormalig werkgever.
  • Je hoeft geen uren en inkomsten van je bedrijf aan het UWV door te geven, maar je moet wel een inkomstenopgave invullen en opsturen.

Stel dat je na de startperiode door wilt gaan met je bedrijf, dan moet je doorgeven hoeveel uur je hebt gewerkt (zie inkomstenopgave hierboven). Hoe dit allemaal precies zit, kun je lezen op de website van het UWV. 

Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een eigen bedrijf? Lees onze 12 tips!

Manier 2: starten vanuit de WW zonder startperiode met behoud van WW

Als je vanuit een WW-uitkering zelfstandig wilt gaan ondernemen zonder de startperiode maar met behoud van WW, dan kun je ervoor kiezen om een deel van je uitkering in te leveren. Je hoeft hier- anders dan bij de startperiode- geen toestemming voor te vragen, maar je moet dit wel melden. Het UWV berekent een zogenaamd ‘fictief inkomen per maand’. Dit is dus niet op basis van een bedrag wat je hebt verdiend, maar een berekening op basis van ‘uren’ en je ‘oude uurloon’. Je moet ook bij deze regeling je uren doorgeven via een inkomstenopgave aan het UWV.

Zo wordt het fictieve inkomen bepaald:

  1. Het inkomen van je vorige loondienstbaan wordt omgezet naar een ‘uurloon’ (dit vind je in de brief die je krijgt van het UWV).
  2. De uitkomst van het uurloon wordt vermenigvuldigd met het aantal uren dat je als zelfstandige maakt en waarvoor je niet verzekerd bent voor de WW.

Een rekenvoorbeeld

Stel je werkte in loondienst voor 40 uur in de week en je dagloon wordt berekend op €180 en je uurloon op €22,50 (stap 1).

Dan wordt dit uurloon verrekend met het aantal uren dat je besteedt aan je eigen bedrijf (stap 2). Laten we zeggen dat je tijdens je uitkering 80 uur per maand aan je bedrijf besteedt, inclusief uren waarin je klanten werft of bezig bent met administratie en het opzetten van een boekhouding. Dan wordt het uurloon van €22,50 met 80 vermenigvuldigd.

Dit komt uit op €1800 per maand. Vervolgens wordt dit bedrag voor 70% verrekend met je WW-uitkering.

Deze regeling heeft wel een aantal addertjes onder het gras:

  • De uitkering is niet terug te draaien. Dus stel dat je minder uren blijkt te maken dan je van tevoren dacht en dus hebt doorgegeven, dan gaat je uitkering niet omhoog.
  • Voor de uren dat je je uitkering ontvangt, behoud je de sollicitatieplicht. Dit levert dus extra werk op.
  • Niet-betaalde uren (zoals administratie, reistijd) tellen ook mee bij het UWV. Hierdoor kunnen je uren nogal hoog uitvallen zonder dat je het direct ‘terugverdient’ in geld.

Je ‘fictieve inkomen’ wordt dus afgetrokken van je WW-uitkering. De regeling wordt overigens helemaal stopgezet als de inkomsten uit je eigen bedrijf hoger zijn dan 87,5% van je uitkering.

Manier 3: starten vanuit de WW zonder behoud van een uitkering

Je kunt er ook voor kiezen om je hele WW-uitkering vaarwel te zeggen, en gewoon direct voor jezelf te starten en al je uren hier volledig aan te wijden. Je zou voor deze optie kunnen kiezen als je een buffer hebt of als je vrij zeker weet dat je direct kunt rondkomen van je bedrijf.

Lukt het niet met je bedrijf? Dan kun je in sommige gevallen weer recht krijgen op een uitkering. Dat heet ‘herleving van een WW-uitkering’.

Realiseer je in ieder geval dat er veel stappen te nemen zijn als je aan de slag wilt als zzp’er. De Belastingdienst ziet jou pas als zelfstandige als je (onder andere) staat ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Welke stappen je verder nog moet ondernemen om te starten als zzp’er lees je in dit artikel van de KVK.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Werk
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.