Navigatie overslaan

STAP-budget: uitleg, voorwaarden & aanvragen

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||7.792 x gelezen

Het STimulering ArbeidsmarktPositie budget. Of makkelijker: het STAP-budget. Met dit budget kan bijna iedereen maximaal € 1000,- bij het UWV aanvragen als investering in een opleiding, cursus of training. Zodat jij je verder kunt ontwikkelen in je loopbaan. Wat is het STAP-budget, voor wie het is en wanneer en hoe vraag je het aan? In dit blog vertellen we je er alles over.

Let op: per 1 januari 2024 bestaat deze regeling niet meer. Het alternatief moet nog bekend gemaakt worden.

stap-budget - vrouw met koffie laptop
Foto door Vlada Karpovich (Pexels)

Wat is het STAP-budget?

Met het STAP-budget wil de overheid jou helpen zodat jij een opleiding, cursus of training kunt doen die je verder helpt in je loopbaan. Of een opleiding die ervoor zorgt dat je nóg beter wordt in het werk dat je nu al doet. Elk jaar stelt de overheid een bepaald bedrag beschikbaar, dat verdeeld over het jaar wordt uitgegeven. In 2022 was dit € 160 miljoen, in 2023 is dit € 200 miljoen. (Let op: het beschikbare budget is verlaagd vanaf september 2023, omdat dan alleen nog OCW-erkende scholingen in aanmerking komen voor het STAP-budget). Elk persoon kan hieruit een subsidie van maximaal € 1000,- aanvragen. Het STAP-budget wordt uitbetaald door het UWV. Het UWV betaalt jouw STAP-budget van maximaal € 1.000,- rechtstreeks aan je opleider. Jij hoeft je alleen maar in te schrijven en het budget aan te vragen. Kost je opleiding meer dan € 1.000,-? Dan moet jij of je werkgever het deel dat overblijft zelf bijleggen.

Voor welke opleidingen is het STAP-budget?

Je kon het STAP-budget voor ontzettend veel opleidingen, cursussen en trainingen gebruiken. Om misbruik te voorkomen, heeft het kabinet de regels vanaf september 2023 aangescherpt. Alleen door de overheid erkende opleidingen komen nu nog in aanmerking voor het STAP-budget. Deze erkende opleidingen staan in het scholingsregister. Het scholingsregister wordt bijgehouden door DUO. Kijk dus voor je je inschrijft en een STAP-budget aanvraagt of jouw opleider in het scholingsregister staat.

Voor wie is het STAP-budget?

Het STAP-budget is voor bijna iedereen. Maar er zijn een paar voorwaarden:

  •   Je bent ouder dan 18 jaar.
  •   Je krijgt geen AOW.
  •   Je krijgt geen studiefinanciering.
  •   Je hebt in de afgelopen 24 maanden in Nederland gewerkt, gewoond of een uitkering ontvangen.

Wil je zeker weten of je in aanmerking komt? Je komt erachter door deze test.

Hoe werkt het STAP-budget?

In 2023 zijn er vijf periodes waarin je via het STAP-portaal een aanvraag voor opleidingsbudget kan doen. Elke twee maanden start een nieuwe periode. Per periode bepaalt het UWV hoeveel geld er in totaal in die aanvraagperiode beschikbaar is. Als het bedrag dat het UWV voor die periode heeft bepaald is bereikt, kun je in die periode geen budget meer aanvragen. Vraag dus direct aan het begin van een nieuwe periode je STAP-budget aan, want op is op. Per jaar krijgen ongeveer 200.000 mensen een STAP-budget.

Welk moment STAP-budget aanvragen?

In 2023 zijn er 5 aanvraagperiodes voor het STAP-budget:

Aanvraagperiodes in 2023
28 februari t/m 30 april*
1 mei t/m 2 juli
3 juli t/m 17 september
18 september t/m 14 november
15 november t/m 31 december

*Door een technische storing is de aanvraagdatum verplaatst naar 17 maart.

Het moment dat je STAP-budget kunt aanvragen hangt samen met wanneer je opleiding start. De vroegste startdatum van je opleiding is in elk geval vier weken nadat de aanvraagperiode van het budget is begonnen. Deze vier weken heeft het UWV nodig om alles te controleren en om het geld over te maken naar de opleider waar jij jouw opleiding, training of cursus wilt gaan volgen. De laatste startdatum van je opleiding is maximaal 3 maanden na het einde van de aanvraagperiode van het budget. Begint je opleiding later? Vraag dan ook pas in de volgende aanvraagperiode een STAP-budget aan.

Hoe vraag ik een STAP-budget aan?

Om een STAP-budget aan te vragen doorloop je de volgende stappen:

Stap 1: doe de checks

Voordat je een STAP-budget aanvraagt, moet je voor jezelf eerst drie dingen controleren:

  1.   Voldoe ik aan de regels om een STAP-budget te krijgen?
  2.   Staat mijn opleiding, cursus of training in het scholingsregister? (Let op: vanaf september komen alleen nog OCW-erkende scholingen in aanmerking voor het STAP-budget. Het scholingsregister is op 21 augustus aangepast.)
  3.   Heb ik een DigiD. Nee? Vraag dan een DigiD aan.

Heb je dit gecontroleerd en klopt alles? Ga dan door naar stap 2.

Stap 2: meld je aan voor een opleiding

Schrijf je in voor je opleiding, cursus of training. Het inschrijven kost je niets. Na inschrijving krijg je van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs. Hiermee kun je je STAP-budget aanvragen.

Stap 3: vraag het STAP-budget aan

Heb je je STAP-aanmeldingsbewijs binnen? Dan kun je het STAP-budget aanvragen. Ga naar stapuwv.nl en log in met je DigiD. Het kan zijn dat het druk is omdat meerdere mensen een STAP-budget willen aanvragen. Sluit de website niet af, anders ben je je plek in de wachtrij kwijt en moet je opnieuw beginnen.

Om het STAP-budget aan te vragen moet je een aantal vragen beantwoorden. Het invullen van alle vragen duurt ongeveer 15 minuten. Vul al deze vragen in en geef de gegevens van je opleider. Aan het einde controleer je alle gegevens. Kloppen deze? Dan kun je de aanvraag versturen. Meestal laat het UWV al binnen een paar werkdagen weten of jij het STAP-budget krijgt.

Als er iets mis gaat

Het kan gebeuren dat dingen anders lopen dan je wilt. Kijk hieronder wat je dan kunt doen of welke gevolgen dit voor jou heeft.

STAP-budget wordt afgekeurd

Keurt het UWV jouw aanvraag voor een STAP-budget af? Je bent dan niet verplicht om de opleiding alsnog te doen en hier zelf voor te betalen. Als jouw aanvraag niet wordt goedgekeurd kost dit je dus niets, maar je loopt ook je opleiding mis. Kijk waarom je aanvraag is afgekeurd en probeer het de volgende periode opnieuw.

Ik heb mijn opleiding niet gehaald

Je hebt je opleiding gehaald als je na afloop een diploma of certificaat krijgt óf als je kunt aantonen dat je aan minstens 80% van de opleiding hebt meegedaan. Kun je je opleiding door bepaalde redenen niet beginnen of afmaken? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het UWV. Het UWV krijgt dan het geld voor de opleiding teruggestort door de opleider. Jij hoeft niets bij te betalen of terug te betalen. Als je het niet op tijd doorgeeft, kun je tot maximaal twee jaar daarna geen nieuw STAP-budget aanvragen.

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:Studie
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.