Studeren
Je gaat studeren! Een grote stap naar volwassenheid en daar komen meer financiële verantwoordelijkheden bij kijken. Hier lees je handige informatie over geldzaken die tijdens je studie op je afkomen.
Studiefinanciering: een financieel steuntje in de rug
Waarschijnlijk krijg je meer kosten als je gaat studeren. Om dit te kunnen betalen, ontvang je van de overheid een financiële ondersteuning om je studiekosten en levensonderhoud te dekken. Dit heet studiefinanciering. Je ontvangt een basisbeurs en mocht dat niet genoeg zijn dan kan je een aanvullende lening nemen. Voor hbo en wo gelden andere regels dan mbo.
Als je gaat lenen, bouw je een studieschuld op. Gelukkig wordt een studieschuld vaak wat milder behandeld dan andere schulden, maar het is verstandig om te begrijpen welke invloed het kan hebben op je toekomst. Een huis kopen met een studieschuld kan bijvoorbeeld wat lastiger worden.
Studiefinanciering: de twee belangrijkste zaken
Ga jij studeren of ben je student? Dan is dit blog voor jou! Want: hoe zit het met je studiefinanciering in het nieuwe jaar? Dat vroegen wij ons - net als jij - af! Daarom hier de twee belangrijkste zaken die je moet weten over studiefinanciering.
MBO-studie? Check waar jij recht op hebt!
Studeren is hartstikke duur. Dus je kunt elke cent extra gebruiken. Maar maak je daar ook gebruik van? Weet jij bijvoorbeeld van het bestaan van studiefinanciering? Of zorg- of huurtoeslag? Nadat je dit blog hebt gelezen, weet je wanneer je waar recht op hebt. En wat je in de gaten moet houden als je ook nog werkt naast je MBO-studie. Dus lees snel verder, want gratis geld is natuurlijk zonde om te laten liggen.
Op kamers gaan
Je bent klaar voor een nieuw avontuur - op kamers gaan! Een sprong in het diepe, maar ook een kans om een hele nieuwe wereld te ontdekken en vrienden voor het leven te maken. Met je eigen plekje komen ook verantwoordelijkheden om de hoek kijken. Denk aan huur, boodschappen en andere uitgaven. Maar maak je geen zorgen, met een financiële planning kun je dit prima aan.
Bereken van te voren hoeveel het kost om op kamers te gaan en bereken je maandelijkse (vaste) lasten. Dan weet je hoeveel je per maand moet verdienen om rond te komen. En wie weet zijn er kansen om te besparen op vaste lasten of heb je recht op huurtoeslag. Je kan een bijbaan zoeken. Dit maakt je portemonnee blij, maar ook je sociale kring uitbreiden in je nieuwe stad.
Studententijd! Wat kost op kamers gaan?
Yes! Vrijheid! Elke dag pizza als ontbijt, Netflix & chill, of wel: alles doen wat je zelf wilt.. Het kan allemaal als je op kamers gaat. Bij die vrijheid komt ook wat geregel kijken. Wat kost op kamers gaan eigenlijk? Wat is een normale huurprijs? En waar moet je nog meer rekening houden?
Geld besparen op vaste lasten? Zo doe je dat!
Vaste lasten, die zijn er toch gewoon? Nee hoor! Geld besparen op vaste lasten kan op veel verschillende manieren. Sommige vaste lasten zijn er gewoon en sommige zijn een ‘nice to have’. En vooral bij die laatste is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of je het écht nodig hebt. En of jij het het geld waard vindt. Lees verder voor meer tips over geld besparen op vaste lasten!
Stage in het buitenland
Sommige opleidingen hebben verplichte stages. Wil je in het buitenland stage lopen? Dan zijn er wat andere zaken waar je op moet letten dan wanneer je in Nederland stage loopt. We hebben een handige checklist voor je opgesteld om alles goed te regelen. En vergeet niet even te kijken welke verzekeringen van pas kunnen komen.
Stage in het buitenland? Gebruik de checklist!
Hoera! Je mag op stage in het buitenland! Het belooft een fantastisch jaar te worden. Wel is het verstandig om je financiële zaken goed op orde te hebben. Kandoor.nl helpt je daarom graag met een checklist: 'wat moet ik allemaal regelen voordat ik wegga?'
Stage in het buitenland: welke verzekeringen sluit ik af?
Gaaf! Je mag stagelopen in het buitenland! Het is veel geregel vooraf, maar dat is het natuurlijk helemaal waard. Nadat je onze checklist hebt afgevinkt, ben je bijna klaar met regelen. Het laatste dingetje: hoe zit het met verzekeringen?
Leven lang ontwikkelen
Jezelf ontwikkelen kan ook op een later moment in je leven. Misschien wil je je kennis verdiepen of je omscholen naar aan ander beroep. De overheid moedigt dit aan met een aantal subsidies. De bekendste is het STAP-budget. Deze verdwijnt per 1 januari 2024. De overheid werkt aan alternatieven om dit te vervangen. Je kan ook gebruik maken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is voor mensen die willen studeren, maar geen recht meer hebben op studiefinanciering. Je leent dan het collegegeld en betaalt dit binnen 15 jaar terug. Omdat het een lening is, betaal je rente.
STAP-budget: uitleg, voorwaarden & aanvragen
Het STimulering ArbeidsmarktPositie budget. Of makkelijker: het STAP-budget. Met dit budget kan bijna iedereen maximaal € 1000,- bij het UWV aanvragen als investering in een opleiding, cursus of training. Zodat jij je verder kunt ontwikkelen in je loopbaan. Wat is het STAP-budget, voor wie het is en wanneer en hoe vraag je het aan? In dit blog vertellen we je er alles over.
Let op: per 1 januari 2024 bestaat deze regeling niet meer. Het alternatief moet nog bekend gemaakt worden.