Navigatie overslaan

Ziek en werk

Als je ziek bent of worstelt met je gezondheid, heeft dit invloed op je werk. Waar je voorheen veel energie had of iets heel goed kon, lukt nu niet meer. (Dat kan wennen zijn. Ook moet je het een en ander regelen. Hier lees je over hoe je omgaat met ziekte in relatie tot je werk. Zodat je weet welke stappen je kunt ondernemen en welke rechten en plichten je hebt.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
sparen en beleggen 2- illustratie van man die twijfelt tussen sparen of beleggen
Foto door Kandoor

Jouw rechten en plichten

De regels rondom ziekte zijn soms lastig. Maar geen zorgen, we gaan het eenvoudig uitleggen.

Ziek melden: als je ziek bent, heb je het recht om je ziek te melden bij je baas. Dit betekent dat je tijdelijk niet hoeft te werken terwijl je herstelt. We begrijpen dat deze stap soms moeilijk kan zijn, bijvoorbeeld wanneer je denkt dat je een burn-out hebt. Mensen voelen zich wel eens beschaamd om toe te geven dat ze hulp nodig hebben. Onthoud dat het oké is om voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken als dat nodig is.

Loon tijdens ziekte: het goede nieuws is dat in de meeste gevallen je werkgever je loon blijft betalen gedurende de eerste twee jaar van je arbeidsongeschiktheid. Je ontvangt loon en pensioen, zelfs als je niet kunt werken. Houd er wel rekeninng mee dat je het tweede jaar minder loon(70%) en pensioen ontvangt.

Ontslag: je kunt gelukkig niet zomaar ontslagen worden omdat je ziek bent. Je hebt ontslagbescherming tijdens je ziekte.

Heb je niet gevoel dat je serieus wordt genomen door je werkgever? Dan kan je contact opnemen met de HR-afdeling of vertrouwenspersoon van jouw bedrijf of het Juridisch Loket.

Wat als je langdurig ziek bent?

Het goede nieuws is: herstellen hoef je niet alleen te doen. Jij en je werkgever werken samen aan je herstel. Jullie stellen een stappenplan op waarin staat wat jullie gaan doen om ervoor te zorgen dat je weer aan het werk kunt.

Je komt in de eerste twee jaar in aanmerking voor een ziektewetuitkering van het UWV.

Als je na twee jaar nog steeds niet kunt werken, kom je mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Dit wordt ook betaal door het UWV.

Hier lees je meer over premiepensioen. Dit kan een mooie oplossing zijn als je langdurig ziek bent.

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.