Navigatie overslaan

Zo verdeel je kleine pensioenen na scheiding

Foto van auteur Jeroen Sturing door Jeroen Sturing||964 x gelezen

Je bent al vijfentwintig jaar samen met je vrouw. Je huwelijk gaat de laatste jaren bergafwaarts en jullie besluiten om te scheiden. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, moeten de eigendommen worden verdeeld. Dit houdt echter niet op na het verdelen van de huisdieren en het meubilair. Misschien sta je er niet bij stil, maar ook zaken als het opgebouwde pensioen moeten worden verdeeld. Wat als je ex-partner alleen maar kleine pensioenen heeft opgebouwd? Kandoor.nl legt uit.

kleine pensioenen - koppel staart
Foto door Anna Shvets (Pexels)

Verdelen van pensioen in het kort

Als je gaat scheiden en geen afspraken over je pensioen maakt, dan wordt je pensioen automatisch verdeeld. Dit betekent dat je ex-partner recht heeft op de helft van je pensioen dat je hebt opgebouwd over de huwelijkse periode. Dit geldt ook als je niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Ook kun je wél afspraken maken over je pensioen. Bijvoorbeeld door het niet te verdelen of door een andere verdeling te kiezen.

Sommige pensioenen zijn te klein om te verdelen

Heeft je ex-partner veel verschillende werkgevers gehad? Dan kan het zijn dat (een paar van) de opgebouwde pensioenen te klein zijn om te verdelen. De grens van verdeling ligt op de de zogenoemde afkoopgrens. Dit is een wettelijke grens en staat in 2023 op €594,89 bruto per jaar (€520,35 in 2022). Dit betekent dat het pensioen dan zo klein is dat het afgekocht kan worden, ofwel in één keer wordt uitbetaald. Om je pensioen te kunnen verdelen, moet er minstens een pensioen van €1.040,70 bruto per jaar zijn opgebouwd over de huwelijkse periode, om het pensioen te kunnen verdelen. Een kleiner bedrag kan in principe niet worden verdeeld, omdat het bedrag dat overblijft onder de afkoopgrens valt. Een uitzondering kan zijn als je bij je scheiding specifieke afspraken maakt over de verdeling.

Maak heldere afspraken

Kleine pensioenen worden niet automatisch opgenomen in de standaard afspraken bij een scheiding. Daarom is een standaard overeenkomst niet altijd afdoende. Mensen hebben, anders dan vroeger, steeds vaker meerdere werkgevers. Als je dan gaat scheiden stuit je op een situatie zoals deze. Het niet te verdelen pensioen kan bijvoorbeeld op een andere manier in waarde worden gecompenseerd. Denk aan een ander type vermogen zoals een afgesloten lijfrentepolis. Let wel op: een ander type vermogen heeft soms ook andere fiscale gevolgen. Laat je daarom goed adviseren bij een dergelijke beslissing. Maak goede afspraken met je ex-partner over deze verdelingen, eventueel in overleg met de notaris.

Wat als mijn ex-partner niet meewerkt bij het verdelen?

Is het pensioen van je ex-partner te klein en werkt je ex-partner niet mee aan afspraken over een verdeling? Dan wordt het lastig om jouw deel te verhalen. Je kunt een mediator inschakelen of met deze situatie naar de rechtbank. De vraag is wel of het pensioenbedrag opweegt tegen de procedure.

Is het pensioen wél groot genoeg, maar werkt hij of zij niet mee? Als je de verdeling binnen twee jaar aanvraagt bij het pensioenfonds, dan verdeelt het pensioenfonds het pensioen voor jullie. Je hebt dan geen toestemming van je voormalig partner nodig.

Lees hier hoe het met jouw pensioen zit

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.