Navigatie overslaan

Wat kost een scheiding?

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||25 x gelezen

Als je gaat scheiden, of twijfels over je relatie hebt, dan komen er veel vragen op je af. Waaronder: wat kost scheiden eigenlijk? Kun je een scheiding wel betalen? Wat doet een advocaat of mediator en wat kost een advocaat? Kun je goedkoop scheiden? En heb je recht op een vergoeding, pro deo of toevoeging als je geen geld hebt voor je scheiding? Dit blogartikel geeft een overzicht van de grootste en belangrijkste kosten. Zo krijg je overzicht en duidelijkheid.

wat kost een scheiding - hand overhandigt papieren en een pen aan iemand tegenover zich
Foto door Andrea Piacquadio by Pexels

Wat kost scheiden: een overzicht

Met welke kosten moet je rekening houden als je gaat scheiden?

 • Advocaatkosten:
  Dit zijn de kosten voor de advocaat die je helpt bij de scheiding. Het bedrag hangt af van hoeveel werk er nodig is.
 • Mediatorkosten:
  Als je een mediator inhuurt om te helpen bij de gesprekken en overeenkomsten, kunnen hier kosten aan verbonden zijn.
 • Gerechtskosten:
  Dit zijn de kosten voor het indienen van papieren bij de rechtbank en het verschijnen voor de rechter.
 • Verdeling van bezittingen:
  Het verdelen van dingen zoals huizen, auto's en spullen kan geld kosten, vooral als je het niet eens kunt worden.
 • Verhuis- en herinrichtingskosten: Als een van jullie moet verhuizen, kunnen hier kosten aan verbonden zijn voor verhuizing en het opnieuw inrichten van een nieuwe woning.
 • Belastingen:
  Er kunnen belastingen zijn die veranderen na de scheiding, zoals belasting op alimentatie.
 • Juridische documenten:
  Kosten voor het opstellen van belangrijke documenten zoals een scheidingsovereenkomst of ouderschapsplan.
 • Verzekeringen:
  Mogelijk moeten verzekeringen worden aangepast na de scheiding, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

 

Wat kost een advocaat?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je samen de scheiding doet, of alleen. Doe je de scheiding samen? En wil je een advocaat? Dan deel je de kosten van de advocaat. Doe je de scheiding alleen, dan heb je een eigen advocaat nodig en dan betaal je zelf de kosten van jouw advocaat. 

Wat doet een advocaat?

Een advocaat regelt de scheiding in jouw plaats. Hij discussieert met de wederpartij, schrijft brieven en doet allerlei procesmatige zaken. Een advocaat is handig als je in een conflictsituatie zit en je iemand nodig hebt die jou juridisch vertegenwoordigt. 

Een voorbeeld van advocaatkosten:

Stel dat je een advocaat wilt inschakelen voor je scheiding. Een advocaat vraagt meestal om per uur betaald te worden voor zijn werk. Hoeveel die vraagt kan verschillen, maar laten we zeggen dat het rond de € 200 per uur ligt (exclusief btw en mogelijke andere bijkomende kosten). Een advocaat is vaak tussen de 10 en 40 uur bezig met een scheiding. Dit betekent dat het te betalen bedrag voor jou erg moeilijk in te schatten is en erg hoog kan worden. 

Rekenvoorbeeld:

 • Werkt de advocaat 10 uur aan jouw scheiding? Dan kost dat: 10 uur x € 200 = € 2.000.
  Daar kunnen nog bijkomende kosten bijkomen, zoals btw van 21%:
  De uiteindelijke rekening die je moet betalen bij die 10 uur = € 2.000 + 21% = € 2.420

 • Werkt de advocaat 40 uur aan jouw scheiding? Dan kost dat: 40 uur x € 200 = € 8.000.
  Ook hier kunnen nog bijkomende kosten bijkomen, zoals btw van 21%.
  De uiteindelijke rekening die je moet betalen bij die 40 uur = € 8.000 + 21% = € 9.680

Dit zijn voorbeelden. De echte kosten kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk van hoe ingewikkeld je situatie is, of er nog administratiekosten of kantoorkosten bij komen en wat je met je advocaat afspreekt. Zorg ervoor dat je duidelijk afspreekt met je advocaat wat je gaat betalen, wanneer je gaat betalen en hoe je advocaat werkt, voordat je met deze aan de slag gaat.

Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je advocaat over het uurtarief, de factureringsmethode en eventuele bijkomende kosten, zodat je goed voorbereid bent op de kosten van je scheiding.

Wat kost een mediator?

Mediatorkosten kunnen per sessie worden berekend of op basis van een vast tarief. Gemiddeld liggen de kosten van een mediator vaak lager dan de kosten van een advocaat, maar dit hangt af van de mediator en hoe ingewikkeld jullie scheiding is.

Wat doet een mediator?

Een mediator is iemand die met jullie samen om de tafel gaat, jullie begeleidt bij het maken van (inhoudelijke) afspraken. Ook zorgt die ervoor dat alles opgeschreven wordt. Een mediator past mogelijk beter bij je dan een advocaat, als jij en je partner het ermee eens zijn om te praten en samen tot een oplossing willen komen, zonder naar de rechter te gaan.

Voorbeeld kosten mediator:

Stel dat je ervoor kiest om een mediator in te schakelen om te helpen met je scheiding. Een mediator vraagt meestal per sessie of heeft een vast tarief voor het hele proces. De kosten verschillen per mediator, maar laten we zeggen dat het gemiddeld €100 per sessie kost. Een mediator werkt zo’n 5 tot 20 uur aan een scheiding. 

Als je bijvoorbeeld 5 sessies nodig hebt om alle zaken te regelen, dan zijn de kosten:

5 sessies x €100 = €500

Dit is een voorbeeld. De werkelijke kosten kunnen verschillen, afhankelijk van hoeveel sessies je nodig hebt en wat je met de mediator afspreekt. Bespreek altijd van tevoren de kosten en de afspraken met de mediator, zodat je weet waar je aan toe bent.

Wat kost griffierecht: een afspraak bij de rechtbank?

Stel je bent getrouwd en je gaat je scheiding bij de rechtbank aanvragen. Dan moet je hiervoor een formulier invullen en indienen. Dit kost geld. Mensen noemen dit wel gerechtskosten, maar officieel heet dit 'griffierecht'. Daarnaast kunnen er kosten zijn voor het verschijnen voor de rechter. Je hoeft niet altijd voor de rechter te verschijnen. Of dat moet verschilt per zaak.

Een voorbeeld van kosten voor griffierecht:

Een voorbeeld van kosten voor griffierecht bij een echtscheidingsprocedure in Nederland is als volgt:

 • Voor een echtscheidingsverzoek zonder minderjarige kinderen is het griffierecht € 306 in 2024.
 • Voor een echtscheidingsverzoek met minderjarige kinderen is het griffierecht € 324 in 2024.

Als je recht hebt op een toevoeging / pro deo advocaat, dan betaal je minder kosten. Kijk bij het kopje toevoeging voor meer informatie. 

Wat kosten deskundigen, zoals een taxateur?

De kosten om dingen te verdelen die jullie samen hebben, kunnen verschillen. Dit hangt af van hoe ingewikkeld en groot jullie bezittingen zijn. Soms moet je een expert inhuren, zoals een taxateur, om te weten hoeveel bepaalde dingen waard zijn, zoals huizen, spullen of bedrijven. Ook kunnen er kosten zijn voor het maken van afspraken en het officieel verdelen van jullie spullen.

De kosten van een taxateur verschillen. Het hangt af van waar je bent, wat er getaxeerd moet worden en hoe ervaren de taxateur is. Het kan tussen de €500 en €1500 kosten, soms zelfs meer. 

Een voorbeeld van de kosten voor een taxateur

Het taxeren van een huis kan €500 tot €1000 kosten, en het taxeren van bedrijven of veel bezittingen kan meer dan €1500 kosten.

Het is belangrijk om vooraf met de taxateur te bespreken hoeveel het kost en wat er precies wordt gedaan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Als je recht hebt op een toevoeging, dan betaal je minder kosten. Kijk bij het kopje toevoeging voor meer informatie. 

Wat kost een deurwaarder?

Bij een scheiding kunnen er kosten ontstaan doordat een deurwaarder langs moet komen. Dit gebeurt vooral als er ruzie of onenigheden zijn over financiële afspraken zoals alimentatiebetalingen of de verdeling van bezittingen.

Een voorbeeld van de rol van een deurwaarder is wanneer een van de ex-partners weigert om afgesproken alimentatie te betalen aan de andere partner. In een dergelijk geval kan de partij die recht heeft op alimentatie een deurwaarder inschakelen om de betaling af te dwingen.

Een voorbeeld van de kosten van een deurwaarder:

De kosten van een deurwaarder verschillen en zijn afhankelijk van de situatie en het werk dat moet worden gedaan. Meestal liggen de kosten tussen de €300 en €1000, afhankelijk van hoe ingewikkeld de zaak is en wat de deurwaarder moet doen. Hoewel het het beste is om conflicten te vermijden en open te communiceren tijdens een scheiding, kan het soms nodig zijn om juridische stappen te zetten, zoals het inschakelen van een deurwaarder, om ervoor te zorgen dat afspraken worden nagekomen.

Kosten doordat je belastingsituatie anders wordt

Als je gaat scheiden, kunnen er belastinggevolgen zijn. Dit betekent dat er veranderingen kunnen zijn in hoeveel belasting je moet betalen en welke aftrekposten je hebt. Het is slim om advies te vragen aan een belastingadviseur. Zo begrijp je beter hoe je scheiding je belastingaangifte beïnvloedt en welke voordelen je misschien hebt.

Ik kan de scheiding niet betalen, wat nu?

Soms kan het zijn dat je de kosten van een advocaat niet kunt betalen, vooral als je inkomen laag is. In dat geval kun je mogelijk in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit betekent dat de overheid een deel van de kosten van de advocaat voor jou betaalt, zodat je toch juridische hulp kunt krijgen. Dit wordt ook wel een 'toevoeging' of een 'pro-deo advocaat' genoemd.

Om erachter te komen of je in aanmerking komt voor een toevoeging, kun je een aanvraag indienen bij de Raad voor Rechtsbijstand in jouw regio. Zij zullen jouw inkomen en vermogen beoordelen om te zien of je recht hebt op deze financiële steun. Dit is een belangrijke manier om ervoor te zorgen dat mensen met een laag inkomen toch toegang hebben tot juridische bijstand, zelfs als ze de kosten van een advocaat niet volledig kunnen betalen.

Toevoeging: Welke kosten worden vergoed?

Kosten die mogelijk worden vergoed met een toevoeging:

 • Advocaatkosten: Soms worden de kosten van een advocaat vergoed als je weinig verdient en een toevoeging krijgt.
 • Mediatorkosten: Als je een mediator hebt, kunnen deze kosten worden vergoed, als de mediator is ingeschreven bij Raad voor de Rechtspraak.
 • Griffierecht: Soms worden de kosten van het griffierecht, dat je aan de rechtbank betaalt, vergoed met een toevoeging.
 • Taxatiekosten: Soms kunnen de kosten van een taxateur worden vergoed, afhankelijk van je zaak en financiën.

Kosten die meestal niet worden vergoed met een toevoeging:

 • Buitengerechtelijke kosten: Kosten buiten de rechtbank, zoals administratieve kosten, worden meestal niet vergoed.
 • Incidentele kosten: Kosten die niet direct met de scheiding te maken hebben, zoals verhuis- en herinrichtingskosten, of het opstellen van een nieuw testament, worden meestal niet vergoed.
 • Straf- of boetekosten: Kosten als gevolg van nalatigheid of onwettig gedrag worden over het algemeen niet vergoed door gesubsidieerde rechtsbijstand.

Het is slim om de regels en richtlijnen voor een toevoeging in jouw gemeente te raadplegen om te weten welke kosten worden vergoed en welke niet.

Zijn er andere kosten die ik moet betalen als ik ga scheiden?

Ja. Behalve de kosten die direct met de scheiding te maken hebben, kunnen er ook andere kosten zijn. Denk aan kosten om te verhuizen en opnieuw in te richten, aanpassingen aan verzekeringen en andere financiële regelingen. Misschien heb je hulp van een coach of psycholoog nodig om de scheiding een plekje te geven. Ook kan het zijn dat je partneralimentatie of kinderalimentatie moet betalen. En natuurlijk is het financieel duurder om alleen te leven, denk aan de huur en je dagelijkse boodschappen. Tot slot wordt vaak vergeten om een nieuw testament op te laten stellen. Dit kan nodig zijn om te voorkomen dat de schoonfamilie mogelijke erfrechten behoudt.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.