Navigatie overslaan

Studeren

Je gaat studeren! Een grote stap naar volwassenheid en daar komen meer financiële verantwoordelijkheden bij kijken. Hier lees je handige informatie over geldzaken die tijdens je studie op je afkomen.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
studeren - vrouw op laptop werken
Foto door Ivan Samkov (Pexels)

Studiefinanciering: een financieel steuntje in de rug

Waarschijnlijk krijg je meer kosten als je gaat studeren. Om dit te kunnen betalen, ontvang je van de overheid een financiële ondersteuning om je studiekosten en levensonderhoud te dekken. Dit heet studiefinanciering. Je ontvangt een basisbeurs en mocht dat niet genoeg zijn dan kan je een aanvullende lening nemen. Voor hbo en wo gelden andere regels dan mbo.

Als je gaat lenen, bouw je een studieschuld op. Gelukkig wordt een studieschuld vaak wat milder behandeld dan andere schulden, maar het is verstandig om te begrijpen welke invloed het kan hebben op je toekomst. Een huis kopen met een studieschuld kan bijvoorbeeld wat lastiger worden.

Op kamers gaan

Je bent klaar voor een nieuw avontuur - op kamers gaan! Een sprong in het diepe, maar ook een kans om een hele nieuwe wereld te ontdekken en vrienden voor het leven te maken. Met je eigen plekje komen ook verantwoordelijkheden om de hoek kijken. Denk aan huur, boodschappen en andere uitgaven. Maar maak je geen zorgen, met een financiële planning kun je dit prima aan.

Bereken van te voren hoeveel het kost om op kamers te gaan en bereken je maandelijkse (vaste) lasten. Dan weet je hoeveel je per maand moet verdienen om rond te komen. En wie weet zijn er kansen om te besparen op vaste lasten of heb je recht op huurtoeslag. Je kan een bijbaan zoeken. Dit maakt je portemonnee blij, maar ook je sociale kring uitbreiden in je nieuwe stad.

Stage in het buitenland

Sommige opleidingen hebben verplichte stages. Wil je in het buitenland stage lopen? Dan zijn er wat andere zaken waar je op moet letten dan wanneer je in Nederland stage loopt. We hebben een handige checklist voor je opgesteld om alles goed te regelen. En vergeet niet even te kijken welke verzekeringen van pas kunnen komen.

Leven lang ontwikkelen

Jezelf ontwikkelen kan ook op een later moment in je leven. Misschien wil je je kennis verdiepen of je omscholen naar aan ander beroep. De overheid moedigt dit aan met een aantal subsidies. De bekendste is het STAP-budget. Deze verdwijnt per 1 januari 2024. De overheid werkt aan alternatieven om dit te vervangen. Je kan ook gebruik maken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is voor mensen die willen studeren, maar geen recht meer hebben op studiefinanciering. Je leent dan het collegegeld en betaalt dit binnen 15 jaar terug. Omdat het een lening is, betaal je rente.

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.