Navigatie overslaan

Stage in het buitenland? Gebruik de checklist!

Foto van auteur Jeroen Sturing door Jeroen Sturing||113 x gelezen

Hoera! Je mag op stage in het buitenland! Het belooft een fantastisch jaar te worden. Wel is het verstandig om je financiële zaken goed op orde te hebben. Kandoor.nl helpt je daarom graag met een checklist: 'wat moet ik allemaal regelen voordat ik wegga?'

stage in het buitenland - meisje wacht op trein met rugzak
Foto door Andrea Piacquadio (Pexels)

Visum/verblijfsvergunning bij een stage in het buitenland

Als Nederlander heb je geen visum of verblijfsvergunning nodig als je gaat werken of studeren in een ander EU-land. Voor andere Europese landen is dit niet moeilijk te regelen. Bij landen buiten Europa is dit vaak lastiger en kan het aanvragen erg lang duren. Tip: begin met aanvragen zodra je het moment van vertrek weet.

Studiefinanciering buitenlandse stage

Als je in Nederland staat ingeschreven als voltijd student aan een hogeschool of universiteit, behoud je je studiefinanciering. Je buitenlandse stage moet wel deel uitmaken van je Nederlandse opleiding. Ben je gaan studeren voor september 2015? Dan maak je nog deel uit van het oude stelstel van studiefinanciering en kun je een hogere beurs krijgen: de uitwonendenbeurs. Sommige buitenlandse scholen vragen geen collegegeld, zelfs dan kun je je studiefinanciering gewoon meenemen. Dit kun je via DUO regelen.

OV-kaart

Omdat je in het buitenland je Nederlandse ‘studentenreisproduct’ niet kunt gebruiken, kun je tijdelijk een maandelijkse vergoeding krijgen van €99,66. Dit kun je regelen via DUO.

Check! Krijg jij een studiebeurs?

Loop je stage in de EU? Dan is er goed nieuws: je komt in aanmerking voor een studiebeurs! Erasmus+ is bedacht om de samenwerking tussen EU-landen te bevorderen en loopt van minimaal €150,- tot maximaal €270,- per maand, afhankelijk van de bestemming. Is dat even mooi meegenomen! Deze niet EU-landen doen ook mee aan Erasmus+: Ijsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen, Turkije, ook zijn er mogelijkheden in Zwitserland. De Erasmusbeurs vraag je aan bij je hogeschool of universiteit.

Heb ik een buitenlandse bankrekening nodig?

Als je naar een land vertrekt waar gewoon met de euro betaald wordt, dan heb je natuurlijk geen andere rekening nodig. Ga je naar een land met een andere valuta? Dan betaal je bij iedere transactie omrekenkosten. Deze zijn nog te verwaarlozen als je ergens voor een half jaar of korter gaat wonen. Ga je een jaar? Informeer dan eens bij je bank naar de goedkoopste oplossing.

Huisvesting

Zorg dat je huisvesting ver voor vertrek geregeld is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan nadat je van het vliegtuig bent gestapt. Vaak kan je onderwijsinstelling wel helpen met het zoeken van een (gemeubileerde) kamer wanneer je een stage in het buitenland via de onderwijsinstelling zelf regelt. Maar let op: niet huurprijzen zijn inclusief gas, water, elektra en internet. Dat moet je misschien nog apart afsluiten en regelen, doe dit ook van tevoren om extra kosten te voorkomen.

Verzekeringen

Natuurlijk is het verstandig om ook je verzekeringen te bekijken. Welke verzekeringen sluit je af en waarom? Je leest het in dit blogartikel.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Studie
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.