Navigatie overslaan

Schulden

Zo’n 32% van de Nederlandse huishoudens loopt weleens achter met betalingen. Sommige mensen schamen zich om erover te praten of hulp te vragen. Misschien zit jij ook in zo’n situatie en weet je niet wat je moet doen. Hier vind je informatie en de opties die je hebt.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
Stel je vraag

Zelf je schulden aflossen

Merk je dat de rekeningen zich opstapelen? Of heb je een brief ontvangen van een incassobureau? Dat is een lastige situatie, maar je bent al een stap in de goede richting door hier te zijn.

Begin met een duidelijk beeld van je geldzaken: wat komt erin en wat gaat eruit? Eenvoudig maar super effectief om te zien waar je staat. Daarna kun je de slag met een plan om je schulden aan te pakken en wat rust in je hoofd te creëren. Bijvoorbeeld door te besparen op vaste lasten.

Onthoud, je bent niet alleen hierin. Als je het niet op orde krijgt, zijn er altijd instanties die je hierbij kunnen helpen. Hieronder vind je hier meer informatie over.

Hulp om je schulden af te lossen

Misschien zit je te diep in de schulden en vind je het lastig orde te krijgen. Gelukkig zijn er in Nederland mensen en organisaties die je kunnen helpen om weer op het goed spoor te komen. De meeste gemeenten bieden laagdrempelige hulp aan, zoals budgetcoaches. Check de website van jouw gemeente welke hulp er beschikbaar is.

En als je meer hulp nodig hebt, zijn deze twee opties er:

Schuldsanering

Heb je schulden en kom je er met de schuldeisers niet (meer) uit? Dan kun je wettelijke schuldsanering, ook wel WSNP, aanvragen.

Onderbewindstelling

Als je door omstandigheden je financiën niet kunt regelen, kan onderbewindstelling (ook wel bekend als bewindvoering) een optie zijn. Hierbij worden je financiële zaken tijdelijk geregeld door een bewindvoerder. Deze persoon heeft financiële kennis en zorgt voor het betalen van rekeningen en het afhandelen van schulden. Het kan een fijne stap zijn om weer wat ruimte te creëren en samen te werken aan je financieel herstel.

Als je uit de schulden bent

Als je uit de schulden komt dan heb je een schone lei. Maar schulden hebben veel invloed op je relatie met geld. Je bent waarschijnlijk een kei geworden in besparen. En je weet precies op welke toeslagen je recht hebt. Je kan nog wel een tijdje stress blijven ervaren als het om geld gaat. En het kan lastig blijven om bijvoorbeeld geld te lenen. Dit komt omdat je mogelijk nog een negatieve BKR-registratie hebt. Dit vervalt na 5 jaar, als je schuldenvrij bent. Maar je kan wel beginnen met sparen voor de toekomst.

Check

Meer dan 1,5 miljoen vragen per jaar

Thumbs_Up

Met een 8.6 beoordeeld

Onderwerpen

BelastingaangifteToeslagenPensioen opbouwenEerder stoppen met werkenEen huis kopenSparen en beleggenSlim omgaan met je geld

Locatie

John M. Keynesplein 12-46

Gebouw: B.2 Amsterdam

1066 EP Amsterdam

Partners

ABPACPPFSVBWIGORTECFIKKS

Volg ons

© 2016-2023 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.