Stage in het buitenland: welke verzekeringen sluit ik af?
Gaaf! Je mag stagelopen in het buitenland! Het is veel geregel vooraf, maar dat is het natuurlijk helemaal waard. Nadat je onze checklist hebt afgevinkt, ben je bijna klaar met regelen. Het laatste dingetje: hoe zit het met verzekeringen?
De algemene tip
Bekijk je stageovereenkomst goed. Hier staat vaak al in vermeld in hoeverre je zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van je verzekeringen. Als je er dan niet uitkomt, kan je universiteit of hogeschool je vaak ook helpen. Het is natuurlijk handig om al met voorkennis het gesprek in te gaan: welke verzekeringen zijn er allemaal en welke heb ik nodig?
Globetrotter verzekering
Speciaal voor buitenlandstages of tijdelijke werkzaamheden in het buitenland is er de globetrotter verzekering: een combinatie tussen de reisverzekering en de zorgverzekering. Met deze verzekering ben je in ieder geval verzekerd voor:
• Ziekenhuisopname;• Noodgedwongen terug naar Nederland reizen;• Diefstal en schade aan jouw bagage;• De meeste ongelukken tijdens jouw werkzaamheden (stage of bijbaan).
Andere dingen zoals een aansprakelijkheidsverzekering kun je bij het afsluiten aan- of uitzetten. Zo’n verzekering kan erg veel regelwerk schelen, maar je kunt natuurlijk ook losse verzekeringen afsluiten. Mogelijk kun je gewoon de verzekeringen die je al hebt gewoon meenemen.
Zorgverzekering
Je hoeft je zorgverzekering in Nederland niet op te zeggen als je tijdelijk naar het buitenland gaat. Ook je Nederlandse zorgtoeslag loopt gewoon door. Krijg je een stagevergoeding? Grote kans dat je Nederlandse zorgverzekering niet doorloopt. Check dit voor de zekerheid bij je zorgverzekeraar. Denk er wel om dat je in ieder geval een speciale zorgpas moet aanvragen: een EHIC (European Health Insurance Card) pas. Let op: vanaf 1 oktober 2020 vraag je de EHIC aan op de website van je verzekeraar. Ga je naast je stage of studie nog werken? Dan vervalt bij veel landen je zorgverzekering direct. Je reisverzekering met een aanvullende medische dekking volstaat in zo’n geval wel.
Reisverzekering
De belangrijkste vraag hierbij: hoeveel dagen achtereen dekt je verzekering medische kosten of materiële schade? Je reisverzekering moet je buitenlandstage wel dekken, maar dit is niet altijd het geval. Vanzelfsprekend heb je in ieder geval een doorlopende reisverzekering nodig, de voorwaarden verschillen per verzekeraar. Let hierbij ook op of je reisverzekering staat op Europadekking of op werelddekking.
Als je een opdracht uitvoert voor je stage – of als je aan het bijverdienen bent – valt dit niet onder je reisverzekering. Alles wat je in je vrije tijd doet – en onder de voorwaarden valt – is wel verzekerd. Dit kan zowel materiële als medische schade zijn. Wil je een keer een vrij weekend naar huis? Dan dekt je verzekering wel gewoon, bijvoorbeeld bij diefstal van je spullen.
Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering
Stoot je weleens wat spullen om in een vreemd huis? Dan is deze verzekering misschien handig. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de schade die je bij anderen – of spullen van anderen – aanricht. Bij veel verzekeraars loopt de aansprakelijkheidsverzekering gewoon door in het buitenland, maar niet bij alle. Check goed de polisvoorwaarden van je verzekering, anders kan het nooit kwaad om even telefonisch na te vragen. Deze verzekering wordt ook wel WA-verzekering genoemd.
Ongevallenverzekering
Bij een ongeval keert deze verzekering een schadevergoeding uit. Deze verzekering keert een schadevergoeding uit bij ongeval. Stel je bij je overweging de volgende vragen af:
• Heb ik al een ongevallenverzekering en is ‘ie geldig in mijn stageland?• Hoe groot is de kans dat ik tijdens mijn stage een ongeval krijg? Deze kans zal bij een kantoorstage lager zijn dan bij een fabrieksstage• Heeft mijn onderwijs- of stage instelling een ongevallenverzekering?
Inboedelverzekering
Met een goede reisverzekering heb je vaak geen inboedelverzekering nodig, omdat je al voor diefstal en verlies van je bagage (en paspoort!) verzekerd bent. Meestal is je kamer in het buitenland al gemeubileerd en heeft je huisbaas daar al een verzekering voor afgesloten. Het kan nooit kwaad om dit met hem of haar te checken.