Navigatie overslaan

Waarom je leven als single drie keer zo duur is (en wat je daaraan kan doen)

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||434 x gelezen

Single zijn is duur. Het geeft boordevol vrijheid, maar is niet altijd even praktisch. Als single word je al regelmatig geconfronteerd met zaken als alleen thuiskomen en de constante vraag of je al een leuke nieuwe potentiële partner hebt gevonden. Nu blijkt uit een Brits onderzoek dat aan het vrijgezellenbestaan ook nog een flink prijskaartje hangt: single zijn blijkt namelijk bijna drie keer duurder dan dat van koppels!

single zijn is duur - vrouw lachend achter laptop
Foto door Andrea Piacquadio (Pexels)

Pardon? Hoeveel duurder is single zijn?!

Uit een Brits onderzoek blijkt dat iemand in een relatie gemiddeld €46,15 per week uitgeeft. Iemand zonder relatie spendeert per week gemiddeld €177,84. Een verschil van maar liefst € 131,69 (!). Dat is op jaarbasis € 6848,-. Hold the phone.. Dat zijn meer dan 10 iPhones! Deze resultaten zijn gebaseerd op 2125 ondervraagden tussen de 18 en de 30 jaar wonend in Londen, waarvan de helft in een relatie en de andere helft niet.

Schenk nog maar een keertje bij dan...

De top 3 wordt gedomineerd door uitgaan en restaurantbezoekjes (lees: socializen), maar ook afhaal-eten. Niet heel gek, want weinig is zo niet-bevredigend als koken voor één.. Deze top 3 wordt op de voet gevolgd door shoppen. Ook blijkt dat singles drie keer zoveel drinken dan hun gebonden leeftijdsgenoten. Dit kost singles maarliefst € 53,- euro per week. Daar tegenover staat wel één grote besparing: want guess wat er in de top 3 staat van ruzie in een gemiddelde relatie? Juist: geld.

Vliegen in plaats van de camping

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is ook het leven van alleenstaanden in Nederland gemiddeld 30 procent duurder dan dat van koppels: je betaalt in je eentje de huur of hypotheek en andere vaste lasten. Onvoorziene kosten van kapotte spullen kun je niet even splitsen. En als je niet net als de Britten regelmatig voor afhaal gaat, maar netjes voor jezelf kookt, is dat relatief gezien nog steeds duurder dan koken voor twee.

In sommige gemeenten is de belasting voor een éénpersoons huishouding hoger dan wanneer er meer mensen in een huis wonen. Ook geeft een vrijgezel sneller meer uit aan vakantie: singles zie je eerder in een hotel dan in een tentje op de camping.

Financiële buffer: hoe bouw je die?

Ben je je baan kwijt? Geen partner die een tijdje wat vaste lasten voor je opvangt of een extra keer boodschappen doet. Als je alleen bent, moet je dus een hoop zelf regelen. Een financiële buffer is daarom geen overbodige luxe. Maar hoe krijg je die buffer met al die dure uitgaven? Ook als alleenstaande kun je sparen en besparen. Hier enkele tips (raadzaam voor zowel singles als alle andere mensen):

  • Houd drie maanden bij waar je geld naartoe gaat en maak een onderverdeling in wat echt moet en wat leuk is
  • Bepaal bij wat leuk is in een top 20 wat je het meest belangrijk vindt
  • Staat die koffie in dat koffietentje niet in je top 5, maar komt ie wel erg vaak voor? Creëer een alternatief: schaf bijvoorbeeld een melkschuimer (6 euro) aan en drink je koffie thuis.
  • Ook op vaste lasten kun je redelijk wat besparen, denk aan de lichten uit doen als je niet in de ruimte bent en alleen schoonmaakspullen en wc-papier van het huismerk kopen, bijvoorbeeld.
  • Spaar periodiek: stel een bepaald bedrag in dat automatisch naar je spaarrekening wordt gestort.

Vind je het lastig om je financiën te plannen? Het Nibud heeft een persoonlijke budgetadviestool ontwikkeld. Duik even in je financiën. En tot je die leuke partner hebt gevonden, heb je in ieder geval geen ruzie over je uitgaven én kun je slapen als een zeester.

Handige financiële tips ontvangen?

Check

Meer dan 1,5 miljoen vragen per jaar

Thumbs_Up

Met een 8.6 beoordeeld

Onderwerpen

BelastingaangifteToeslagenPensioen opbouwenEerder stoppen met werkenEen huis kopenSparen en beleggenSlim omgaan met je geld

Locatie

John M. Keynesplein 12-46

Gebouw: B.2 Amsterdam

1066 EP Amsterdam

Volg ons

© 2016-2023 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.