Schulden
Zo’n 32% van de Nederlandse huishoudens loopt weleens achter met betalingen. Sommige mensen schamen zich om erover te praten of hulp te vragen. Misschien zit jij ook in zo’n situatie en weet je niet wat je moet doen. Hier vind je informatie en de opties die je hebt.
Zelf je schulden aflossen
Merk je dat de rekeningen zich opstapelen? Of heb je een brief ontvangen van een incassobureau? Dat is een lastige situatie, maar je bent al een stap in de goede richting door hier te zijn.
Begin met een duidelijk beeld van je geldzaken: wat komt erin en wat gaat eruit? Eenvoudig maar super effectief om te zien waar je staat. Daarna kun je de slag met een plan om je schulden aan te pakken en wat rust in je hoofd te creëren. Bijvoorbeeld door te besparen op vaste lasten.
Onthoud, je bent niet alleen hierin. Als je het niet op orde krijgt, zijn er altijd instanties die je hierbij kunnen helpen. Hieronder vind je hier meer informatie over.
Schulden aanpakken: dit stappenplan helpt je!
Zo’n 32% van de Nederlandse huishoudens te maken heeft met betalingsachterstanden. Dat is bijna een derde van de Nederlandse bevolking. Nu na corona en met de huidige energiecrisis hebben nog meer mensen te maken met geldproblemen. Het hebben van schulden is een maatschappelijk taboe waar weinig mensen graag openlijk over praten of hulp bij durven te vragen. Dat is jammer, want veel mensen krijgen in meer of mindere mate te maken met schulden.
Heb je schulden of ben je bang voor schulden? Loop dit stappenplan door.
Help, een incassobureau! 7 dingen die je moet weten
Je hebt schulden en ontvangt een brief van een incassobureau. Dit kan veel stress opleveren en dat is begrijpelijk. Zeker als je al last hebt van financiële stress, dan kan elke brief die op de deurmat valt je een angstig gevoel geven. Voor sommige mensen wordt de spanning zelfs zo groot dat zij hun post niet meer openmaken.
Hoeveel spanning het ook kan opleveren, dit zal het probleem niet oplossen en uiteindelijk alleen maar erger maken. Veel leed kan worden voorkomen als er op tijd en op een goede manier wordt gehandeld. Hoe kun je voorkomen dat er onnodig grotere problemen ontstaan wanneer je te maken krijgt met een incassobureau? Dat vertel ik je in deze blog.
Bij Kandoor willen we je graag zo goed mogelijk informeren over financiële zaken. Daarom lees je in deze blog 7 dingen die je moet weten als je te maken krijgt met een incassobureau. Aan het einde van dit blogartikel weet je wat je het beste kunt doen wanneer jij te maken krijgt met een incassobureau.
Hulp om je schulden af te lossen
Misschien zit je te diep in de schulden en vind je het lastig orde te krijgen. Gelukkig zijn er in Nederland mensen en organisaties die je kunnen helpen om weer op het goed spoor te komen. De meeste gemeenten bieden laagdrempelige hulp aan, zoals budgetcoaches. Check de website van jouw gemeente welke hulp er beschikbaar is.
En als je meer hulp nodig hebt, zijn deze twee opties er:
Schuldsanering
Heb je schulden en kom je er met de schuldeisers niet (meer) uit? Dan kun je wettelijke schuldsanering, ook wel WSNP, aanvragen.
Onderbewindstelling
Als je door omstandigheden je financiën niet kunt regelen, kan onderbewindstelling (ook wel bekend als bewindvoering) een optie zijn. Hierbij worden je financiële zaken tijdelijk geregeld door een bewindvoerder. Deze persoon heeft financiële kennis en zorgt voor het betalen van rekeningen en het afhandelen van schulden. Het kan een fijne stap zijn om weer wat ruimte te creëren en samen te werken aan je financieel herstel.
WSNP: 11 praktische antwoorden over de wettelijke schuldsanering
WSNP is één van de manieren om je te helpen met schulden. Heb je schulden en kom je er met de schuldeisers niet (meer) uit? Dan kun je 'wettelijke schuldsanering', ofwel, WSNP aanvragen. Wat is WSNP precies? Wanneer kom je voor deze regeling in aanmerking? Hoe lang zit je in de WSNP? En wat als je niet tevreden bent met je bewindvoerder? Hier vind je 11 praktische antwoorden over de wettelijke schuldsanering.
Onderbewindstelling: hoe werkt het? En hoe kom je er vanaf?
Financiële keuzes maken. Wat kan ik erover zeggen? Het is ontzettend belangrijk, maar niet voor iedereen weggelegd. Misschien ben jij verhinderd door omstandigheden of heeft iemand in je omgeving simpelweg moeite met het plannen van uitgaven. Het kan zelfs zo zijn dat iemand erdoor in de schulden of problemen raakt. Nu gaan we niet kijken naar hoe iemand in deze situatie beland is. In plaats daarvan bespreken we naar verschillende scenario's die jou kunnen helpen bij financiële keuzes en uitgaven. Via onderbewindstelling bijvoorbeeld.
Als je uit de schulden bent
Als je uit de schulden komt dan heb je een schone lei. Maar schulden hebben veel invloed op je relatie met geld. Je bent waarschijnlijk een kei geworden in besparen. En je weet precies op welke toeslagen je recht hebt. Je kan nog wel een tijdje stress blijven ervaren als het om geld gaat. En het kan lastig blijven om bijvoorbeeld geld te lenen. Dit komt omdat je mogelijk nog een negatieve BKR-registratie hebt. Dit vervalt na 5 jaar, als je schuldenvrij bent. Maar je kan wel beginnen met sparen voor de toekomst.
Een (negatieve) BKR registratie: wat is het? En hoe kom je er vanaf?
Wil je geld lenen? Dan wordt er eerst gekeken of je geregistreerd staat bij stichting Bureau Kredietregistratie (BKR). Je wordt geregistreerd als je geld leent, bijvoorbeeld voor een telefoonabonnement. Betaal je niet volgens de regels terug? Dan krijg je een negatieve BKR registratie. Wat doe je dan?
Sparen? 6 tips op een rij!
Altijd geld op je rekening. Hoe fijn klinkt dat? Als je spaart, heb je dat! Verdien je weinig? Geen excuus! Het is juist hartstikke goed om te sparen als je niet veel geld hebt. Hoe en waar begin je dan? Kandoor zet de beste spaartips voor jou op een rijtje.