Navigatie overslaan

Sociale huurwoning – Hoe zit het precies?

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||6.501 x gelezen

De laatste tijd gaat het in de media vaak over sociale huurwoningen en woonprotesten. Er speelt momenteel veel over woningprijzen en het is lastig om aan een sociale huurwoning te komen door lange wachtlijsten. In dit blog geven we antwoord op de belangrijkste vragen omtrent sociale huurwoningen. Zo leggen we uit wat een sociale huurwoning precies is en wanneer je hiervoor in aanmerking komt. We vertellen je hoe je je kunt inschrijven en welke voorrangsregelingen er zijn. Tot slot kijken we naar andere opties, mocht je niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.

sociale huurwoning - hand met miniatuurhuisje
Foto door Oleksandr Pidvalnyi (Pexels)

Wat is een sociale huurwoning?

Een sociale huurwoning is een relatief betaalbare een huurwoning met een maximale huurprijs. Deze woningen zijn bedoeld als handreiking voor mensen die onder een bepaalde inkomensgrens zitten. De meeste sociale huurwoningen zijn in het bezit van woningcorporaties. Woningen met hogere huurprijzen dan van sociale huurwoningen noemen we vrije sectorwoningen. Hiervoor is geen minimaal of maximaal inkomen  vastgesteld door de overheid, iedereen mag huren in de vrije sector. Al zal de verhuurder in de vrije sector in de meeste gevallen wel een bepaald minimuminkomen vereisen. Hier lees je wat precies de verschillen zijn tussen sociale huurwoningen en vrije sectorwoningen.

Wat is de huurprijs van een sociale huurwoning?

Sociale huurwoningen hebben een maximale huurprijs van € 879,66 per maand in 2024 (Dit was € 808,06 in 2023). Naast de huur van de woning zijn er in de meeste gevallen ook servicekosten. De woningcorporatie brengt deze apart in rekening. De huurprijs voor de woning wordt de ‘kale huur’ genoemd. De huurprijs met een aantal servicekosten wordt de ‘rekenhuur’ genoemd. Deze laatste is van belang bij de aanvraag voor huurtoeslag.

Hoe wordt de prijs bepaald?

Voor het bepalen van de huurprijs van een sociale huurwoning wordt een puntenstelsel gebruikt. Deze bepaalt de kwaliteit, de inhoud en de omgevingsfactoren van de woning en de daaraan gekoppelde prijs.

De huurprijs kan elk jaar stijgen. De overheid stelt jaarlijks de maximale procentuele verhoging vanaf 1 juli vast. In 2024 is de maximale huurverhoging 5,5%. In 2023 was dit 4,1%.

Hoe kom je aan een sociale huurwoning?

Als je in aanmerking wil komen voor een sociale huurwoning moet je je eerst inschrijven bij een woningcorporatie. De gemeente kan je informeren over welke woningcorporaties sociale huurwoningen in bezit hebben. De meeste woningcorporaties werken samen in een collectief systeem. Je hoeft je dan voor een regio maar een keer aan te melden voor meerdere woningcorporaties. Een voorbeeld hiervan is Woningnet. Voor sommige gemeenten heb je een huisvestingsvergunning nodig, informeer dit bij je gemeente. Lees hier meer over over deze huisvestigingsvergunning. Een woningcorporatie kan ook eisen stellen aan de grootte van je gezin en de hoogte van het inkomen. Zij bepalen uiteindelijk of je recht hebt op een sociale huurwoning.

Handige links:

Amsterdam: inschrijven sociale huurwoning in de gemeente Amsterdam:

Utrecht: inschrijven sociale huurwoning in de gemeente Utrecht

Rotterdam: inschrijven sociale huurwoning in de gemeente Rotterdam

Den Haag: inschrijven sociale huurwoning in de gemeente Den Haag

Wat is de inkomensgrens voor een sociale huurwoning in 2024?

Je hebt alleen recht op een sociale huurwoning als jouw (gezamenlijk) inkomen onder een bepaalde grens valt. Deze grens is bepaald door de overheid en heet ook wel de inkomensgrens sociale huurwoning.

Je (gezamenlijk) jaarinkomen bestaat uit: inkomen, loon, dividend, aandelen en spaargeld. 

Woningcorporaties verdelen de sociale huurwoningen in 2024 onder twee categorieën inkomens:

  • 85% wordt toegewezen aan huurders met een jaarinkomen tot € 47.699 voor eenpersoonshuishoudens. Voor meerpersoonshuishoudens is dit met een jaarinkomen tot € 52.671.
  • 15% van de woningen wordt toegewezen huurders met jaarinkomens hoger dan € 47.699.

Deze regels kunnen volgend jaar veranderen.

In 2023 verdeelden de woningcorporaties de sociale huurwoningen namelijk onder deze twee categorieën inkomens:

  • 85% wordt toegewezen aan huurders met een jaarinkomen tot € 44.035 voor eenpersoonshuishoudens. Voor meerpersoonshuishoudens is dit met een jaarinkomen tot € 48.625.
  • 15% van de woningen wordt toegewezen huurders met jaarinkomens hoger dan € 44.035.

Hoe worden sociale huurwoningen toegewezen?

Woningcorporaties wijzen woningen toe op basis van inschrijfduur. Afhankelijk van de regio kan er een grote vraag zijn naar sociale huurwoningen. Informeer bij je woningcorporatie wat de gemiddelde wachttijd is om in aanmerking te komen voor een woning. Vraag ook op welke wijze je kunt reageren op een vrijkomende of nieuwe woning. Meestal is deze informatie ook online te verkrijgen.

Met een urgentieverklaring van de gemeente heb je voorrang bij toewijzing van een sociale huurwoning. De gemeente verstrekt deze in bijzondere gevallen. 

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Medische problemen;
  • Je gezin is te groot voor je oude woning;
  • De sociale huurwoning waar je nu woont wordt gesloopt
  • Je bent een asielzoeker met een verblijfsvergunning.

Je leest alles over urgentieverklaringen op de website van de Rijksoverheid.

Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

Heb ik recht op huurtoeslag?

Omdat de prijzen van sociale huurwoningen soms te snel stijgen voor mensen met lage inkomens bestaat er huurtoeslag. Huurtoeslag kun je krijgen als je in een huurhuis woont. Je krijgt dan een bedrag van de overheid voor de huur. Of je in aanmerking komt voor huurtoeslag, hangt af van een aantal factoren. 

Zo mag mag de huur van de woning niet hoger zijn dan € 808,06 per maand in 2023. Zijn alle bewoners jonger dan 23 jaar? Dan mag de huur niet hoger zijn dan € 452,20 (in 2023). Alleen servicekosten mag je, naast de huur van de woning, meenemen in de huurtoeslag-berekening. Daarnaast moet het een zelfstandige woonruimte zijn met een eigen toegangsdeur, keuken en wc. Woonboten en recreatiewoningen tellen niet mee. 

Een andere belangrijke factor is dat je vermogen (spaargeld) niet boven een bepaald bedrag mag uitkomen. Dit is € 33.748 voor een persoon en € 67.496 voor meerdere personen. Verder mag je inkomen niet te hoog zijn, maar hoe dit precies is vastgesteld hangt ook af van je gezinssituatie. Als je zeker wilt weten of je in aanmerking komt voor huurtoeslag, vul dan deze proefberekening in op de website van de Belastingdienst.

Wat als ik geen sociale huurwoning kan krijgen?

Het kan vervelend zijn wanneer een sociale huurwoning lang op zich laat wachten of wanneer je er niet voor in aanmerking komt. Zoals veel middeninkomens) die te veel verdient voor sociale huur maar te weinig voor een koophuis. In deze gevallen val je vaak tussen wal en schip. In dat geval kun je misschien kijken of je recht hebt op huursubsidie. Hiervoor hoef je niet per se een sociale huurwoning van een woningcorporatie te hebben. Zolang de huur en je inkomen maar onder een bepaald bedrag zit. Wij vertellen je er meer over in ons blog over huursubsidie.

En als je het echt niet redt, hoe vervelend ook, dan kun je overwegen te verhuizen naar een plaats met minder woningnood. Ook kun je kijken hoe je geld kunt besparen als je minder te besteden hebt. Om je op weg te helpen schreven wij een blog over besparen op vaste lasten.

Heb je nog vragen of kom je er toch niet helemaal uit? Neem contact op met een van onze gidsen. Wij helpen jou graag verder!

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Wonen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.