Navigatie overslaan

Partnerpensioen na echtscheiding

Foto van auteur Koen Schunselaar door Koen Schunselaar||538 x gelezen

Op Kandoor.nl krijgen we dagelijks allerlei vragen. Over pensioen, partnerpensioen, weduwepensioen, pensioen als nabestaanden of werken naast je AOW bijvoorbeeld. Dat is ook precies waar Kandoor voor is: om vragen over pensioen of aanverwante onderwerpen te beantwoorden. Zo kregen we enkele dagen geleden de volgende vraag: “Kom ik in aanmerking voor partnerpensioen na echtscheiding?”

Interessante vraag voor een situatie die waarschijnlijk veel vaker voorkomt. Kandoor zocht het uit.

partnerpensioen na echtscheiding - stel tekent papieren
Foto door Rawpixel (Pexels)

Bijzonder partnerpensioen

Heeft je ex-partner tot jullie scheidingsdatum partnerpensioen opgebouwd? Dan wordt het partnerpensioen voor jou opzij gezet. Dit heet het ‘bijzonder partnerpensioen’. Overlijdt je ex-partner? Dan heb jij recht op dit pensioen. Het bijzonder partnerpensioen bedraagt meestal 70 procent van het tot de scheidingsdatum opgebouwde ouderdomspensioen. Let op: dit kan wel verschillen per pensioenregeling. Vraag dit eens na bij het pensioenfonds van je ex-partner.

Pensioen op opbouwbasis of pensioen op risicobasis?

Dit recht op bijzonder partnerpensioen geldt alleen als dit een partnerpensioen op opbouwbasis betreft. Bij pensioen op opbouwbasis bouwt je partner daadwerkelijk een potje geld op, ook als je partner niet meer in dienst is bij de betreffende werkgever. Het opgebouwde pensioen blijft dan bij het pensioenfonds totdat je (ex-)partner overlijdt óf is via waardeoverdracht meegenomen naar het pensioenfonds van een nieuwe werkgever. Het grote voordeel van partnerpensioen op opbouwbasis is dat er altijd een partnerpensioen is.

Heeft je partner zijn of haar pensioen meegenomen naar een ander pensioenfonds voor je scheidingsdatum? Dan is dus ook het opgebouwde partnerpensioen meegegaan. Het hangt af van het type pensioenregeling af of je er ook weer (evenveel) partnerpensioen voor terugkrijgt. Is het een zelfde soort regeling, dus met een partnerpensioen op opbouwbasis? Dan blijft het potje ‘partnerpensioen’ bestaan.

Het kan ook zo zijn dat het nieuwe pensioenfonds een partnerpensioen op risicobasis heeft. Hierbij wordt alleen het risico op overlijden verzekerd tijdens een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Als ex-partner heb je geen recht op bijzonder partnerpensioen bij overlijden.

Wat als je ex-partner opnieuw getrouwd is?

Ook als je ex-partner opnieuw getrouwd is geweest, heb jij (bij opbouwbasis) recht op het bijzonder partnerpensioen. De nieuwe partner van jouw ex krijgt bij overlijden daardoor simpelweg minder uitgekeerd.

Let op! Per januari 2027 verandert de hoogte van het bijzonder partnerpensioen

Tegen het einde van 2020 werd een nieuw wetsvoorstel in de Tweede Kamer besproken, die vanaf 1 januari 2027 (Let op: de datum is wederom uitgesteld!) het partnerpensioen voor de ex-partner zal veranderen: voorheen kreeg de ex-partner het partnerpensioen dat was opgebouwd tot de scheidingsdatum. Dit wordt aangepast naar de huwelijkse periode.

Een voorbeeld oude situatie:

Martijn heeft pensioen opgebouwd vanaf 2000. Hij gaat trouwen in 2006 en gaat scheiden in 2009.Als Martijn overlijdt, heeft zijn ex recht op het opgebouwde partnerpensioen van 2000 t/m de scheidingsdatum in 2009.De rest van het opgebouwde partnerpensioen gaat naar een nieuwe partner, of kan Martijn op pensioendatum uitruilen voor een hoger eigen pensioen.

Een voorbeeld nieuwe situatie:

Martijn heeft pensioen opgebouwd vanaf 2000. Hij gaat trouwen in 2006 en gaat scheiden in 2009Als Martijn overlijdt, heeft zijn ex recht op het opgebouwde partnerpensioen vanaf de trouwdatum in 2006 tot en met de scheidingsdatum in 2009.De rest van het opgebouwde partnerpensioen gaat naar een nieuwe partner, of kan Martijn op pensioendatum uitruilen voor een hoger eigen pensioen.

Check het bij het pensioenfonds van je (ex)partner

Om erachter te komen of het partnerpensioen op opbouwbasis of op risicobasis verzekerd is, kun je het Uniform Pensioenoverzicht van je (ex-)partner raadplegen. Heb je die niet meer? Neem dan contact op met het pensioenfonds van je ex-partner. Zij kunnen precies vertellen waar je recht op hebt.

Weten hoe het bij jou zit? Klik hier door naar jouw pensioenfonds:

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.