Navigatie overslaan

Scheiden

Als je op het punt staat om te scheiden, is er een paar praktische zaken om aan te denken. Dit kan erg veel zijn om te behappen in één keer, daarom hebben we een overzicht gemaakt voor je gemaakt.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
scheiden - vrouw doet ring af
Foto door Cottonbro Studio (Pexels)

Zaken waar je als eerst aan moet denken

Om je op weg te helpen, vind je hier een overzicht met 7 punten waar je aan moet denken als je gaat scheiden. Bedenk verder hoe je de scheiding wilt regelen en wat het precies gaat kosten. Ben jij de minstverdienende partner? Lees dan ook over partneralimentatie. Het kan zijn dat je hier recht op hebt!

Verandering rondom het pensioen

Scheiden kan invloed hebben op je pensioen en dat is iets om goed in de gaten te houden. Terwijl je werkt, bouw je namelijk niet alleen aan je eigen pensioen, maar ook voor je partner. Dit betekent dat jouw partner dit pensioen zal ontvangen na jouw overlijden. Maar zodra je gaat scheiden, verandert er een aantal zaken.

Hoe wordt het pensioen verdeeld? 

Als je gaat scheiden en geen afspraken over het pensioen hebt gemaakt, wordt het pensioen automatisch verdeeld. Jij en/of je ex-partner recht heeft op de helft van het pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Dit geldt ook als je niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Maak daarom afspraken over de verdeling van het pensioen als je uit elkaar gaat. Je kunt naast de standaard verdeling van 50-50 bijvoorbeeld kiezen om je pensioen niet te verdelen, of een andere verdeling te kiezen.

Wat gebeurt er met het partnerpensioen?

En hoe zit het met het partnerpensioen na scheiding? Goed nieuws: in de meeste gevallen heb je nog steeds recht op een deel van het partnerpensioen van je ex-partner. Je ontvangt het bedrag dat is opgebouwd vóór de scheiding. Zo kun je nog steeds rekenen op een stukje financiële zekerheid voor de toekomst. 

Er zijn een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer je ex-partner een te klein pensioen of een pensioen op risicobasis heeft. Dit kan invloed hebben op het deel dat je ontvangt. Twijfel je? Neem dan contact op met het pensioenfonds. 

Scheiden met kinderen

Hebben jullie kinderen? Dan verandert er natuurlijk ook veel voor hen. Omdat goed te regelen kan een hele puzzel zijn. Kiezen jullie ervoor om samen voor de opvoeding en de zorg te gaan? Dan heet dat co-ouderschap. Kiezen jullie ervoor dat vooral één van jullie voor de kinderen zorgt? Dan spreken jullie een omgangsregeling af. Bij een omgangsregeling hoort ook kinderalimentatie. Over de hoogte van dit bedrag maak je samen met je ex-partner afspraken. Kinderalimentatie wordt in de meeste gevallen betaald tot het kind 21 jaar is.

Scheiden en een koophuis

Hebben jullie samen een koophuis? Dan is het belangrijk om te weten dat dit invloed heeft op de belastingaangifte. De hypotheekrenteaftrek en bepaalde heffingskortingen kunnen veranderen. Dus controleer dit goed en geef je wijzigingen op tijd door.

Verandering in je financiële situatie

Het kan zijn dat je ex-partner meer verdient dan jij, bijvoorbeeld omdat jij je vooral richt op de zorg voor de kinderen. Je leven kan er anders gaan uitzien door de scheiding omdat je financiële plaatje verandert. Er zijn meerdere manieren om geld te besparen. Je kan beginnen met het besparen op vaste lasten. En misschien heb je recht op toeslagen, zoals huurtoeslag. Het is zeker de moeite waard om te controleren of je hiervoor in aanmerking komt. Het kan je financieel wat meer lucht geven.

Hopelijk helpt dit overzicht je op weg. Alle goeds met jullie nieuwe situatie!

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.