Scheiden
Als je op het punt staat om te scheiden, is er een paar praktische zaken om aan te denken. Dit kan erg veel zijn om te behappen in één keer, daarom hebben we een overzicht gemaakt voor je gemaakt.
Zaken waar je als eerst aan moet denken
Om je op weg te helpen, vind je hier een overzicht met 7 punten waar je aan moet denken als je gaat scheiden. Bedenk verder hoe je de scheiding wilt regelen en wat het precies gaat kosten. Ben jij de minstverdienende partner? Lees dan ook over partneralimentatie. Het kan zijn dat je hier recht op hebt!
Samen of apart belastingaangifte doen na een scheiding?
De belastingaangifte in het jaar van uit elkaar gaan kan uitdagend zijn. Misschien is het lastig om met je ex samen te werken aan de belastingaangifte. Maar er komen ook veel andere zaken bij kijken waar je rekening mee moet houden.
In dit blog bespreken we wanneer het slim is om nog één keer samen belastingaangifte te doen en welke zaken er veranderen.
Wat kost een scheiding?
Als je gaat scheiden, of twijfels over je relatie hebt, dan komen er veel vragen op je af. Waaronder: wat kost scheiden eigenlijk? Kun je een scheiding wel betalen? Wat doet een advocaat of mediator en wat kost een advocaat? Kun je goedkoop scheiden? En heb je recht op een vergoeding, pro deo of toevoeging als je geen geld hebt voor je scheiding? Dit blogartikel geeft een overzicht van de grootste en belangrijkste kosten. Zo krijg je overzicht en duidelijkheid.
Verandering rondom het pensioen
Scheiden kan invloed hebben op je pensioen en dat is iets om goed in de gaten te houden. Terwijl je werkt, bouw je namelijk niet alleen aan je eigen pensioen, maar ook voor je partner. Dit betekent dat jouw partner dit pensioen zal ontvangen na jouw overlijden. Maar zodra je gaat scheiden, verandert er een aantal zaken.
Hoe wordt het pensioen verdeeld?
Als je gaat scheiden en geen afspraken over het pensioen hebt gemaakt, wordt het pensioen automatisch verdeeld. Jij en/of je ex-partner recht heeft op de helft van het pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Dit geldt ook als je niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Maak daarom afspraken over de verdeling van het pensioen als je uit elkaar gaat. Je kunt naast de standaard verdeling van 50-50 bijvoorbeeld kiezen om je pensioen niet te verdelen, of een andere verdeling te kiezen.
Wat gebeurt er met het partnerpensioen?
En hoe zit het met het partnerpensioen na scheiding? Goed nieuws: in de meeste gevallen heb je nog steeds recht op een deel van het partnerpensioen van je ex-partner. Je ontvangt het bedrag dat is opgebouwd vóór de scheiding. Zo kun je nog steeds rekenen op een stukje financiële zekerheid voor de toekomst.
Er zijn een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer je ex-partner een te klein pensioen of een pensioen op risicobasis heeft. Dit kan invloed hebben op het deel dat je ontvangt. Twijfel je? Neem dan contact op met het pensioenfonds.
Partnerpensioen: alles wat je moet weten
Als je met pensioen gaat, krijg je verschillende keuzes voor je kiezen. Eén daarvan is de keuze voor het partnerpensioen. Wanneer kies je voor een partnerpensioen? En wat zijn de redenen om voor een hoger of lager partnerpensioen te kiezen?
Pensioen bij scheiding: wat gebeurt er na overlijden? (nieuwe regels!)
Denk aan jouw pensioen bij scheiding! Hoe zit het precies wanneer een ex-partner overlijdt? Zo kregen wij de volgende vraag:
"Ik lig in scheiding. Mijn pensioen wordt over de huwelijkse periode verdeeld tussen mij en mijn ex-partner. We krijgen dus ieder de helft van elkaars pensioen. Wat gebeurt er met het geld als mijn ex-partner overlijdt?"
Aan overlijden denken we over het algemeen niet graag. Maar soms is het nodig. In het geval van een scheiding en je pensioen, bijvoorbeeld.
Scheiden met kinderen
Hebben jullie kinderen? Dan verandert er natuurlijk ook veel voor hen. Omdat goed te regelen kan een hele puzzel zijn. Kiezen jullie ervoor om samen voor de opvoeding en de zorg te gaan? Dan heet dat co-ouderschap. Kiezen jullie ervoor dat vooral één van jullie voor de kinderen zorgt? Dan spreken jullie een omgangsregeling af. Bij een omgangsregeling hoort ook kinderalimentatie. Over de hoogte van dit bedrag maak je samen met je ex-partner afspraken. Kinderalimentatie wordt in de meeste gevallen betaald tot het kind 21 jaar is.
Alimentatie: de belangrijkste antwoorden over kinderalimentatie
Als jullie gaan scheiden, kan dat veel invloed op het leven van de kinderen hebben. Om ervoor te zorgen dat hun voetbalclub, hun schoenen of hun avondeten gewoon kunnen worden betaald, bestaat er alimentatie (kinderalimentatie).
Scheiden en een koophuis
Hebben jullie samen een koophuis? Dan is het belangrijk om te weten dat dit invloed heeft op de belastingaangifte. De hypotheekrenteaftrek en bepaalde heffingskortingen kunnen veranderen. Dus controleer dit goed en geef je wijzigingen op tijd door.
Uit elkaar en een koophuis. Wat nu?
Uit elkaar met een koophuis. Er komt veel op je af wanneer je relatie uitgaat. Zeker als jullie samen een koopwoning bezitten. Niet alleen emotioneel, maar ook praktisch. Gaan jullie het huis verkopen? Blijft één van jullie erin wonen? Het laatste waar je aan denkt, is de belastingaangifte. Hoe moet dat dan?! Geen paniek! In dit blog lees je hoe je hiermee om moet gaan.
Sociale huurwoning – Hoe zit het precies?
De laatste tijd gaat het in de media vaak over sociale huurwoningen en woonprotesten. Er speelt momenteel veel over woningprijzen en het is lastig om aan een sociale huurwoning te komen door lange wachtlijsten. In dit blog geven we antwoord op de belangrijkste vragen omtrent sociale huurwoningen. Zo leggen we uit wat een sociale huurwoning precies is en wanneer je hiervoor in aanmerking komt. We vertellen je hoe je je kunt inschrijven en welke voorrangsregelingen er zijn. Tot slot kijken we naar andere opties, mocht je niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.
Verandering in je financiële situatie
Het kan zijn dat je ex-partner meer verdient dan jij, bijvoorbeeld omdat jij je vooral richt op de zorg voor de kinderen. Je leven kan er anders gaan uitzien door de scheiding omdat je financiële plaatje verandert. Er zijn meerdere manieren om geld te besparen. Je kan beginnen met het besparen op vaste lasten. En misschien heb je recht op toeslagen, zoals huurtoeslag. Het is zeker de moeite waard om te controleren of je hiervoor in aanmerking komt. Het kan je financieel wat meer lucht geven.
Hopelijk helpt dit overzicht je op weg. Alle goeds met jullie nieuwe situatie!
Geld besparen op vaste lasten? Zo doe je dat!
Vaste lasten, die zijn er toch gewoon? Nee hoor! Geld besparen op vaste lasten kan op veel verschillende manieren. Sommige vaste lasten zijn er gewoon en sommige zijn een ‘nice to have’. En vooral bij die laatste is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of je het écht nodig hebt. En of jij het het geld waard vindt. Lees verder voor meer tips over geld besparen op vaste lasten!
Sociale huurwoning – Hoe zit het precies?
De laatste tijd gaat het in de media vaak over sociale huurwoningen en woonprotesten. Er speelt momenteel veel over woningprijzen en het is lastig om aan een sociale huurwoning te komen door lange wachtlijsten. In dit blog geven we antwoord op de belangrijkste vragen omtrent sociale huurwoningen. Zo leggen we uit wat een sociale huurwoning precies is en wanneer je hiervoor in aanmerking komt. We vertellen je hoe je je kunt inschrijven en welke voorrangsregelingen er zijn. Tot slot kijken we naar andere opties, mocht je niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.