Navigatie overslaan

Bouw je pensioen op tijdens ziektewet?

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||4.095 x gelezen

Je werkt en je wordt ziek. Heel vervelend, natuurlijk. Helemaal als het wat langer duurt. Misschien staat je hoofd er niet helemaal naar, maar het is wél verstandig om een paar financiële zaken na te kijken. Op Kandoor.nl komen daarom regelmatig vragen binnen over ziek worden en je pensioen: 'Wat gebeurt er met je pensioen als je in de ziektewet komt?'

ziektewet - laptop en stethoscoop
Foto door Negative Space (Pexels)

In dienst en ziek

Als je in dienst bent en je wordt ziek, dan ben je 'ziek in dienst'. Dit betekent dat je je loon doorbetaald krijgt door je werkgever. Je hebt hier recht op in de eerste 104 weken van ziekte. Dit is ongeveer twee jaar. In veel gevallen zijn mensen binnen twee jaar weer beter en kun je je werk weer oppakken.

Als je in dienst bent en je bouwt pensioen op (wat in de meeste gevallen wel zo is), dan gaat ook je pensioenopbouw door tijdens ziekte. Pensioen bouw je op doordat er premie wordt betaald: jij betaalt zelf een deel, en je werkgever betaalt ook een deel. Je werkgever betaalt voor jou de premie aan je pensioenfonds.

Wat zijn de gevolgen van ziekte of ziektewet op pensioenopbouw?

Ziektewet: als je contract afloopt

Ben je in dienst, word je ziek en loopt je contract af? Dan vraagt je werkgever een ziektewetuitkering aan bij het UWV. Het UWV kijkt dan of je recht hebt op een uitkering en hoe ze je kunnen helpen met begeleiding om weer te re-integreren.

Loopt je contract af tijdens corona?

Bekijk in ons blogartikel over corona en de financiële gevolgen wat je rechten zijn.

In de ziektewet: wat er gebeurt met je pensioenopbouw

Is je contract afgelopen en zit je in de ziektewet met een uitkering van het UWV? Dan wordt er bij de meeste pensioenfondsen en -verzekeraars geen premie meer betaald aan je pensioenfonds. Je bouwt dan ook geen pensioen meer op.

We geven aan 'bij de meeste pensioenfondsen en -verzekeraars'. In sommige branches ben je automatisch verzekerd voor een aanvulling van je pensioen als je in de ww of ziektewet komt. Neem contact op met je pensioenuitvoerder en informeer of er recht is voor jou.

Heb je geen recht op een aanvulling, maar wil je wel pensioen blijven opbouwen? Neem dan contact op met je pensioenfonds, leg je situatie voor en vraag naar de mogelijkheden.

Hoe zit het precies tijdens deze eerste twee jaar?

De ziektewet duurt maximaal 104 weken. Dit wil zeggen dat je twee jaar ‘de tijd’ hebt om beter te worden en te re-integreren op het werk. In de meeste gevallen werkt het zo: In het eerste jaar krijg je 100 procent uitbetaald, vanaf het tweede ziektejaar 70 procent. Let op: omdat je pensioenopbouw gebaseerd is op je loon, is je pensioenopbouw dan ook 30 procent lager.

Sommige pensioenfondsen hebben daar een vergoeding voor. Zij vullen dan deze 30 procent aan vanuit het pensioenfonds, zodat je wel een volledig pensioen blijft opbouwen tijdens de ziektewet. Dit doen ze omdat je daar premie voor hebt betaald. Je bent er dan als het ware voor verzekerd via je pensioenfonds. Kom jij in het tweede ziektejaar? Vraag dan eens bij jouw pensioenfonds na hoe het zit met jouw pensioenopbouw.

Na twee jaar nog niet beter?

Ben je in dienst maar na twee jaar nog niet beter? Dan word je gekeurd door het UWV. Je komt dan mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering. Het hangt uiteraard af van je situatie, maar je dienstverband stopt dan mogelijk. En daarmee ook je pensioenopbouw.

Neem bij een verandering, zoals een overgang van de ziektewet naar de WIA, altijd even contact op met je pensioenfonds of -verzekeraar. Misschien bestaat er een regeling bij arbeidsongeschiktheid, waarbij je bijvoorbeeld weer pensioenopbouw kunt krijgen. Hoe dit werkt, verschilt per pensioenregeling. Dus neem contact op met je pensioenuitvoerder. Zij kunnen je vertellen of je daar iets voor moet aanvragen.

Wij zochten de pagina’s van de grootste pensioenfondsen voor jou op:

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.