Navigatie overslaan

Energie besparen: 18 handige tips!

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||13.072 x gelezen

Energie besparen kan op talloze manieren. We hebben bijna allemaal weleens gehoord dat het al enkele tientjes op jaarbasis kan schelen als je de stekkers van elektronische apparaten eruit haalt als je ze niet gebruikt. Of dat je gloeilampen dient te vervangen door led-verlichting. Daarnaast zijn er ook nog veel tips waar je misschien niet zo snel aan zult denken. En die hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

energie besparen - licht
Foto door Burak (Pexels)

1. Sluit je gordijnen (en doe ze ook open!)

Laat overdag, als de zon schijnt, de gordijnen en/of rolluiken lekker open, zodat de zon je huis kan verwarmen. ’s Avonds doe je de gordijnen weer dicht, om de warmte binnen te houden. Op die manier hoef je de verwarming minder hoog op te stoken en bespaar je energie. Let op: laat je gordijnen niet voor de radiator hangen, dat houdt de warmte juist tegen.

De meest effectief isolerende gordijnen zijn plisségordijnen met een dubbele laag en aluminium coating. Enkel glas in combinatie met de best isolerende raambekleding heeft zelfs een betere isolatiewaarde dan gewoon dubbel glas, zo meldt Milieu Centraal.

2. Zet je verwarming een graadje kouder

Nu we toch bij verwarmen zijn: al je je verwarming 1 graadje kouder zet, scheelt dit gauw tientallen euro’s. En met de gasprijzen van 2022 misschien wel een paar honderd euro per jaar.. We leggen uit: Als je de temperatuur in je huis 1 graad lager zet: zeg van 20 naar 19 graden, dan scheelt dat gemiddeld 120 m3 (kubieke meter) per jaar. In 2022/2023 kost gas tussen de € 0,80 en de € 2,70 per m3. Hoeveel je betaalt, hangt af van je energieleverancier. Stel je je betaalt € 2,- per m2. Dan scheelt je dat dus 120 x € 2,00 per jaar. Dat is dus € 240,- terugverdiend.

3. Gebruik je slimme meter in jouw voordeel

Duik eens in je meterkast: heb jij een slimme energiemeter? Zo ja, dan kun je daar mogelijk 2x zoveel mee besparen. Hoe? Via de energiemanager. Dit is een apparaatje dat je aansluit op de P1-aansluiting van je slimme meter. Via een app op je telefoon kun je precies zien hoeveel stroom of gas je op dit moment gebruikt. Ook kun je terugkijken hoeveel je verbruikte toen je wasmachine aanstond of toen je stond te douchen. Je kunt daardoor gemakkelijk ontdekken welke apparaten of acties in jouw huis de grootste energieslurpers zijn. Volgens een onderzoek van Netbeheer Nederland (voor Nu.nl) bespaart iemand die zo’n app gebruikt 6,4% op zijn elektriciteit en iemand die geen app gebruikt maar wel hetzelfde probeert, 3,2%. Een energiemanager moet je wel kopen en is te koop bij verschillende (online) winkels.

4. Zet je apparaten uit of gebruik een bespaarstekker

Apparaten die op stand-by staan, kosten stiekem veel energie, en dus geld. Nu weet je dat misschien wel van je tv, maar er zijn genoeg apparaten waar je wellicht niet zo bewust van bent dat ze toch stand-by staan. Dit heet sluipverbruik en kan ongemerkt voor een hogere rekening zorgen dan nodig. Natuurlijk kun je zelf elke avond en ochtend alle apparaten langslopen, maar er bestaat een apparaatje die dit voor je doet: de bespaarstekker, ook wel stand-by killer, powersaver of energykeeper genoemd. Let wel op: sommige bespaarstekkers zijn geschikt voor apparaten zoals je tv, radio en keukenapparaten, anderen weer voor boilers bijvoorbeeld. Weet dus waar je op wilt besparen als je gaat voor een stekker en laat je goed informeren of je de juiste stekker te pakken hebt.

5. Plaats tochtstrips of vul gaten met siliconenkit of schuim.

Heb je een iets ouder huis? Dan heb je ongetwijfeld last van tocht. Meer gaan stoken is écht weggegooid geld. Wist je dat tochtstrips werken, en niet duur zijn? En dat alleen deze strips je zo rond de €50,- per jaar kan schelen? Een goed plan dus om je huis eens te doorlopen. De meest voorkomende plaatsen waar je warmte verliest zijn:

 • de voordeur (onder de deur)
 • de brievenbus
 • de meterkast
 • bovenin het dak
 • randen tussen kozijnen en ramen
 • daar waar leidingen binnenkomen
 • een kattenluik
 • overgang richting de schuur (als die is aangebouwd)

Kom je er niet goed bij? Gebruik dan (siliconen)kit of schuim. En voor onderkant van deuren of de brievenbus kun je een borstel gebruiken.

6. Isoleer je huis

Je huis isoleren is veel in de media de laatste jaren en lijkt normaal geworden. Toch kan het voelen als een hele grote aanpassing aan je huis, waardoor je de stap uitstelt. Of misschien denk jij dat je niet kan isoleren omdat je in een huurhuis woont. Ook dan kun je isoleren en geld besparen. En het is daarnaast een stuk prettiger in warme zomers. Dus bekijk het in stapjes: waar kun jij isoleren? Het hangt van het bouwjaar van je huis af, waar je de meeste winst behaalt.

Woningen van voor 1992 zijn over het algemeen niet zo goed geïsoleerd. En ook woningen uit de jaren ’90 hebben minder goede isolatie dan de nieuwere woningen. Denk daarbij aan de isolatie van je dak, vloer, gevel en glas. Vervang enkel glas bijvoorbeeld voor HR++-glas, eventueel met geïsoleerde kozijnen, isoleer je daken, ramen en vloeren. Zeker als je vloerverwarming hebt of neemt. Holle muren in je (oudere) woning vullen met spouwmuurisolatie betekent bijvoorbeeld al snel een voordeel van zo’n € 300,-, een flinke besparing. Ook kun je folie achter je radiatoren plakken die aan een buitenmuur zitten. Zonder folie gaat de warmte in de muren zitten, en daarmee verlies je de warmte. De folie weerkaatst de warmte terug de ruimte in en zo haal je dus meer uit je verwarming.

Woningen gebouwd vanaf 2000 zijn over het algemeen redelijk tot goed geïsoleerd. Wil je energie gaan besparen, denk dan aan een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp. Via veel gemeentes kun je subsidie krijgen om een energie-adviseur te laten kijken naar je de isolatie en de mogelijkheden van jouw woning. Hoe dit werkt lees je bijvoorbeeld op de website van de Gemeente Utrecht.

7. Yup, tijd voor LED-verlichting

Het is vast geen verrassing dat je met LED-verlichting energie kunt besparen. Wat je misschien nog niet wist is dat wanneer je gebruik maakt van LED, je zo’n 80% op energie bespaart dan wanneer je het doet met gloeilampen en halogeenlampen. De twee laatst genoemde types worden inmiddels gebannen uit winkels door de EU, dat zegt wellicht wel genoeg. Nu denk je misschien: maar ze doen het toch nog en ze zitten er al in? We zeggen het nog een keertje: 80% zuiniger.

8. Check je cv-ketel: hoe oud issie eigenlijk?

Als je het niet meer weet of hij is zo oud als de weg naar Rome, dan is deze wellicht voor jou: wist je dat er nieuwere, veel zuinigere cv-ketels zijn? Vervangen betekent in dit geval vrij zeker: besparen. Als je gaat voor een nieuwe ketel: bekijk dan het energielabel van je nieuwe cv-ketel. En informeer eens of deze eventueel ook op waterstof kan werken. Je cv laten werken op waterstof is een nieuwe techniek. Er zijn voordelen en nadelen te noemen en daardoor zijn meningen hierover verdeeld. Maar het kan een oplossing zijn als vervanging van gas.Wil je je cv-ketel niet vervangen? Zorg dan dat je je huidige goed onderhoudt, door regelmatig te ontluchten en ‘m bij te vullen. En ‘m jaarlijks te laten schoonmaken.

9. Check je cv-ketel: stel ‘m zuiniger in

Wist je dat je veel energie kunt besparen door je cv-ketel opnieuw in te stellen? Veel cv-ketels staan ingesteld op 80 of 90 graden. Dat is écht niet meer van deze tijd! Met 50 of 60 graden wordt je radiator voldoende warm om een kamer lekker warm te krijgen. En bij vloerverwarming is zelfs 40 graden genoeg. Wil je weten hoe je je cv-ketel lager kunt instellen? Bekijk de handleiding van je cv-ketel (vaak ook online te vinden) of bekijk een filmpje op zetmop60.nl.

10. Doe de subsidie-check

Ook de overheid vindt energie besparen belangrijk, dus er zijn subsidies beschikbaar gesteld. De vraag is alleen: wanneer heb je recht op subsidie? Dat hangt allereerst af van waar je woont. In het kader van huizen gasloos maken, kennen sommige gemeentes een subsidie toe aan mensen die hun woning verbouwen naar een gasvrije woning. Andere gemeentes stimuleren huiseigenaren om zelf duurzame energie op te wekken. Heb je plannen? Dan is even een check doen geen slecht idee.

Omdat geen subsidie per plek hetzelfde is, en er verschillen zijn per type eigenaar, heeft de overheid een energiewijzer gemaakt. En via het RVO vraag je subsidie aan.

11. Warm water

Heb je een boiler? Zorg ervoor dat je boiler op een slimme plek staat, want: hoe korter de leidingen hoe minder energie er verloren gaat. Een andere manier om energie te besparen op je boiler is door er een tijdschakelaar op te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat hij ’s nachts uitgaat en pas rond een uur of zes weer aanspringt, zodat je niet onder een koude douche hoeft te staan.

Een andere optie is het aanschaffen van een zonneboiler. Door een zonnecollector op het dak te plaatsen wordt je tapwater door de zon verwarmd. Het water gebruik je natuurlijk niet allemaal in een keer en kan worden bewaard in een expansievat dat gekoppeld is aan je CV- of HR-installatie. Het is wel een investering; voor een huishouden van vier personen heb je een zonneboiler met een voorraadvat van 200 liter nodig en dat kost ongeveer €3.500,-  inclusief installatie. Maar… je bespaart gemiddeld zo’n 50% op je energiekosten.

12. Bespaar onder de douche

Met wat kouder weer is het heerlijk om lekker lang onder de douche te staan. Begrijpelijk, maar het kost ook veel energie. Er zijn 2 manieren om te besparen onder de douche:

 1. Douche korter. Klinkt logisch, maar het is wel waar. Zet bijvoorbeeld een timer na 5 minuten of speel een liedje van ongeveer 5 minuten. Dit kan met de huidige gasprijzen ruim € 100 per jaar schelen!

 2. Neem een waterbesparende douchekop. Dit kan al voor € 20. Deze bespaart 20% water en energie ten opzichte van een gewone douchekop.

13. Energie besparen met je wasmachine en (zonder) je droger

Bespaartips voor de wasmachine:

 • Was zoveel mogelijk op lagere temperaturen
 • Centrifugeer weer zo hoog mogelijk: dat bespaart bij het drogen!
 • Vol = vol? Vul je wasmachine tot je lichte druk voelt, dan zit ie vol. Scheelt snel een extra wasbeurt!
 • Heeft je wasmachine een eco-stand? Die stand is natuurlijk eco-vriendelijk en verbruikt dus ook minder energie.
 • Let op het energielabel: A+++ is het meest energiezuinig.
 • Heb je zonnepanelen? Was overdag als de zon schijnt.

Bespaartips voor de droger:

 • Gebruik de droger niet of minder. Schaf een droogrek aan om je kleren aan te laten drogen of hang ze bij mooi weer lekker buiten.
 • Toch de droger? Centrifugeer de wasmachine op de hoogste stand, de kosten van de centrifuge zijn lager, je was komt er droger uit en kost minder dan dat wat de droger extra had verbruikt om je was droog te krijgen.
 • Droger aanschaffen? Kijk ook hier naar het energielabel en overweeg dan ook een ‘warmtepompdroger’. Die hergebruikt warme lucht, en is daarom energie zuiniger!
 • Als je de mogelijkheid hebt, zet deze warmtepompdroger dan ook op een warme plaats. Dat kost hem veel minder energie!
 • En we zeggen het nog maar een keer: gebruik je droger niet en hang je was op (als je daar de ruimte voor hebt natuurlijk).

14. Bewust niet-computeren

Een computer in slaapstand zetten is erg gemakkelijk, maar niet heel energiezuinig. Beter is om de (vaste) computer zoveel mogelijk uit te zetten. Ook als je even een uurtje naar de supermarkt bent of je in het zweet aan het werken bent op de sportschool. (of laat de stand-by killer het werk doen.)

Daarnaast is het raadzaam om voor een lcd-beeldscherm te kiezen, omdat deze energiezuiniger zijn. Of nog beter: schaf een laptop aan!

15. Zonnepanelen

We zien ze steeds meer om ons heen: zonnepanelen. Ze besparen niet zozeer op je energieverbruik, maar halen wel de energierekening naar beneden en zijn goed voor het milieu. Hoe? Omdat je door deze panelen minder energie van het reguliere elektriciteitsnet gebruikt.

Overgaan tot zonnepanelen kan een behoorlijke investering zijn en de kosten verschillen per huishouden. Een voorbeeld: een gemiddeld huishouden met twee personen verbruikt gemiddeld zo’n 3.400 kiloWattuur (kWh) per jaar aan energie. Als je dat volledig wilt laten overnemen door een zonnesysteem, heb je een systeem nodig van ruim 4.000 Wp, ongeveer 16 zonnepanelen. De kosten? € 7.600 inclusief omvormer (een systeem die ervoor zorgt dat je de opgewekte energie kunt omzetten in stroom) en installatie. Per jaar bespaar je gemiddeld zo’n € 782 op je elektriciteitsrekening. Een kort rekensommetje leert ons dat je je investering ongeveer in tien jaar hebt terugverdiend.

Van subsidie naar BTW-voordeel

Helaas is het sinds 2016 voor particulieren niet altijd meer mogelijk om subsidie te krijgen voor de aanschaf van de panelen. Wél is er de mogelijkheid om de btw op de installatiekosten volledig terug te krijgen. Als particulier geef je namelijk de stroom weer terug aan het openbare elektriciteitsnet en daarom word je gezien als een ondernemer. Bij De Belastingdienst kun je dan een formulier invullen voor ondernemerschap (zonder dat je daarvoor ingeschreven hoeft te staan bij de Kamer van Koophandel) en kun je alsnog die 21% btw terugkrijgen.

16. Bespaar tijdens het koken

De juiste pannen gebruiken én de deksels zoveel mogelijk op de pan houden kan op jaarbasis zo een paar tientjes schelen. Bij elektrisch koken bespaar je ongeveer €35,- en bij een gasfornuis zo’n €13,- als je er op de juiste manier gebruik van maakt!

 • Met juiste pannen wordt bedoeld: als je kleine hoeveelheden kookt, gebruik een kleinere/passende pan. Dit scheelt euro’s!
 • Met de deksel op de pan verlies je minder warmte (en energie en dus geld) én alles wordt sneller gaar.
 • Oventje? Magnetron? Blender? Kies een apparaat zonder display en/of lampjes. De display (die altijd aan staat) verbruikt stiekem veel stroom. Zonde..
 • Wok eens wat vaker! Je eten is sneller klaar, en dus kost het je minder. En is ook lekker, toch?
 • Gas is uit de mode, dus ga je voor nieuw? Kijk dan eens naar inductiekookplaten.. Dat is de toekomst.
 • Magnetron? Omdat alles zo snel opwarmt, is het een voordelig ding. Trek echter de stekker eruit als je m niet gebruikt. Zeker bij oude apparaten scheelt dat 30-50% aan energie.

17. Switch naar een goedkopere energieleverancier

Dit lijkt een inkoppertje, maar even rondneuzen naar alternatieven kan nooit kwaad. Elk jaar verandert er wel wat op dit gebied, en energiebedrijven doen regelmatig kortingsacties. Check diverse vergelijkingssites en consumentenpagina’s.. En zet dit gewoon voor elk jaar in je agenda.

18. Enkelglas en toch besparen? Krimpfolie is je redmiddel!

Grote aanpassingen aan je woning, zoals isolatie of dubbel glas, is niet altijd mogelijk. Wil je toch stookkosten besparen? Breng krimpfolie aan op je ramen! Uit onderzoek van TNO blijkt dat dit wel 30% aan kosten besparen.

Let wel op, niet elk glas is geschikt. Op enkel glas en ouder dubbelglas kan je met een gerust hart krimpfolie aanbrengen. Twijfel je welk soort raam je hebt? In deze video wordt uitgelegd hoe je elk soort raam kan herkennen.

Als je er zeker van bent dat je enkel of ouder dubbelglas hebt, kan je beginnen aan de klus. Hieronder een stappenplan.

Benodigdheden:

 • Krimpfolie. Dit is te koop bij een bouwmarkt.
 • Een rol dubbelzijdig tape.
 • Een föhn.

Zo breng je krimpfolie aan op het raam:

 • Maak het kozijn schoon met een ontvetter. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak helemaal vetvrij is. Hierdoor blijft het tape beter zitten.
 • Als het kozijn opgedroogd is plak je het dubbelzijdig tape op het kozijn. Dit doe je aan de kant waar je tegenaan kijkt. De buitenkant het het kozijn.
 • Meet het raam op en vergroot de omtrek met 4 centimeter. Knip dit formaat uit het krimpfolie.
 • Haal de beschermlaag van het dubbelzijdig tape, die op het kozijn zit, eraf.
 • Plak het krimpfolie tegen het kozijn. Begin bovenaan en werk rustig naar beneden.
 • Als het erop zit, verhit je de folie met een föhn. Doe dit op 5-10 cm afstand. Dit zorgt ervoor dat het folie glad wordt.
 • Voila, nu heb je je zelfgemaakte dubbelglas!

Andere tips?

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.