Navigatie overslaan

Partneralimentatie: hoe het werkt en wat er in 2020 is veranderd

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||979 x gelezen

In december 2018 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wetsvoorstel om de regeling voor de partneralimentatie te herzien. De duur van de zorgplicht die ex-echtgenoten voor elkaar dragen is vanaf 2020 drastisch verkort. In dit blog lees je wat partneralimentatie precies is, wat er is veranderd en welke uitzonderingen er zijn.

gouden handdruk - handdruk
Foto door Ketut Subiyanto (Pexels)

Partneralimentatie: geld dat je betaalt als je ex-partner zichzelf niet goed kan onderhouden

Partneralimentatie is een bijdrage die iemand mogelijk moet betalen aan zijn of haar ex-partner na een echtscheiding of het ontbinden van een samenlevingscontract. Dit is alleen het geval als er een groot verschil is in inkomen waardoor een van de twee zichzelf in de nieuwe situatie niet kan onderhouden. Je hebt als (ex)-partners namelijk een onderhoudsplicht voor elkaar. Je kunt samen met je ex afspraken maken voor de hoogte van de alimentatie. Dit gebeurt meestal samen met een advocaat, mediator of notaris. Ook een rechter kan hier uitspraak over doen.

Hoe lang loopt de partneralimentatie? Let op: dit is veranderd vanaf 2020!

Hoe lang iemand partneralimentatie moet betalen, hangt af van het moment waarop de scheiding is uitgesproken. Let op: vanaf 2020 gelden er nieuwe regels (zie volgende punt).

  • Is dit voor 1 juli 1994? Dan geldt er geen wettelijke termijn.
  • Is dit ná 1 juli 1994, dan is de maximale periode voor partneralimentatie twaalf jaar. Dit geldt voor zowel alimentatie die in onderling overleg is bepaald als voor alimentatie die de rechter heeft vastgesteld. In beide gevallen kan men verlenging aanvragen via de rechter.
  • Heeft het huwelijk korter dan vijf jaar geduurd en zijn er geen kinderen in het spel? Dan is de duur van de alimentatie maximaal gelijk aan de duur van het huwelijk.

 

Hoeveel partneralimentatie moet je betalen?

De hoogte van de partneralimentatie is voor elk ex-koppel verschillend en is afhankelijk van meerdere factoren. Voor het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie spelen bijvoorbeeld de volgende vragen een rol:

  • Wat was het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk?
  • Kan de betalende partij dit bedrag ook daadwerkelijk betalen?
  • Is de ontvangende partij in staat om (meer) te werken?

Let op: kinderalimentatie is iets heel anders en gaat altijd voor partneralimentatie.

Wat verandert er qua partneralimentatie en voor wie?

In december 2018 heeft De Tweede Kamer ingestemd met het voorstel om de partneralimentatie terug te brengen van maximaal twaalf naar vijf jaar. Dat betekent dus dat iemand zijn ex-partner een stuk korter hoeft te onderhouden na de scheiding. Dit zal, als ook de Eerste Kamer met het voorstel instemt, doorgevoerd worden voor alle scheidingen na 1 januari 2020. Deze verandering vindt plaats omdat nu te veel ex-echtgenoten onterecht twaalf jaar alimentatie betalen, terwijl hun voormalige wederhelft in de tussentijd allang zijn of haar eigen broek kan ophouden. Dit is volgens de partijen die het initiatief namen voor deze nieuwe wet ‘niet meer van deze tijd’.

Let op: de nieuwe wet staat los van de kinderalimentatie en is niet met terugwerkende kracht toe te passen. Wordt een scheiding dus officieel doorgevoerd op 31 december 2019? Dan gelden alsnog de ‘oude’ regels.

Wat zijn de uitzonderingen op de nieuwe wet vanaf 2020?

Uiteraard zijn er ook een aantal uitzonderingen op de nieuwe regel:

  • Mensen die voor 1 januari 1970 zijn geboren en langer dan vijftien jaar getrouwd zijn geweest, hebben recht op tien jaar alimentatie.
  • Wanneer koppels met kinderen onder de 12 uit elkaar gaan, heeft de alimentatieontvanger recht op twaalf jaar alimentatie. Dit omdat ‘zorg en arbeid’ moeilijk te combineren zijn met jonge kinderen.
  • Na een huwelijk van minimaal vijftien jaar, waarbij de ontvangende partij de AOW-leeftijd binnen tien jaar na de scheiding bereikt, heeft hij of zij tien jaar recht op alimentatie.
  • Het bereiken van de AOW-leeftijd van de betalende partij leidt niet meer automatisch tot het vervallen van de alimentatieverplichting.

Let op: in schrijnende gevallen houdt de rechter altijd het laatste woord. Het zou in dit soort gevallen alsnog mogelijk zijn dat de alimentatie betaald moet worden voor langer dan vijf jaar.

Wees bewust van de kosten van een scheiding!

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.