Navigatie overslaan

Studententijd! Wat kost op kamers gaan?

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||877 x gelezen

Yes! Vrijheid! Elke dag pizza als ontbijt, Netflix & chill, of wel: alles doen wat je zelf wilt.. Het kan allemaal als je op kamers gaat. Bij die vrijheid komt ook wat geregel kijken. Wat kost op kamers gaan eigenlijk? Wat is een normale huurprijs? En waar moet je nog meer rekening houden?

op kamers - pizza en cola met vrienden
Foto door Cottonbro Studio (Pexels)

Op kamers, huurprijs: check het puntensysteem!

Hoeveel mag een kamer kosten eigenlijk? De kosten voor een kamer kunnen best hoog zijn, zeker in steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De gemiddelde huurprijs in heel Nederland is in 2024 meer dan € 400,- per maand. Een kamer in Amsterdam is het duurst: gemiddeld betaal je daar € 557,- aan kale huur. Het goedkoopste is wonen in Enschede voor € 305,- per maand. Er zit officieel een maximum aan wat een verhuurder mag vragen.

Bekijk dus of de huur die je betaalt wel klopt naar de kwaliteit en grootte van je kamer. Een meetlat die wordt gebruikt is het puntensysteem. Daar wordt gekeken naar de kwaliteit van de kamers, de voorzieningen in het huis en de ligging van de woning. Op Rijksoverheid.nl vind je informatie over het puntensysteem voor huurwoningen ter indicatie. Ook via Checkjekamer van de Lsvb kun je nakijken of je niet teveel huur betaalt.

Let er bij de huurprijs ook op of het kale huur betreft of dat alles inclusief is. Gaat het om kale huur, verwacht dan dat er nog gemeentebelasting, waterbelasting, gas en elektriciteit, eventuele servicekosten en internetkosten bijkomen. Is het huurbedrag inclusief? Check dan even of daar deze genoemde onderdelen inzitten.

Eigen huur, onderhuur, medehuur, wat zijn je rechten?

Als huurder heb je huurrechten. Mag je er bijvoorbeeld zomaar uitgezet worden? Wat je rechten zijn hangt af van het type contract dat je hebt. Op deze pagina van WA.nl vind je meer informatie over huurrecht, huurbescherming en uitzonderlijke situaties.

Weet wat je eet (en uitgeeft)

Je maandelijkse uitgaven bestaan niet alleen uit je huur en consorten. Boodschappen doen kan heel goedkoop en heel duur. Houd eens een huishoudboekje/excel-document bij om te zien wat je uitgeeft. Er bestaan ook veel apps waar je je uitgaven in kan bijhouden en teruglezen. Een overzicht van deze digitale huishoudboekjes vind je hier.

Als je inzicht in je eigen uitgavenpatroon hebt, weet je of je goed bezig bent, of dat je misschien op je uitgaven moet letten. Hoeveel is normaal om uit te geven aan boodschappen? Volgens Wijzer in Geldzaken geven studenten gemiddeld € 181,- uit per maand. En als je toch bezig bent, bepaal voor jezelf ook meteen hoeveel je uit wilt geven als je uitgaat of een biertje gaat doen.

Verzekerd van een verzekering

Inboedelvezekering, WA-verzekering.. uuhh watte? Je zorgverzekering ken je. Er zijn naast je zorgverzekering, enkele andere verzekeringen waar je even naar kunt kijken. Ben je bijvoorbeeld van plan om te gaan reizen? Kijk dan eens naar een reisverzekering. Een maandelijkse reisverzekering is vaak goedkoper dan een eenmalige. Bovendien kun je sommige verzekeringen per maand omzetten, als je bijvoorbeeld één keer buiten Europa reist (werelddekking), en verder vaak binnen Europa blijft (Europadekking).

Een WA-verzekering is voor iedereen goed om te hebben. Die dekt kosten als je per ongeluk iets van iemand anders kapot maakt of iemand schade aanricht (oeps!). Dat overkomt iedereen weleens. Een WA-verzekering kost een paar euro per maand. Een inboedelverzekering verzekert je spullen in huis bij diefstal. Het hangt van de waarde van je spullen af of je het nodig vindt om een inboedelverzekering te nemen. Er zitten wel voorwaarden aan: heb je bijvoorbeeld je raam open staan als je niet thuis bent en er is ingebroken? Dan kan het zijn dat je inboedelverzekering je kosten niet dekt.

Extra kostenpotje

De beste tip die ik je kan geven is om twee spaarrekeningen te hebben: één spaarrekening voor je eigen spaardoelen, zoals een verre reis, nieuwe laptop, etc. En een tweede spaarrekening te gebruiken als onvoorziene kostenpot. Je gaat namelijk sowieso een keer te maken krijgen met uitgaven waar je niet aan gedacht hebt, bijvoorbeeld als je wasmachine het ineens niet meer doet. Bedenk waarvoor je dit potje wel/niet gebruikt en kom er zo min mogelijk aan. Je hebt dan een mooie buffer. Start bijvoorbeeld met € 20,- per maand. En als je iets meer gaat verdienen, schroef het dan omhoog naar € 25,- of € 40,- Zo bouw per jaar toch zo € 240,- op als buffer. Heb je niets onvoorziens? Lucky you! Dan heb je na vier jaar studeren toch ook weer mooi bijna € 1000,- euro gespaard. Katjing! 

Tot slot

Je studie kost natuurlijk zelf ook geld. Denk aan studieboeken, programma’s of apps die je misschien moet aankopen en niet te vergeten je collegegeld. Mogelijk kunnen je ouders of voogd je hierin ondersteunen. Kan dit niet? Een leuk bijbaantje is zo gevonden! Veel plezier!

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Studie
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.