Navigatie overslaan

MBO-studie? Check waar jij recht op hebt!

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||2.062 x gelezen

Studeren is hartstikke duur. Dus je kunt elke cent extra gebruiken. Maar maak je daar ook gebruik van? Weet jij bijvoorbeeld van het bestaan van studiefinanciering? Of zorg- of huurtoeslag? Nadat je dit blog hebt gelezen, weet je wanneer je waar recht op hebt. En wat je in de gaten moet houden als je ook nog werkt naast je MBO-studie. Dus lees snel verder, want gratis geld is natuurlijk zonde om te laten liggen.

MBO check - jongen buiten studeren
Foto door Armin Rimoldi (Pexels)

Kosten per jaar

Per jaar betaal je ongeveer € 1555,- aan je beroepsopleiding om te studeren. En dat is pas het begin.

Want heb je ook gedacht aan:

  • Reizen naar school, en dus kosten voor het ov
  • Studieboeken die je moet kopen
  • Zorgverzekering die je vanaf je 18e verplicht moet hebben
  • Je telefoonabonnement
  • Huur van je kamer of huis

Misschien betalen je ouders mee. Maar het is altijd handig om te kijken of je ergens recht op hebt.

Studiefinanciering

Doe jij een beroepsopleidende leerweg (bol)? Dan heb je recht op studiefinanciering. Als je de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) doet niet.

Studiefinanciering, soms noemen mensen het ook een beurs, is geld van de overheid. Omdat je geld krijgt, hoef je minder uren te werken voor je inkomen. En zo kun jij je zo goed mogelijk op je studie focussen. In de meeste gevallen is je studiefinanciering ook nog eens een gift. Dat betekent dat je het nooit terug hoeft te betalen.

Onderdelen studiefinanciering mbo

De studiefinanciering is opgebouwd uit vier onderdelen

  1. De basisbeurs.
  2. De aanvullende beurs.
  3. Een lening.
  4. Het studentenreisproduct.

1. Basisbeurs

Dit is een vast bedrag dat je per maand krijgt. Als je nog bij je ouders woont, krijg je een lager bedrag dan als je op jezelf woont. Hoeveel jij of je ouders verdienen maakt niet uit: je krijgt dit bedrag sowieso.

2. Aanvullende beurs

Als je ouders minder dan een bepaald bedrag per jaar verdienen, krijg jij extra geld. De overheid heeft hiervoor regels gemaakt. Niet iedereen heeft hier recht op.

3. Een lening

Heb je ondanks je beurs nog geld tekort? Dan kun je geld lenen van de overheid. Lenen van de overheid is goedkoper dan van de bank. Maar let op: je moet dit geld altijd terugbetalen.

4. Het studentenreisproduct

Dit is een ov-kaart waarmee je gratis of met korting met de bus, trein, metro of ander openbaar vervoer mag reizen.

Voorwaarden studiefinanciering

Je krijgt niet altijd studiefinanciering. Je moet eerst voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je moet een voltijdopleiding bol doen. Als je een deeltijdopleiding bol doet of bbl, krijg je geen beurs.
  • Je moet tussen de 18 en 30 jaar zijn. Ben je jonger dan 18? Dan krijg je alleen een studentenreisproduct.
  • Je opleiding moet minstens 1 jaar duren.

Mbo niveau 1 of 2

Ook je niveau heeft invloed op je studiefinanciering. Voor een student die mbo niveau 1 of 2 doet geldt:

  • Je krijgt studiefinanciering zolang je staat ingeschreven bij je opleiding.
  • Alles wat je aan studiefinanciering ontvangt behalve je lening, is een gift. Je hoeft je basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct nooit terug te betalen.

Mbo niveau 3 of 4

De regels voor studenten op niveau 3 en 4 zijn iets anders. Studeer je op niveau 3 of 4, dan geldt:

  • Je krijgt maximaal vier jaar de basisbeurs en aanvullende beurs. Daarnaast mag je een lening hebben.
  • Na deze vier jaar mag je nog drie jaar lenen. Je krijgt geen basisbeurs of aanvullende beurs meer.
  • Je krijgt maximaal zeven jaar een studentenreisproduct.
  • Als je binnen tien jaar afstudeert, hoef je behalve je lening niets terug te betalen. Doe je langer dan tien jaar over je studie? Dan moet je alles, de basisbeurs, aanvullende beurs, het studentenreisproduct en sowieso de lening, terugbetalen.

Toeslagen

Er zijn dus vrij veel regels die bepalen of je studiefinanciering krijgt. Kijk daarom ook eens naar welke toeslagen er zijn. Een toeslag is een bedrag van de overheid zodat je beter kunt rondkomen. Het meest bekend zijn de huurtoeslag en de zorgtoeslag.

Zorgtoeslag

Een zorgverzekering is verplicht, maar ook duur. Daarom heeft de overheid zorgtoeslag bedacht: je krijgt elke maand een bedrag, zodat je je verzekering kunt betalen. Hoe minder je verdient, hoe hoger je zorgtoeslag. Als je per jaar minder dan ongeveer € 31.000,- verdient, krijg je deze zorgtoeslag. Maar je moet hem wel zelf aanvragen. Vraag je zorgtoeslag aan. Of lees meer informatie over zorgtoeslag.

Huurtoeslag

Woon jij in een huurhuis? Dus niet een kamer in een studentenhuis, maar een huis helemaal voor jezelf? Dan heb je misschien ook nog recht op huurtoeslag. Hierbij geldt wel dat de toeslag ook afhankelijk is van hoeveel je verdient en hoeveel huur je betaalt. Bekijk alle regels voor huurtoeslag.

Werken naast je studie

Natuurlijk kun je als je tijd hebt ook werken naast je studie. Dat kan een eigen baan zijn, maar misschien moet je wel stage lopen. Dan kun je vragen om een stagevergoeding. Dat is salaris dat je krijgt van het bedrijf waar je stageloopt. Maar welk inkomen je ook hebt, vergeet niet de volgende dingen.

Maximaal verdienen per jaar

Tot 2024 mocht je niet onbepert bijverdienen naast je mbo-opleiding. Vanaf 1 januari 2024 is deze regel afgeschaft. Dit betekent dat je onbeperkt mag bijverdienen naast je studie.

Belastingaangifte

Als je geld verdient, ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Misschien niet het leukste werk, maar soms zeker de moeite waard. Het kan namelijk zijn dat je geld terug krijgt van de belasting. Als je eerder bijvoorbeeld te veel belasting hebt betaald. Zo kan aangifte doen je ook nog geld opleveren.

We hopen dat je iets hebt aan onze tips om het studeren financieel net iets makkelijker te maken. Heb je toch nog een vraag? Stel hem in de chat!

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?