Ziek en werk
Als je ziek bent of worstelt met je gezondheid, heeft dit invloed op je werk. Waar je voorheen veel energie had of iets heel goed kon, lukt nu niet meer. (Dat kan wennen zijn. Ook moet je het een en ander regelen. Hier lees je over hoe je omgaat met ziekte in relatie tot je werk. Zodat je weet welke stappen je kunt ondernemen en welke rechten en plichten je hebt.
Jouw rechten en plichten
De regels rondom ziekte zijn soms lastig. Maar geen zorgen, we gaan het eenvoudig uitleggen.
Ziek melden: als je ziek bent, heb je het recht om je ziek te melden bij je baas. Dit betekent dat je tijdelijk niet hoeft te werken terwijl je herstelt. We begrijpen dat deze stap soms moeilijk kan zijn, bijvoorbeeld wanneer je denkt dat je een burn-out hebt. Mensen voelen zich wel eens beschaamd om toe te geven dat ze hulp nodig hebben. Onthoud dat het oké is om voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken als dat nodig is.
Loon tijdens ziekte: het goede nieuws is dat in de meeste gevallen je werkgever je loon blijft betalen gedurende de eerste twee jaar van je arbeidsongeschiktheid. Je ontvangt loon en pensioen, zelfs als je niet kunt werken. Houd er wel rekeninng mee dat je het tweede jaar minder loon(70%) en pensioen ontvangt.
Ontslag: je kunt gelukkig niet zomaar ontslagen worden omdat je ziek bent. Je hebt ontslagbescherming tijdens je ziekte.
Heb je niet gevoel dat je serieus wordt genomen door je werkgever? Dan kan je contact opnemen met de HR-afdeling of vertrouwenspersoon van jouw bedrijf of het Juridisch Loket.
Als je arbeidsongeschikt wordt: de basis
Arbeidsongeschiktheid, iets waar we allemaal wel eens bij stil staan, zonder echt na te denken over de gevolgen. Wat is arbeidsongeschiktheid nou precies? En zijn er nog verschillen tussen mensen die arbeidsongeschikt zijn? Vragen over je inkomen als je ziek wordt komen regelmatig voor op Kandoor.nl. "Waar heb ik recht op en hangt dat nog ergens van af?" Blogger Georges besloot in dit onderwerp te duiken.
WW, ziekte en ontslag: wat je moet weten
Het kan je gebeuren: je werkt bij een bedrijf, je wordt ziek en je baas geeft je ontslag. Zeker in deze tijd van corona. Eén van je eerste vragen is vast: ‘Heb ik recht op een WW-uitkering?’ Maar een belangrijke vraag is ook: ‘Mag ik wel ontslagen worden tijdens ziekte?’ Bekijk hier wat je rechten zijn.
Bouw je pensioen op tijdens ziektewet?
Je werkt en je wordt ziek. Heel vervelend, natuurlijk. Helemaal als het wat langer duurt. Misschien staat je hoofd er niet helemaal naar, maar het is wél verstandig om een paar financiële zaken na te kijken. Op Kandoor.nl komen daarom regelmatig vragen binnen over ziek worden en je pensioen: 'Wat gebeurt er met je pensioen als je in de ziektewet komt?'
Wat als je langdurig ziek bent?
Het goede nieuws is: herstellen hoef je niet alleen te doen. Jij en je werkgever werken samen aan je herstel. Jullie stellen een stappenplan op waarin staat wat jullie gaan doen om ervoor te zorgen dat je weer aan het werk kunt.
Je komt in de eerste twee jaar in aanmerking voor een ziektewetuitkering van het UWV.
Als je na twee jaar nog steeds niet kunt werken, kom je mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Dit wordt ook betaal door het UWV.
Hier lees je meer over premiepensioen. Dit kan een mooie oplossing zijn als je langdurig ziek bent.
Alles over UWV-uitkeringen (praktisch!)
Er zijn verschillende situaties waarvoor je een uitkering kunt aanvragen, bijvoorbeeld als je werkloos wordt, in de ziektewet komt, zwanger wordt of arbeidsongeschikt. Je vraagt een uitkering aan bij het UWV. Maar welke uitkeringen zijn er? Hoe vraag je een uitkering aan en hoe gaat het allemaal in zijn werk? Hier vind je de belangrijkste antwoorden over een UWV-uitkering.
WIA, WGA, IVA.. wat betekent het en wanneer krijg je het?
WIA, WGA, IVA, AOW, AIO… Poe, de overheid is een kei in drie letters aan elkaar plakken die op elkaar lijken, maar die allemaal nét iets anders betekenen. In veel gevallen gaat het om een wet of een uitkering. Eentje waar jij misschien wel recht op hebt. Wat betekent de WIA, WGA en de IVA? Wat is een vervroegde IVA? Dan is er ook nog de Wajong. En wat doet het met je pensioen? Kandoor legt het uit.