Slim omgaan met je geld
Slim omgaan met je geld. Het is niet alleen handig als je uit de schulden wil blijven, maar het helpt ook als je voor iets speciaals wil sparen. Hieronder lees je hoe je geld kan besparen en slimme keuzes maakt over je geld. Zo krijg je meer grip op je financiën.
Besparen
Het makkelijkst om geld te besparen is natuurlijk door minder geld uit te geven. En vaak kan je zo meer besparen dan je denkt. Begin bij budgetteren.
Dat klinkt misschien heel zakelijk. Maar het betekent gewoon dat je een overzicht maakt van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Check meteen of je achterloopt met betalingen. Kom erachter of je nog een lopende lening hebt en of je BKR-geregistreerd bent. Bekijk de lijst van inkomsten en uitgaven en bepaal waar je op kan besparen. Gebruik je sommige abonnementen nooit? Gooi ze de deur uit! Of betrap je jezelf erop dat je vaak impulsieve aankopen doet? Maak een afspraak met jezelf om dit te voorkomen.
Besparen op vaste lasten
Vaste lasten verminderen is ook altijd een goede stap wanneer je wil besparen. Hieronder lees je vaste lasten die vaak te verlagen zijn:
Energieverbruik
Koken, de verlichting aan, je mobiel opladen. Je verbruikt dagelijks energie. Er zijn verschillende, eenvoudige manieren om hierop te besparen. Je leest hier 18 tips om energie te besparen. Heb je een koophuis en wil je een grotere investering doen, zoals zonnepanelen of isolatie? Hier lees je welke subsidies er zijn om je woning te verduurzamen.
Boodschappen
Wil je graag minder geld uitgeven aan je boodschappen, maar wel gevarieerd eten? Ontdek hier hoe je slimme keuzes kunt maken, aanbiedingen kunt benutten en creatieve manieren kunt vinden om te besparen op je boodschappen. Lees onze blog met tips over besparen op boodschappen.
Vervoer
Autokosten zijn de op 1 na duurste maandelijkse kosten. Hier lees je hoe je flink kunt besparen op je autokosten. Gebruik je het openbaar vervoer? Lees welke oplossingen er zijn om je ov-kosten zo laag mogelijk te houden.
Energie besparen: 18 handige tips!
Energie besparen kan op talloze manieren. We hebben bijna allemaal weleens gehoord dat het al enkele tientjes op jaarbasis kan schelen als je de stekkers van elektronische apparaten eruit haalt als je ze niet gebruikt. Of dat je gloeilampen dient te vervangen door led-verlichting. Daarnaast zijn er ook nog veel tips waar je misschien niet zo snel aan zult denken. En die hebben wij voor jou op een rijtje gezet.
Besparen op boodschappen: 11 tips
In tijden van corona doen veel mensen iets meer boodschappen bij de supermarkt dan normaal. We zijn immers meer thuis. Kandoor helpt met slimme bespaartips. Je bespaart niet alleen op geld, maar ook op tijd! Eet en drink goedkoper: 11 x slim besparen op boodschappen!
Besparen tijdens belastingaangifte
Belastingaangifte. Je moet het toch doen, dus waarom niet het beste ervan maken en besparen waar je kunt. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om minder belasting te betalen. Hier zijn wat handige tips om jouw aangifte net iets leuker te maken:
Groot verschil in inkomen de afgelopen drie jaar? Middel je belasting!
Ben je ondernemer of kunstenaar? Of werkte je de afgelopen drie jaar zowel fulltime als parttime? Dan kan ‘belasting middelen’ interessant zijn.
Aftrekposten - yes, please!
Bij je belastingaangifte zie je de term ‘aftrekposten’ staan. Een aftrekpost is een bedrag dat je van je inkomen mag aftrekken, waardoor je minder belasting en premies hoeft te betalen. Bekijk elk jaar goed of je aftrekposten hebt, zeker als er speciale gebeurtenissen zijn geweest. Als je bijvoorbeeld een huis hebt gekocht of ondernemer geworden. Bekijk hier alle aftrekposten.
Wat is belasting middelen? Antwoord op de 5 belangrijkste vragen
Belasting middelen: het betekent dat je 3 jaar aan belastingaangiftes 'uitsmeert' over die 3 jaar. Het kan zijn dat je met middelen geld terugkrijgt van de Belastingdienst. Het is slim om naar middelen te kijken als je inkomen in de afgelopen 3 jaar erg wisselt. Bijvoorbeeld als je het ene jaar fulltime werkte en het jaar erna parttime, waardoor je inkomen ineens veel lager is dan het jaar ervoor. Middelen is dus een mogelijkheid bij je aangifte inkomstenbelasting. Let wel op: middelen wordt afgeschaft. Dit betekent dat de jaren 2022 - 2023 - 2024 de laatste jaren zijn waarover je kunt middelen.
In dit blog lees je de 5 belangrijkste antwoorden over middelen van je belastingaangifte!
Aftrekposten zorg: goed voorbereid voor de belastingaangifte
Aftrekposten zorg: als je regelmatig zorg nodig hebt of bijvoorbeeld chronisch ziek bent, dan heb je meer kosten aan zorg dan gemiddeld. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten naar het ziekenhuis, kosten van medicatie of aanpassingen aan je huis. In zo'n situatie kun je mogelijk geld terugkrijgen als je deze kosten opgeeft bij de aangifte van je inkomstenbelasting. Laat geen geld liggen en lees onder de foto verder welke kosten je kunt vergoeden. Ook lees je hoe het drempelbedrag werkt.
Wat je nu slim kunt doen voor je toekomst
Wil je echt slim omgaan met je geld? Kijk dan ook naar de toekomst. In je leven kom je verschillende momenten tegen die je geldzaken enorm kunnen veranderen. Bijvoorbeeld als je je eerste kind krijgt of gaat samenwonen, maar ook als je (onverwacht) ziek wordt, je gaat scheiden of met pensioen gaat. Hoe fijn is het als je daar al eens over nagedacht hebt en iets geregeld hebt!
Maak daarom eens een overzicht, zodat je inzicht krijgt in waar je op kan inspelen. Je kunt bijvoorbeeld online bekijken hoeveel pensioen je hebt en voor jezelf uitrekenen hoeveel inkomen je overhoudt, als je minder of niet meer kunt werken. Of misschien wil jij wel geld schenken of juist sparen en beleggen.
Vraag ook om hulp. Kom je er zelf niet uit? Natuurlijk kan je gratis een vraag stellen aan Kandoor of schakel een onafhankelijk financieel adviseur in, die echt naar jouw persoonlijke situatie kijkt.
8 Vragen die je gaan helpen bij het vinden van een goede financieel adviseur
Iedereen heeft er weleens mee te maken: vragen over je financiële situatie. Je bent op zoek naar een nieuwe woning en wilt hiervoor een hypotheek afsluiten of je vraagt je af of je -straks wanneer je met pensioen wilt- wel voldoende geld hebt om van rond te komen. Je zoekt een financieel adviseur, maar hoe kun je deze adviseur het beste vinden?
In dit blogartikel beantwoord ik 8 vragen die je gaan helpen bij het vinden van een goede financieel adviseur. Aan het einde van deze blog heb je meer inzicht gekregen in hoe je een financieel adviseurs vindt die bij je past.
Pensioengat aanvullen? Zo doe je het!
Door verschillende omstandigheden kunnen mensen te weinig pensioen hebben opgebouwd. Dit noemen we een pensioengat of pensioentekort. Bijvoorbeeld omdat ze een aantal jaren niet hebben gewerkt, zzp’er zijn geweest of een echtscheiding achter de rug hebben. Er zijn verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je wél rond kunt komen als je met pensioen gaat. Je kunt namelijk het pensioengat aanvullen op verschillende manieren. In dit blog leggen we uit wat een pensioentekort is, hoe het ontstaat, hoe je het kunt berekenen en hoe je het kunt aanvullen.