Navigatie overslaan

Bouw je pensioen op tijdens WW?

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||411 x gelezen

Je hebt meerdere jaren gewerkt. Dan kom je in de WW. Niet in elk land is het even goed geregeld tijdens werkloosheid als in Nederland. Ontzettend fijn dus dat je een inkomen krijgt nu je geen baan meer hebt. Maar hoe zit het eigenlijk met je pensioen? Krijg je een pensioengat als je in de WW zit? Of loopt je pensioen ook door via het UWV? Je leest het hier. 

ww - man achter laptop
Foto door Vlada Karpovich (Pexels)

Weet waar je pensioen opbouwt

Als je werkt, bouw je bijna altijd pensioen op. Of jij pensioen opbouwt, hangt af van je werkgever en het type werk dat je doet. Voor sommige bedrijfstakken is het verplicht. Werk je bijvoorbeeld in een winkel? Dan krijg je straks pensioen via Pensioenfonds Detailhandel. Werk je in de bouw? Dan bouw je pensioen op bij bpfBOUW.

‘Bpf’ staat voor bedrijfstakpensioenfonds. Veel bedrijfstakken hebben een pensioenfonds. Ook zijn er beroepsgroepen die een eigen pensioen hebben, zoals huisartsen en fysiotherapeuten. Zij zijn aangesloten bij een beroepspensioenfonds.  Valt jouw werkgever niet in een bedrijfstak met verplicht pensioenfonds? Dan wordt er vaak gekozen voor een pensioenregeling bij een verzekeraar.

Recht op een werkloosheidsuitkering (WW)?

Ben je ontslagen? Dan heb je recht op een WW-uitkering, mits je aan de voorwaarden voldoet, natuurlijk. Een WW-uitkering krijg je maximaal 24 maanden. De lengte hangt onder andere af van het aantal jaren dat je hebt gewerkt.

Heb jij recht op een ww-uitkering?

De voorwaarden voor een ww-uitkering in het kort:

  • Je bent (via je werk) verzekerd geweest voor de ww
  • Je bent ontslagen voor werk van 5 uur of meer per week
  • Je hebt minstens 26 weken (ongeveer een half jaar) gewerkt
  • Je bent niet door je eigen schuld ontslagen

Werkloos, maar wel pensioen opbouwen

In de WW bouw je meestal geen pensioen meer op. Je pensioenopbouw stopt, zodra je werkgever jouw salaris niet meer uitbetaalt. Je krijgt hier een brief over van je pensioenfonds. In deze brief wordt uitgelegd wat er precies gebeurt. Hier twee situaties die kunnen voorkomen:

Situatie 1: er wordt nog een tijdje pensioenpremie voor jou doorbetaald

Sommige pensioenfondsen hebben een werkloosheidsregeling. Dan betaalt het pensioenfonds (een deel van) jouw pensioenpremie een paar maanden door. Je moet dit vaak zelf melden. Het is dus altijd slim om contact op te nemen met je pensioenfonds of -verzekeraar als je werkloos wordt.

Situatie 2: je kiest ervoor om zelf je pensioenpremie door te betalen

Bij meerdere pensioenuitvoerders kun je kiezen om zelf je pensioenpremie te betalen als je in de WW zit. Dit heet ‘vrijwillige voortzetting’. 

Doe je dit? Dan betaal je zelf jouw pensioenpremie. Dit is het deel dat eerder werd ingehouden op je loon, plus het deel dat je werkgever voor jou betaalde. Dit is best veel geld en is niet altijd slim.

Wanneer is vrijwillige voortzetting eventueel slim? 

  1. Als het partnerpensioen vóór je AOW-leeftijd op ‘risicobasis’ is verzekerd.Lees hier meer over het partnerpensioen, wat ‘risicobasis’ betekent en wat de mogelijkheden zijn.1. Als je tegen je pensioenleeftijd aan zit. Dan kan het zijn dat je naast je gewone pensioen, een ‘voorwaardelijk pensioen’ hebt opgebouwd. Dit kun je verliezen als je in de ww komt. Bekijk je pensioenoverzicht of informeer bij je pensioenfonds of pensioenverzekeraar of je een voorwaardelijk pensioen hebt.

Direct even checken? Klik op jouw pensioenfonds:

WW en AOW

Zolang je in Nederland woont, heeft je werkloosheid geen invloed op de hoogte van je AOW. Maar: werk je naast je AOW? Dan ben je niet verzekerd voor de WW, dus ontvang je geen WW als je ontslagen wordt.

Zelf je pensioen regelen

Een paar maanden pensioenopbouw missen is meestal geen groot probleem. Duurt je WW langer dan je verwachtte? Dan kan je pensioen lager uitvallen dan wanneer je werkt.

Ben je net werkloos geworden? Wees pro-actief en vraag informatie op. Bedenk wat voor jou belangrijk is en wat haalbaar is. Zo ben je up-to-date over je pensioen! 

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?